Zaalbriefing Commissie Spelregels KNHB, 2012.
Frits Voorhout Hans Eikema
I) Regeltechnisch: wat er staat en wat we doen Handvest voor de zaalscheids VERSCHILLEN VELD VS. ZAAL veld: 23-meterlijnen slaan – pushen 5 meter.
Zaalhockey: een vak apart! “een ander spelletje met andere regels”
In seizoen 2014 – 2015 geen nieuwe regels!. Het maken van een doelpunt: A - aanvaller B - bal binnen C - cirkel D - geheel over de doellijn.
Zaalhockeyregels Spelen van de bal Speelveld / duur van de wedstrijd
ZAAL. ZAAL Zaalhockey briefing seizoen Nieuwe experimentele regel Standaard Keeper mag MAXIMAAL 2 keer per wedstrijd wisselen. Daarna nog.
Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen…
Zaalbriefing MHC Weesp seizoen
Update Fluiten in de zaal
Scheidsrechterscafé Heet de aanwezigen welkom (op de club en) bij het arbitragecafé.
spelregels zaalhockey
Zaalhockey
Een wedstrijd wordt gespeeld door twee elftallen met elk 11 spelers!
8 december 2014 Rob Versteeg Robert-Jan Frans
Zaalbriefing Clubarbitrage Commissie Spelregels KNHB, 2014.
Zaalbriefing Waar gaan we het over hebben? Self-pass, Blok & Hoge balSelf-pass, Blok & Hoge bal StrafcornerStrafcorner KeeperKeeper Liggend spelenLiggend.
Spelregels Hockey Elftallen
ZAAL Nieuwe regels Senioren weer 6 tegen 6 Mondbescherming ook in de zaal verplicht Groene kaart ook tijdstraf. Keeper wissel maximaal 2 keer (volledige.
Zaalbriefing Clubarbitrage Commissie Spelregels KNHB, 2014 Walter de Groot Regio Coördinator ZH 2015.
ZAALHOCKEY
BRIEFING ZAAL SMHC d.d Spel Verschillen I) Tijd: 20 minuten vs. 35 minuten II) Aantal spelers: 11 spelers vs. 6 spelers III) Maximaal aantal.
Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+
4 november 2007Informatiebijeenkomst HCD Zaalhockey arbitrage & regels Nov 2014.
Presentatie Zaalhockey
Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+
Belangrijkste regels zaalhockey
Zaalhockey Jongste Jeugd (6E- en 8E-tallen)
Quiz Zaalhockey VHC.
Coach bijeenkomst Zaalhockey!.
Precies zoals op het veld, dus…
Transcript van de presentatie:

Zaalhockeyregels 2015/2016 Speelveld / duur van de wedstrijd Teams, wissels Spelen van de bal Bal buiten het speelveld Gebruik van lichaam en stick Keeper Wat mag er allemaal niet Strafcorner Self-pass Spelhervatting Persoonlijke straffen / straftoepassing Nieuwe regels

Zaal (verschil met veld) 1 3 3 2 2

Duur van de wedstrijd Wedstrijdtafel; Teambanken, strafbank Over hele eigen helft zwaardere straf bij opzet; Duur min. 2 x 20 minuten; Rust max. 5 min.; bank wisselen.

Teams en wissels Begin min. 4 en max. 6 spelers; Niet staken bij minder dan 4 in team; Team max. 12 spelers; Foutieve wissel = strafcorner; Geen wissel bij strafcorners.

Spelen van de bal Stick vlak bij bal aan de grond; 25-4-2017 Spelen van de bal - Alleen pushen toegestaan (let op 50cm achterzwaai); Stick vlak bij bal aan de grond; Duwbeweging stick, dus geen schuifslag (50 cm) Bal alleen langs de grond, behalve push op doel, let op maximaal 10 cm; Stoppen max. 30 cm opspringen, indien geen tegenstander; Bal in de lucht mag niet worden verplaatst. Let op nadeel tegenstander Hoog op keeper en hoog terug beoordelen op gevaarlijk spel; Laag op keeper en hoog terug is strafcorner tenzij… 5

Bal buiten speelveld Bal via verdediger onopzettelijk (waar dan ook) over achterlijn = inpush verdedigers Bal over zijbalk op max. 1 mtr. in spel brengen, bij cirkel 1 mtr. snijpunt cirkel/zijbalk

Gebruik van lichaam en stick Verboden hard en van dichtbij door laag zittende verdediger spelen Pirouette (draai en van dichtbij richting tegenstander) is en blijft verboden Dichtgezette balk door verdediger moet worden omspeeld. Bal tegen balk klemmen is niet toegestaan

Keeper Standaard keeper moet helm ophouden en mag alleen p eigen helft spelen; Vliegende keep heeft geen uitrusting, maar verplicht helm bij strafcorner en strafbal; Geen handschoenen! Alleen als bal en keeper in de cirkel zijn mag keeper liggend spelen; Wisseling standaard keeper beperkt tot 2x per team.

Wat mag allemaal niet (1) Geen verschil met veld t.a.v. fysiek; Niet liggend spelen en niet op hand, knie of arm steunen (stickhand mag wel grond raken) Keeper mag alleen in eigen cirkel liggend spelen (zelf èn bal in cirkel); Veldspelers niet in en achter doel

Wat mag allemaal niet (2) Bal tegen de balk klemmen; Afzetten tegen het doel; Bal hard (binnen 3 mtr.) op laagverdedigende speler spelen (opzet = kaart!); Criteria hierbij zijn dus: Gevaar, opzet en afstand Spelhervatting vanaf speelhelft tegenstander in één keer in cirkel tegenpartij spelen;

Strafcorner Opzettelijk over achterlijn door verdediger is strafcorner Keeper in het doel, rest verre zijde doel of achter de middellijn; Niet slaan op doel, push mag hoog mits niet gevaarlijk; Bal moet buiten cirkel worden gespeeld, sc-regels vervallen bij bal > 3 mtr. buiten cirkel. Te vroeg uitlopen = gelijk veldhockey. Foutief aangeven is andere aangever en achter middellijn

self-pass Een spelhervatting mag met self-pass; Niet bij strafcorner, strafbal en bully; Wel onder voorwaarden: bal onder controle brengen eerst spelen, daarna nogmaals (twee acties!)

spelhervatting (1) 3 meter; Overtreding verdediger net buiten cirkel, spelhervatting op plaats overtreding; Iedereen op 3 mtr, behalve verdedigers in de cirkel die er al staan; Spelhervatting verdediger medespeler wel binnen 3 mtr. Bij spelhervatting aanvaller op helft verdediging: Alle spelers minimaal 3 mtr. afstand behalve verdedigers in cirkel; Bal mag niet direct de cirkel in gespeeld worden, let op: wel via de balk!

spelhervatting (2) Dit betekent dat na het nemen van de spelhervatting: de bal eerst de balk raakt en daarna de cirkel ingaat of; een andere speler de bal moet hebben geraakt, voor de bal de cirkel ingespeeld mag worden, of de bal na het nemen min. 3 mtr. heeft afgelegd, voordat speler bal zelf cirkel in mag brengen (let op twee keer spelen!) Veldregel nemen vrije slag verdediging op loodlijn geldt niet voort zaal, dus wel overal in de cirkel nemen

Persoonlijke straffen / straftoepassing Groene kaart = 1 minuut tijdstraf Tijdelijke verwijdering min. 2 en max. 5 min.; Speler op aparte strafbank; Opzettelijke overtreding verdediger hele eigen helft = strafcorner. Gele (5 min.) of rode kaart teambegeleider = op de tribune + speler uit het veld

Nieuwe regels? Vrije bal rond cirkel Verbod op “opsluiten” in hoek speelveld speler Tijdstraf bij groene kaart Verplichte mondbescherming