Johan Martens, opleiding Facility Management

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over Diversion Bureau voor maatschappelijke innovatie
Advertisements

Rotterdamse aanpak alcohol & sport
Visie op verplegen  .
Verantwoord schenken Zappa 23/04/2012 CGG VAGGA Verslavingspreventie /
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Nieuwe Drank- & Horecawet in de praktijk
TOOLBOXMEETING.
Marketingmix & Concept
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
1. 2 ‘EEN MANAGER MOET VAN MENSEN HOUDEN’ 3 STRATEGIE WEES GEWOON OVERTUIGD DAT HET ALTIJD MET MENSEN BEGINT.
De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
TOEZICHT Onderdeel 1.
Meten = weten? Aandachtspunten bij (kinder)rechtenindicatoren 4 april 2014 – Wouter Vandenhole.
Introductie OHSAS
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
Een project van de Korengroep
Dwaande met je bedrijf Spreker: Auke Algra.
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Leidinggeven H6 Betrokkenheid en werkdruk Logistiek supervisor.
Eerstejaarsproblemen
Les 2 Sociale Hygiëne Jan-Willem Poelma.
Les 2 Sociale Hygiëne Jan-Willem Poelma.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Duurzame ontwikkeling & kwaliteitszorg binnen de HAN
Wet- & Regelgeving Overzicht En Inzicht.
Alcohol, roken en opvoeding
Economisch en Maatschappelijk toegevoegde waarde van gezondheid(szorg) en welzijn. Kick off bijeenkomst Professionele Leergemeenschap, 2 september 2015.
Bedrijfsnaam Bedrijfsplan. Missie Vertel hier jouw missie op lange termijn. Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
Adviesrecht in de praktijk. Caroline van den Berg, trainer BOinK.
Ouder worden & alcohol Welkom – Karen Vanmarcke
Sociale Hygiëne Les 4. Alcohol, Drugs en Gokken BAG Bloed, Alcohol Gehalte Promillages 0,5 = 1cc bloed bevat halve milligram pure alcohol.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
Johan Martens, opleiding Facility Management
Johan Martens, opleiding Facility Management
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Johan Martens, opleiding Facility Management
Sociale Hygiëne, week 6 Johan Martens, opleiding Facility Management (010)
Onderzoeksvaardigheden 3
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Sociologie en Diversiteit werkcollege 1
Sociale Hygiëne Les 1.
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Opdrachten en eindopdracht
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
{ Bedrijfsnaam Bedrijfsplan.  Vertel hier jouw missie op lange termijn.  Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Kwaliteit. Theorie en Toetsing Theorie is te vinden op Wordt vandaag klassikaal.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Huisregels opstellen en handhaven
Les 2 Sociale Hygiëne / 2-12 Jacob van Wieren. Hoe kun je er als ondernemer voor zorgen dat gasten zich goed gedragen jouw horeca-gelegenheid?
Homeparty. Betekenis * Ouders van jongeren (10-16 jaar) weten soms te weinig over (groeps)gedrag rond alcohol, drugs, roken en gokken. * Ouders voelen.
Sociale Hygiëne jaar 2 Sporeto Jacob van Wieren. Programma vandaag  Inleiding  Opzet cursus  Wat is Sociale Hygiëne  Alcohol, drugs & gokken (kennischeck)
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Duurzaam ondernemen Ethiek Bijeenkomst 2.. Duurzaam ondernemen Programma Theorie Ethiek Opdrachten reader maken.
Winkelen 3.0 Hoofdstuk 6 Marketing. Inhoud 1 Eerst langs alle haltes 2 Verkoop 3 Omgaan met geld in een bedrijf 4 Logistiek 5 Wat doen leidinggevenden?
Consumentengedrag Beslissen
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Drank- en Horecawet (DHW)
Voorlichting, advies en instructie
De succesformule van Dienstverlening
DOCENTENWORKSHOP Wat je kunt verwachten van…
Toezicht Wmo Toezicht WMO
KBO en omgaan met privacy
Transcript van de presentatie:

Johan Martens, opleiding Facility Management Sociale Hygiëne, week 1 Johan Martens, opleiding Facility Management j.martens@hr.nl http://med.hro.nl/martj/ (010) 794 5693

Wat doe je als… …iemand stomdronken is en toch nog een biertje bij je bestelt? …je ziet dat iemand rookt op een plek waar dat niet mag? …er een vechtpartij dreigt te ontstaan in de zaak? …iemand een joint opsteekt in jouw café?

Wat is sociale hygiëne? Met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Eindopdracht Schrijf een sociaal hygiënisch beleidsplan: Óf voor een reeds bestaand horecabedrijf Óf voor een nog op te richten horecabedrijf Besteed in het beleidsplan aandacht aan de aspecten: Bedrijfsformule Gastvrijheidsconcept Risicoanalyse Huisregels Handhavingsbeleid Deurbeleid Samenwerking met derden Voorlichting en instructie Veiligheidsbeleid

Programma voor vandaag Wetgeving omtrent Sociale Hygiëne Soorten horecabedrijven en doelgroepen Bedrijfsformule en gastvrijheidsconcept Het landelijk examen Sociale Hygiëne Opbouw en organisatie keuzevak Sociale Hygiëne

Wetgeving Sociale Hygiëne Horeca- en slijterijbedrijven hebben vergunning nodig (Drank- en Horecawet) Tijdens openingsuren moet minstens één leidinggevende aanwezig zijn Leidinggevenden dienen in het bezit van een SVH Verklaring Sociale Hygiëne te zijn Geen verklaring? Geen leidinggevende!

Wettelijke eisen leidinggevenden Leidinggevenden beschikken over kennis en inzicht, die nodig is om hun bedrijfsvoering af te stemmen op hun doelgroepen en het bedrijf te exploiteren met inachtneming van de bijzondere maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij hebben.

Wettelijke eisen leidinggevenden Leidinggevenden beschikken over kennis en inzicht met betrekking tot: Invloed van alcoholgebruik en het gebruik van soft- en harddrugs op lichaam en geest Invloed van het gebruik van alcohol in combinatie met drugs en medicijnen Alcoholmisbruik, alcoholafhankelijkheid en de sociale gevolgen daarvan Het gebruik van speelautomaten en de daaraan verbonden risico’s van gokverslaving De Drank- en Horecawet en andere regelgeving omtrent alcohol Binnen de branche geldende codes voor alcoholhoudende drank Technische, bouwkundige en ruimtelijke voorzieningen van de inrichting Verschillende bedrijfsformules en gedragskenmerken van doelgroepen

Soorten bedrijven Logiesverstrekkend Voedselverstrekkend Hotel Pension Conferentieoord Camping Jeugdherberg Voedselverstrekkend Snackbar Cafetaria Fastfoodrestaurant Restaurant Lunchroom Eetcafé

Soorten bedrijven Drankenverstrekkend (gebruik ter plaatste) Tearoom Café Bar Discotheek Nachtclub Sportkantine (met vergunning) Wijkcentrum (met vergunning) Buurt- en clubhuis (met vergunning) Drankenverstrekkend (voor thuisgebruik) Slijterij Wijnspeciaalzaak Bierspeciaalzaak Supermarkt Warenhuis

Doelgroepen Scholieren Werkende jongeren Studenten Alleenstaanden Senioren Ouders met kinderen Zakenmensen Tweeverdieners Gasten met veel vrije tijd Toeristen (verdeeld naar volksaard)

Bedrijfsformule / Marketingmix Product Plaats Prijs Promotie Personeel Presentatie

Gastvrijheidsconcept Gastvrijheid = het gevoel dat de gast heeft bij de geboden dienstverlening Gastvrijheidsconcept = de keuzes die je maakt ten aanzien van gastvrijheid Bestaat uit drie onderdelen Product Gedrag Omgeving

Opdracht Omschrijf de doelgroepen waarop de catering op jouw locatie zich richt Beschrijf hoe jij de gastvrijheid van de catering op jouw locatie ervaart Beschrijf hoe het bedrijf op jouw locatie de marketingmix heeft ingevuld Geef drie adviezen aan het bedrijf over een betere invulling van de marketingmix

Examen Sociale Hygiëne Cursus is tevens voorbereiding op het landelijk examen Sociale Hygiëne Kenmerken van het landelijk examen: 40 Meerkeuzevragen 40 Minuten Minimaal 60% goed beantwoord Wil je het certificaat behalen? Zelf inschrijven via www.svh.nl!

Examen Sociale Hygiëne Schriftelijk examen te Utrecht Meerdere keren per jaar, data op de website Kosten: € 127,- Teletoets, examen op de computer Kan op meerdere momenten in de week, zie de website Kan op meerdere locaties, waaronder Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda en Vlissingen Kosten: € 127,- (m.i.v. 2 januari 2014)

Opbouw van de cursus Week Onderwerpen 1 Inleiding, doelgroepen, bedrijfsformule en gastvrijheidsconcept 2 Ethiek, sociaal hygiënisch beleid, huisregels en wet- en regelgeving 3 Handhaving, deurbeleid, samenwerken, voorlichting en instructie 4 Risicogedrag en risicoanalyse, regelhandhaving en gespreksmodellen 5 Alcohol, drugs en gokken 6 Roken en het rookverbod, inrichtingseisen en voorzieningen 7 Proefexamen 8 Responsiecollege

Organisatie van de cursus Alle informatie is te vinden in de cursuswijzer! Cursuswijzer en studiemateriaal zijn te vinden op N@Tschool of http://med.hro.nl/martj Literatuur: Cursusboek Sociale Hygiëne, vijfde druk Rechtstreeks via SVH verkrijgbaar à € 22,50 Toetsing op basis van eindopdracht

Samenvatting van vandaag Met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid. Leidinggevenden op de drankvergunning dienen in het bezit van een SVH Verklaring Sociale Hygiëne te zijn Er zijn verschillende soorten horecabedrijven en doelgroepen waarop een bedrijf zich kan richten Bedrijfsformule: keuzes ten aanzien van product, prijs, plaats, promotie, personeel en presentatie Gastvrijheidsconcept: keuzes ten aanzien van product, gedrag en omgeving

Programma voor volgende week Ethiek in de horeca Normen en waarden Respect tonen Moraal en ethiek Sociaal hygiënisch beleid Het belang van sociaal hygiënisch beleid Onderdelen van een goed beleidsplan Grenzen stellen aan gedrag Relevante wet- en regelgeving Het opstellen van huisregels