Academieles (h)Oud de mond gezond

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Wet meldcode van kracht!
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
DE GROOT LASTECHNIEK Een ijzersterke samenwerking CONTACT:
Activiteiten afasie regio Utrecht
Onderwijsproject Hou je mond gezond!
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Partner voor verenigingen Laat uw leden verantwoord sporten.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
ONDERSTEUNEN BIJ OPDRACHTEN Hoe doe je dat als opleider?
Mondproblematiek in de palliatieve fase
Als ik jou een reddingsboei toewerp, kun jij jezelf dan redden?
Deskundigheidsbevordering palliatieve zorg
Programma Stappenplan ZMO Individueel Zorgplan. In tien stappen naar een strategie voor zelfmanagementondersteuning Jeanny Engels 6 juni 2010.
Jongeren Preventie Team
De collecte is bestemd voor Red een Kind. Red een Kind Red een Kind helpt kwetsbare kinderen en gezinnen in Afrika en Azië. Dit is Njoroge. Hij is zes.
Onderwijsproject: “Natuurlijk Bewegen”. Oprichter heeft in 1999 de opleiding HBO Fysiotherapie succesvol afgerond en vervolgens jaren ervaring opgedaan.
NAJAARSVERGADERING NOVEMBER KNSB en haar leden.
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
Presentatie ledenbijeenkomst Viteria d.d dagen decentralisaties, Een zegen of een vloek? Tonny van Hensbergen, Federatie Opvang “Ieder mens.
Geriatriefysiotherapie sterk in kwetsbaarheid De NVFG Uw vereniging.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Denise Goessens-Nix, ketencoördinator CVA keten Parkstad Utrecht, 7 oktober 2015.
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
Klinische les en begeleiden verzorgenden
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 5 Onderzoek naar externe financiële mogelijkheden en inzet van mensen en middelen.
Organisatie mondzorg en mondverzorging in verpleeghuizen
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
© NSvG Soms moet zuurstof toediening anders!
Casuïstiek. Casuïstiek Casus meneer Meijer Waarom draagt meneer Meijer het frame niet? Antwoord De plaats waar het frame zat is ontstoken Veel plaque.
Gnathologie Casus mevrouw De Wilde. Mevrouw De Wilde heeft in het verleden bij u in de praktijk als tandartsassistente gewerkt. Ondanks dat zij haar dienstverband.
Slechte mondgezondheid bij (kwetsbare) ouderen is een risicofactor
Organisatie mondzorg en mondverzorging in verpleeghuizen.
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
Opleiding en Hulpverlening 100 vrijwilligers bekwaam en beschikbaar.
V&VN Oncologie Oncologie V&VN Oncologie Afdeling binnen V&VN Ruim 2500 leden Bundelen en verspreiden van vakkennis Kwaliteit van zorg verbeteren.
Tevredenheidsmeting OCMW Presentatie MC Bea 24/08/09.
Het Roze Strikje Hoeveel hou je van haar... ? hou je van haar... ?
Krasse Tanden – het perspectief van personeel Dr. H. Hobbelen, L. Weening-Verbree MSc Presentatie onderzoek september januari 2014, door Lectoraat.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Mondzorg voor ouderen Cyriel Thier. “De tand des tijds"?
De beschikbaarheid van kwalitatief goede zorg voor expats Lucie Cunningham, Delft Business Consultancy Adviseur Expat Project Team Delft.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
1 Novadic-Kentron naar Jan Wierhof in Tilburg Bijeenkomst raadsleden 19 november 2012.
Voortgangsrapportage Vitaal Leudal September – Oktober 2014 Tbv commissie Bestuur en Middelen oktober 2014.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Hoeveel hou je van haar... ? Als je een vrouw bent, ben ik zeker dat dit je zal interesseren... En ben je een man, dan ken je zeker een vrouw die echt.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
Les 1. die ik met vallen en opstaan leerde: Als je iets wilt bereiken, moet je je focussen, keuzes maken én doorzetten.
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
Zelfstandige teams Een zelfstandig team:
Presentatie tijdens de bijeenkomst van de op te Arnhem.
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
De migrantenpoli nu, en in de toekomst
Krasse Tanden – het perspectief van personeel Dr. H. Hobbelen, L
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Anna Wie heeft er wel eens pijn in zijn mond gehad? …
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
De collecte is voor Red een Kind.
KOH staat voor Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg Hét expertisecentrum voor geaccrediteerde nascholing en taakherschikking in de eerste lijn.
Grote Project ZWO 2019 Bijenhouden biedt jongeren toekomst.
Aan de slag met kwaliteit
Helicopterview Aansluitend op de vorige spreker nemen wij jullie mee: niet in de trauma helikopter maar, als symbool van helicopterview want zoals bij.
Transcript van de presentatie:

Academieles (h)Oud de mond gezond Sprekers zijn: Wil Pelkmans - Tijs Annette Dony - Nabbe

Inhoud cursusmap Omslag: dagprogramma Werkboek Leaflet over standaardkaarten 8 standaardkaarten Casus meneer Meijer Handleiding klinische les aandachtspunten mondverzorging (1 A-4tje) Opgave formulier : koppeling vrijwilliger en zorg/verpleeginstelling Evaluatieformulier cursusdag  

Envelop: materiaal voor gebruik bij de klinische les Geseald pakket : standaardkaarten mondverzorging 1 t/m 8 + leaflet met gebruikstips 10 stuks A4-leaflet: Aandachtspunten mondverzorging 5 x 10 TNO- poetsinstructiekaarten Koffer van elmex met mondverzorgings-producten

Stellingen Een gebit hoeft niet perfect te zijn, maar wel werkzaam De mond is gezond als een bewoner kan kauwen, bijten, praten en lachen Een gezonde mond draagt bij aan de algehele gezondheid en levensvreugde

Demografische ontwikkelingen De evolutie van de levensverwachting De procentuele toename van het aantal ouderen dankzij toegenomen levensverwachting De levensverwachting was in de periode 1950-1970 vrijwel constant maar is daarna pas gestegen. Vooral in de periode 2002-2011 steeg de levensverwachting sterk. In 2012 is de levensverwachting ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met 2011

Demografische ontwikkelingen Aantal ouderen van 2,8 miljoen  4,3 miljoen in 2032 16,8% van de bevolking  24,6% Vanaf 65 jaar heeft 50% 1 chronische aandoening Vanaf 75 jaar heeft 33% meer dan 1 chronische aandoening In 2030 1.160.000 kwetsbare ouderen

Hoe was het? 60-er jaren: bewoner met een natuurlijk gebit was uitzondering Sommige verpleeghuizen hadden afspraken met tandartsen bijv. bij pijn van een bewoner. 1981: 78% had kunstgebit

Klachten van ouderen onderzoek van Kalsbeek 2006

2009 65+ 41% 65+ heeft kunstgebit 13% boven of onder kunstgebit 21% heeft frameprothese of plaatje 80% met eigen gebit gaat minstens 1x per jaar naar de tandarts 8% edentaat (verwachting in 2030)

Het project (h)Oud de mond gezond Wat is het doel en hoe bereiken we dat?

Geluiden uit het land Mondgezondheid van ouderen in verpleeghuizen is slecht Zorgverleners maken niet graag een mond schoon Mondverzorging heeft geen prioriteit Slechte mondgezondheid is een groot risico IGZ (Inspectie Gezondheids Zorg) krijgt regelmatig signalen over slechte mondzorg; ook onderzoek wijst dit uit

Tegengeluid Bij voldoende kennis van mond-gezondheid, beschikken over adequate vaardigheden en bij voldoende begeleiding, wil de verzorgende graag een bijdrage leveren aan de mondgezondheid van kwetsbare ouderen.

Initiatief Ivoren Kruis Al deze geluiden waren reden om actie te ondernemen Onderwijsproject ‘Hou je mond gezond’ is een groot succes 3500 collega’s hebben 1/2 miljoen kinderen bereikt middels poetslessen

Project (h)Oud de mond gezond Ivoren Kruis wil vooral de zorgverleners ‘aan het bed’ bereiken Project is aanvulling op andere initiatieven: KNMT, SBT/ACTA, de NVM, NVGd Allemaal bezig met vernieuwende projecten voor ouderen opvallend verschil: Ivoren Kruis richt zich op inzet van vrijwilligers

€ 150.000,- van VriendenLoterij Daarvan wordt o.a. betaald: het ontwikkelen en geven van academiecursussen, materiaal cursus, cursuslocaties, les- en instructiemateriaal, werving van zorg/verpleeg instellingen en de website Elmex stelt beschikbaar: box met mondgezondheidsproducten voor vrijwilligers en zorgverleners

Start project Deze cursus is 1e stap van het project U bent bereid éénmalige training te geven aan verzorgenden in verpleeghuizen Uw beloning bestaat uit 3 delen: 1. u breidt uw vakkennis uit 2. u krijgt accreditatiepunten 3. door uw inzet als vrijwilliger verbetert u de mondgezondheid van kwetsbare ouderen

Mondzorg Mondverzorging Preventie, diagnostiek, behandeling en nazorg in het orofaciale systeem; zorg die geboden wordt n.a.v. een anamnese, mondonderzoek en de uitvoering van een mondzorgplan Mondverzorging Dagelijkse mondverzorging door bewoner zelf of verzorgende. Actieve handelingen die nodig zijn om de mond gezond te houden

Welke professionals bij mondzorg Tandarts Mondhygiënist Tandprotheticus Maar ook Specialist ouderengeneeskunde Verpleeghuismanagement Mondzorgcoach

Welke professionals bij mondverzorging Verzorgende Aandachtsvelder mondzorg Mondzorgcoach

Slotbeschouwing artikel Klüter Binnen afzienbare tijd zijn vermoedelijk ouderen de grootste groep afnemers van mondzorg. De opleiding van de diverse mondzorg-verleners zal hierop moeten worden aangepast om op sociaal verantwoorde wijze en gewapend met de juiste vaardigheden zorg te kunnen verlenen.

Cees de Baat 2015 NVM “Accent moet komen te liggen op voorlichting en instructie”

Wat wensen wij? Als u uw kennis overdraagt op de medewerkers in de zorginstellingen en zij vervolgens betere mondverzorging kunnen bieden aan kwetsbare ouderen dan zetten wij met elkaar een belangrijke stap in de verbetering van de kwaliteit van leven in de laatste fase van het leven.

Hartelijk dank