Johan Martens, opleiding Facility Management Sociale Hygiëne, week 1 Johan Martens, opleiding Facility Management j.martens@hr.nl http://med.hro.nl/martj/ (010) 794 5693
Wat doe je als… …iemand stomdronken is en toch nog een biertje bij je bestelt? …je ziet dat iemand rookt op een plek waar dat niet mag? …er een vechtpartij dreigt te ontstaan in de zaak? …iemand een joint opsteekt in jouw café?
Wat is sociale hygiëne? Met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Eindopdracht Schrijf een sociaal hygiënisch beleidsplan: Óf voor een reeds bestaand horecabedrijf Óf voor een nog op te richten horecabedrijf Besteed in het beleidsplan aandacht aan de aspecten: Bedrijfsformule Gastvrijheidsconcept Risicoanalyse Huisregels Handhavingsbeleid Deurbeleid Samenwerking met derden Voorlichting en instructie Veiligheidsbeleid
Programma voor vandaag Wetgeving omtrent Sociale Hygiëne Soorten horecabedrijven en doelgroepen Bedrijfsformule en gastvrijheidsconcept Het landelijk examen Sociale Hygiëne Opbouw en organisatie keuzevak Sociale Hygiëne
Wetgeving Sociale Hygiëne Horeca- en slijterijbedrijven hebben vergunning nodig (Drank- en Horecawet) Tijdens openingsuren moet minstens één leidinggevende aanwezig zijn Leidinggevenden dienen in het bezit van een SVH Verklaring Sociale Hygiëne te zijn Geen verklaring? Geen leidinggevende!
Wettelijke eisen leidinggevenden Leidinggevenden beschikken over kennis en inzicht, die nodig is om hun bedrijfsvoering af te stemmen op hun doelgroepen en het bedrijf te exploiteren met inachtneming van de bijzondere maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij hebben.
Wettelijke eisen leidinggevenden Leidinggevenden beschikken over kennis en inzicht met betrekking tot: Invloed van alcoholgebruik en het gebruik van soft- en harddrugs op lichaam en geest Invloed van het gebruik van alcohol in combinatie met drugs en medicijnen Alcoholmisbruik, alcoholafhankelijkheid en de sociale gevolgen daarvan Het gebruik van speelautomaten en de daaraan verbonden risico’s van gokverslaving De Drank- en Horecawet en andere regelgeving omtrent alcohol Binnen de branche geldende codes voor alcoholhoudende drank Technische, bouwkundige en ruimtelijke voorzieningen van de inrichting Verschillende bedrijfsformules en gedragskenmerken van doelgroepen
Soorten bedrijven Logiesverstrekkend Voedselverstrekkend Hotel Pension Conferentieoord Camping Jeugdherberg Voedselverstrekkend Snackbar Cafetaria Fastfoodrestaurant Restaurant Lunchroom Eetcafé
Soorten bedrijven Drankenverstrekkend (gebruik ter plaatste) Tearoom Café Bar Discotheek Nachtclub Sportkantine (met vergunning) Wijkcentrum (met vergunning) Buurt- en clubhuis (met vergunning) Drankenverstrekkend (voor thuisgebruik) Slijterij Wijnspeciaalzaak Bierspeciaalzaak Supermarkt Warenhuis
Doelgroepen Scholieren Werkende jongeren Studenten Alleenstaanden Senioren Ouders met kinderen Zakenmensen Tweeverdieners Gasten met veel vrije tijd Toeristen (verdeeld naar volksaard)
Bedrijfsformule / Marketingmix Product Plaats Prijs Promotie Personeel Presentatie
Gastvrijheidsconcept Gastvrijheid = het gevoel dat de gast heeft bij de geboden dienstverlening Gastvrijheidsconcept = de keuzes die je maakt ten aanzien van gastvrijheid Bestaat uit drie onderdelen Product Gedrag Omgeving
Opdracht Omschrijf de doelgroepen waarop de catering op jouw locatie zich richt Beschrijf hoe jij de gastvrijheid van de catering op jouw locatie ervaart Beschrijf hoe het bedrijf op jouw locatie de marketingmix heeft ingevuld Geef drie adviezen aan het bedrijf over een betere invulling van de marketingmix
Examen Sociale Hygiëne Cursus is tevens voorbereiding op het landelijk examen Sociale Hygiëne Kenmerken van het landelijk examen: 40 Meerkeuzevragen 40 Minuten Minimaal 60% goed beantwoord Wil je het certificaat behalen? Zelf inschrijven via www.svh.nl!
Examen Sociale Hygiëne Schriftelijk examen te Utrecht Meerdere keren per jaar, data op de website Kosten: € 127,- Teletoets, examen op de computer Kan op meerdere momenten in de week, zie de website Kan op meerdere locaties, waaronder Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda en Vlissingen Kosten: € 127,- (m.i.v. 2 januari 2014)
Opbouw van de cursus Week Onderwerpen 1 Inleiding, doelgroepen, bedrijfsformule en gastvrijheidsconcept 2 Ethiek, sociaal hygiënisch beleid, huisregels en wet- en regelgeving 3 Handhaving, deurbeleid, samenwerken, voorlichting en instructie 4 Risicogedrag en risicoanalyse, regelhandhaving en gespreksmodellen 5 Alcohol, drugs en gokken 6 Roken en het rookverbod, inrichtingseisen en voorzieningen 7 Proefexamen 8 Responsiecollege
Organisatie van de cursus Alle informatie is te vinden in de cursuswijzer! Cursuswijzer en studiemateriaal zijn te vinden op N@Tschool of http://med.hro.nl/martj Literatuur: Cursusboek Sociale Hygiëne, vijfde druk Rechtstreeks via SVH verkrijgbaar à € 22,50 Toetsing op basis van eindopdracht
Samenvatting van vandaag Met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid. Leidinggevenden op de drankvergunning dienen in het bezit van een SVH Verklaring Sociale Hygiëne te zijn Er zijn verschillende soorten horecabedrijven en doelgroepen waarop een bedrijf zich kan richten Bedrijfsformule: keuzes ten aanzien van product, prijs, plaats, promotie, personeel en presentatie Gastvrijheidsconcept: keuzes ten aanzien van product, gedrag en omgeving
Programma voor volgende week Ethiek in de horeca Normen en waarden Respect tonen Moraal en ethiek Sociaal hygiënisch beleid Het belang van sociaal hygiënisch beleid Onderdelen van een goed beleidsplan Grenzen stellen aan gedrag Relevante wet- en regelgeving Het opstellen van huisregels