Pacemaker? ICD? Wat is het en wat betekent dit voor mij?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Artroscopie Blessure verslag kijkoperatie Naam: Ben Bitter Klas : 2F
Advertisements

Bidt; geef ons heden ons dagelijks brood
Hartritmestoornissen en topsport De invloed van nurture op nature
“Hoe kom ik aan klanten?”
Elektrische Veiligheid
HARTPROBLEMEN.
Het bedrijf Blok Soundsystems is een middelgroot internationaal opererend bedrijf met ongeveer 500 werknemers, die samenwerkt op het gebied van ontwikkelingen.
Overdracht Medische Hulpmiddelen
Het NAP versie 1 Normaal Amsterdams Peil
Spierwerking als reactie op prikkels
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Vriendschap.
Dr. HFJ Mannaerts, cardioloog
Gedachten bij het ouder worden.
Door El Kharraz Elias.  1933: ontstaan van het idee  1977: eerste autonome voertuig ◦ Japan  1994: eerste autonome voertuig rijdt meer dan 1000 km.
Even verpozen en genieten... met muziek.
Het Potlood.
ARVEVO Recreanten 3.
Palliatieve zorg en Hartfalen
De doula: duivels of devine
Hart.
Het hart Een holle spier, die door geregeld samen te trekken, bloed door het lichaam pompt (6 L / minuut)
Cure Track. Probleem Vanwege de vergrijzing neemt de zorgvraag toe en er zijn steeds minder mensen in de zorg actief. Indien er niks gebeurd zal het zorgaanbod.
Antonius Ziekenhuis. Ons ziekenhuis 1900 tot 1975.
De HEERE heeft een afschuw van liegen en bedriegen
Zo`n onschuldig klein dier.
VREDE.
Onderwijs aan kinderen met aan autisme verwante stoornissen
Sergimage De venster Sergimage Een jong koppel komt pas wonen in een nieuwe buurt. Een jong koppel komt pas wonen in een nieuwe buurt. De volgende ochtend,
JDW Het venster een boel Sergi en een beetje Hans Wijnja Een jong stel komt net wonen in een nieuwe buurt. Een jong stel komt net wonen in een nieuwe.
Sergimage Het venster Sergimage Een jong stel komt net wonen in een nieuwe buurt. Een jong stel komt net wonen in een nieuwe buurt. De volgende morgen.
Ontwikkeling financiering Medische Psychologie in Noord-Limburg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
 Een groot gezin is een voordeel, de kinderen zullen later gegarandeerd voor jou zorgen.  Een groot gezin is een nadeel, want je hebt een grote en.
Vergelijkingen van de tweede graad. Vergelijkingen van 2 de graad  Een vergelijking van de tweede graad geeft een verband tussen 2 onbekenden.  Bijvoorbeeld.
Wat is belangrijk? Dat we Gods goedheid beleven Dat we dagelijks veranderen Dat we op weg zijn naar heerlijkheid Dat we leren zien met Gods ogen.
1 1 Ouders 4 e leerjaar september 2015.
Les 3 - Operators Workshop Php Basic. ICT Academy Php Basic Content Operators Wiskundig Toewijzing Vergelijking.
Johan Bügel Campus Winschoten
Pacemaker en ICD aan het levenseinde Symposium “PZ in hart en nieren” Hasselt 20 januari 2015 Dr. Birgit Wijgaerts.
ICD ICD = implanteerbare cardioverter defibrillator Een ICD kan nodig zijn bij gevaarlijke hartritmestoornissen, zoals kamertachycardie en kamerfibrilleren.
Psychologische gevolgen van ICD-therapie - Dr. Krista van den Broek Center of Research on Psychology in Somatic diseases.
Spreekbeurt Handbal Door Rianne.
Water besparen in kleinschalige tuinbouw met de AquaTag contactloze bodemvocht sensor Jos Balendonck, Wim Stenfert Kroese (STS), Max Hilhorst (STS) Achtergrond.
Jean Schepers. Jean Schepers is een patiënt met chronisch hartfalen, reeds jaren door ons gekend. Wanneer hij voor de zoveelste maal is opgenomen in het.
“Boom klimmen, zandkastelen bouwen, voetballen in het park. Allemaal heel normaal. Maar helaas niet voor elk kind vanzelfsprekend. Kinderen met een aangeboren.
Discussie aan de hand van stellingen. Stelling De kracht van Zuid-Limburg en met name van het zo te noemen Kerngebied ligt in de landschappelijke kwaliteit.
Hartfalen Hospice Wageningen Renkum Adri Jobse huisarts.
Van harte welkom!.
Medische kennis Lesblok 1
Post Cardiochirurgie op de Kinder IC
CRT device diagnostiek voor aritmieën en hartfalenmanagement
Het venster Sergimage.
Les 3.2 Het hart.
Special X Onderzoek naar de sociale en mentale ontwikkeling van kinderen met het Fragiele X Syndroom Contactdag Fragiele X vereniging
Maken van een 12 afleidingen ECG
Kerstactie ALC 2017 Harteweek maandag 18 december t/m vrijdag 22 december.
Hartritme Het hartritme wordt geregeld door een prikkelgeleidingsysteem. Elektrische prikkels stimuleren de hartspier om zich samen te trekken.
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Het circulatieapparaat

Hart- en bloedvaten D17vab
Een huis van CJT - Centrum voor jeugdtoerisme vzw
Circulatie anatomie en fysiologie
Ontwikkeling Dialin®️
Medische kennis Hart- en bloedvaten.
ICD patiënten dag 10 november 2018
Maken van een 12 afleidingen ECG
Hartfalen ICD dag 2018.
Transcript van de presentatie:

Pacemaker? ICD? Wat is het en wat betekent dit voor mij? Marcel Samuels Cardiac Care en ICD verpleegkundige (en ICD drager) Meander Medisch Centrum Amersfoort

Hartritme…….

Prikkelgeleiding van ons hart

Normaal hartritme

Traag hartritme/ geblokkeerd ritme

Wat kan een pacemaker? Het kijkt 24 uur per dag, 7 dagen per week naar het hartritme Het heeft dus een sensor om te kijken Wanneer het hartritme traag is, of de AV knoop geblokkeerd wordt, geeft de pacemaker elektrische impulsjes af Een pacemaker kan 1, 2 of 3 draden (leads) hebben (want op verschillende plekken in het hart kunnen er stoornissen plaatsvinden) Een pacemaker met 3 draden noemen we een biventriculaire pacemaker

Nieuwste ontwikkeling Eind 2012 is de eerste draadloze pacemaker geïmplanteerd in Nederland (AMC) Nanostim® 1 jaar later volgde de Micra® Doorbraak op het gebied van pacemakers Biedt veel voordelen ten opzichte van de conventionele pacemakers Complicaties zullen drastisch dalen Draadloos systeem gaat net zo lang mee als de conventionele pacemaker (6-8 jaar)

Normaal hartritme

Hartritmestoornissen vanuit de kamers

Kamer ritmestoornissen

Ontwikkelingen ICD

1e ontwikkelde ICD

Ontwikkelingen ICD 1980: 1e implantatie van een ICD bij een mens in Baltimore 1984: 1e ICD implantatie in Nederland Van thoracotomie tot transveneus Nu: > 40.000 dragers in Nederland Nu 4500-5000 implantaties per jaar in Nederland Wereldwijd > 1.500.000 dragers

ICD vanaf 1984 Korte levensduur van de ICD Alleen shockafgifte Gewicht: 250 gram Niet programmeerbaar Middels thoracotomie abdominaal geïmplanteerd

ICD van 2015 Smaller, dunner Multi-programmeerbaar Gemiddelde levensduur van een ICD = 4-6 jaar Pectoraal te implanteren Bevat ATP mode = overpacen Vanaf 2002 ook biventriculair (bij hartfalen  geeft meer kwaliteit van leven!)

Mogelijkheden van een ICD? Monitoring van het hartritme (24/7) Ontdekken en beëindiging van een ritmestoornis Pacing (kamers en eventueel boezem) Antitachycardie pacing (overpacen, “overtroeven” van een ritmestoornis vanuit de hartkamer) Shockafgifte Vochthuishouding observeren

ATP = overpacen/overtroeven van de ritmestoornis

Nieuwste ontwikkelingen: de S-ICD

Nieuwste ontwikkelingen: MRI-compatible ICD

Nieuwste ontwikkelingen: Looprecorder

Beperkingen met een pacemaker: Sterke magnetische velden vermijden Detectiepoortjes Uitkijken bij contactsporten (bal en vechtsporten)

Beperkingen met een ICD:

Beperkingen met een ICD:

Sporten met een ICD:

Informatie over een pacemaker of ICD? www.hartenvaatgroep.nl www.hartstichting.nl www.hartwijzer.nl www.stin.nl

V R A G E N ? ? ?