Beheer van Onderzoeksdata (RDM) Hannelore Vanhaverbeke – DOC Jan Ooghe, Kristel Hoydonckx – ICTS TOB project o.l.v. Hilde Van Kiel - UB.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
#Exactlive12 / #livesessie8 Wel of niet naar de cloud?
Advertisements

Dimitri Brosens & Bart Goossens Informatie & Datacentrum INBO OMGAAN MET ONDERZOEKSDATA: INBO.
Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning? Basistraining voor informatiespecialisten Bibliotheek – Project RDM Ondersteuning.
wat zegt het decreet opvoedingsondersteuning?
Metadata proces april 2009 train de trainers. Waar in het werkproces metadata Binnen de organisatie zal afgesproken moeten worden van welke data er metadata.
Advies databankarchivering COP Documentbeheer en archivering III 25 november 2008.
Publiekprivaat onderzoek
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Stichting RechtenOnline
De informatiespecialist maakt
De beleidsronde: een verkenningsronde van kabinet vs. lokale erfgoedactoren Erfgoedcel TERF.
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
Portaal, participatie en Bewonersgroepen Frauke van Iperen 23 februari 2012.
CLARIN: een introductie Ineke Schuurman Coördinator CLARIN-Vlaanderen.
Primaire OnderzoeksData In Utrecht Makkelijk toegankelijk een podium voor uw waardevolle onderzoeksdata.
Onderzoeksdata in de Bibliotheek: Tijd voor een nieuw Informatie-specialisme? Ervaringen uit de praktijk Rob Grim Research Data Specialist/e-Science Coordinator.
Mediacentrum Windesheim na 23 dingen. Hoe nu verder?
22 VN – standaardregels als basis Herwerkt door ‘Zweedse Federatie van Personen met een Handicap’ Nationale regels toepasbaar op gemeentelijk niveau Methdodiek.
Introductie 28/07/2014 Digitaal Archief Vlaanderen.
Hoofdstuk 5 Secundaire data, online databases en gestandaardiseerde informatiebronnen.
Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Inleiding in de methode
DANS is een instituut van KNAW en NWO Data Archiving and Networked Services NARCIS: nationale portal van onderzoekinformatie Elly Dijk SURFacademy ‘CRIS.
Schoolinfo: Jessica Teunissen & Laurens de Wit DUO: Robin Mulder
Datasets, verrijkte publicaties …en de rol van DANS 1Maarten Hoogerwerf, , NVB.
Waarom een standaard Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken.
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. 2. De.
METIS © Universiteitsbibliotheek Groningen METIS Wat is metis Aanpak Rollen Planning Ondersteuning.
Lenvis: ideeën van gebruikers Efrath Silver.
Beleidsplan erfgoed situering vóór erfgoedconvenant stad Hasselt en Vlaamse Gemeenschap: belangrijke spelers in Hasselt: cultuur, toerisme,
AGORA is méér dan een gebouw. Het is een concept: “een sociaal kruispunt van informatie, technologie en dienstverlening.” Dienstverlening Ruime openingstijden.
Inrichten van een dienst Weblectures
FLOW WEP Toepassing bij [corporatie].
Data optimaal benutten: de rol van de subsidiegever
Studiedag ‘Should I stay or should I go ?’ Begeleiden naar remediëren of heroriënteren Diepenbeek, donderdag 26 maart 2015.
Beheer Elkey externen Jeroen François Security Manager.
OPTIMALISATIE VAC Brugge Jacob Van Maerlantgebouw, Koning Albert 1-laan 1-2, 8200 Brugge Werkgroep Facilities –
Maturity Scan HAN en nu verder! Presentatie Maturity Scan HAN
Kenmerk:18 juni 2015 ONDERZOEKSDATA ONDERZOCHT Datamanagement bij Avans Hogeschool Marjon Warmerdam Marijke Rinkel.
1 Rol van de UB Pitch 2: Wageningen. Dienstverlening onderzoeksdata Gezamenlijke aanpak Juridisch, Bibliotheek en IT De Wageningen UR case: Data Management.
Persoonscertificering. Waartoe? Nederland heeft Q nodig Wij zijn trots op ons werk en beroep Wij zijn vakgenoten die een hoogwaardig niveau nastreven.
THEMA BIJEENKOMST UKB – 17/9/2015 RESEARCH DATAMANAGEMENT.
Rol van de UB Pitch 3: UvA. RDM Support2 Research data management - kennissessie directeuren UKB 17 september 2015 RDM-ondersteuning in de praktijk: Bibliotheek.
Rol van de UB Pitch 1: Maastricht
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
Stage presentatie Dierenambulance Groningen Jeremy Corcoran 2015/2016
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
In het hoger onderwijs Identity Management. partner in IGI Group Peter Jurg.
Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.
Voortgangsrapportage Vitaal Leudal September – Oktober 2014 Tbv commissie Bestuur en Middelen oktober 2014.
V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie “Samen het interbestuurlijk gegevensverkeer verbeteren” Regionale kenniskring Midwest dinsdag 26 april 2016 – Staden.
Infosessie MAP versie Wijzigingen procedure MAP Gebruik van de nieuwe risicoanalyse.
JCI VLAANDEREN #EXCHANGE. INLEIDING JCI bestaat enkel en alleen door de toewijding, de ideeën, de passie en de inzet van de individuele leden.
Aanbesteden ICT outhousing en outsourcing
DATAMANAGEMENT WOZEP 12 dec 2016, Peter van der Kamp,
Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.
Spelregels Digitale stad
I-lab Waarom dit project, wat is het, wat is de stand van zaken en wat levert het op voor de onderzoeker?
ICTO-beleid van de Nederlandse universiteiten
RDM bij Saxion De onderzoeker Verantwoording Hergebruik Integriteit
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Digitaal Archief BEHEERSBAAR BESCHIKBAAR BETAALBAAR DUURZAAM COMPLIANT
Beleidsplan vrijwilligersbeleid Mark Borremans - DVP
Privacy en Leerplicht/RMC
Wim Van Holder.
Bunnik & het RHC Zuidoost Utrecht
DCAT-AP Vlaanderen voorlegging als standaard
Transcript van de presentatie:

Beheer van Onderzoeksdata (RDM) Hannelore Vanhaverbeke – DOC Jan Ooghe, Kristel Hoydonckx – ICTS TOB project o.l.v. Hilde Van Kiel - UB

Bedoeling Voorstellen KU Leuven beleid en diensten m.b.t. RDM o Research Data Management Vragenlijst om gangbare praktijken en noden te schetsen

Voorstellen KU Leuven beleid en diensten m.b.t. RDM

Waarom beleidsplan rond onderzoeksdata? o op de agenda van funders Horizon 2020: pilot project FWO heeft intentie om management plan onderdeel te maken van aanvraagprocedure o op de agenda van publishers eis om dataset mee aan te leveren o concrete vragen van onderzoekers m.n. naar goedkope lange termijn storage o bezorgdheid universiteit bewaren van eigen output

Onderzoeksdata = ? o alle data –digitaal of niet-digitaal- die gebruikt worden voor het ondersteunen van onderzoeksbevindingen of het valideren van onderzoeksresultaten o omvatten het ganse spectrum van ruwe data, tot specifieke datasets gelinkt aan een publicatie o zowel de data gegenereerd aan de KU Leuven als voorzien door derden

Basisprincipes van het beleidsplan o verantwoordelijkheden van de KU Leuven het uitwerken van een beleid rond de opslag, bewaring en ter beschikkingstelling van onderzoeksdata het bieden van ondersteuning in de vorm van opleiding, advies, richtlijnen en templates voor het beheer van onderzoeksdata het aanbieden van toepassingen en infrastructuur tegen, bij voorkeur minimale, betaling voor de opslag, backup, en behoud van onderzoeksdata

Basisprincipes van het beleidsplan o verantwoordelijkheden van de onderzoeker het goed beheren van de onderzoeksdata o.m. d.m.v. een onderzoeksdata-beheerplan het tegemoet komen aan verplichtingen rond het beheer van onderzoeksdata en het opstellen van onderzoeksdata management plannen zoals opgelegd door derden het tegemoet komen aan de definitie van kwalitatief hoogstaande onderzoeksdata en dus bepalingen rond eigendomsrecht en privacy na te leven en de data op een veilige en beveiligde manier te bewaren – met speciale aandacht voor niet-geanonimiseerde data

Basisprincipes van het beleidsplan o verantwoordelijkheden van de faculteiten/departementen Het opstellen/beschikbaar maken van een onderzoeksdata- beheersplan op facultair/departementaal niveau, rond het ter beschikking stellen van data gegenereerd of verwerkt aan de KU Leuven, bij einde van het project of bij vertrek van de onderzoeker(s) betrokken bij de datageneratie of –verwerking

Basisprincipes van het beleidsplan o Onderzoeksdata worden minimaal gedurende 5 jaar na publicatie of na afloop van het onderzoeksproject bewaard o Onderzoeksdata moeten ten allen tijde op vraag van KU Leuven voorgelegd kunnen worden o Overeenkomsten met derden primeren boven de KU Leuven richtlijnen

Portaal RDM

Diensten en infrastructuur aan KU Leuven: recente initiatieven DMP Online o gratis, online data management plan Box o veilig uitwisselen van data / beheerd binnen KU Leuven o Individueel beschikbaar of voor een groep Grote volume storage (goedkopere storage) o Beschikbaar via ICTS service catalogus Electronic Lab Notebook o pilots gestart RDM support desk op UB (procedure lopend)

Vragenlijst om gangbare praktijken en noden te schetsen Op facultair niveau of OE, dus zeer algemeen o 20tal vragen – multiple choice meestal o oplijsten van 3 grootste noden o doorgeven van een aantal personen die expertise en tijd willen investeren bij verdere ontwikkelingen/roadmap AP van diverse senioriteit: predoc, postdoc, junior en senior ZAP ATP m.n. ICT, bib, onderzoeksmanagers Wie vult de lijst in?