De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zaalhockey: een vak apart! “een ander spelletje met andere regels”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zaalhockey: een vak apart! “een ander spelletje met andere regels”"— Transcript van de presentatie:

1 Zaalhockey: een vak apart! “een ander spelletje met andere regels”
In 5 dia’s doorlopen we de belangrijkste verschillen tussen veld en zaal + In 7 dia’s bespreken we de lastigste regels Veel succes! Nienke Kok

2 1

3 2

4 3

5 4

6 5

7 Regelgeving: Selfpass (1)
Een spelhervatting mag met een ‘selfpass’ = vrije push, inpush, uitpush en beginpush ⇨ Niet bij een strafcorner en strafbal De selfpass betekent: de bal naar jezelf spelen i.p.v. naar een medespeler snelheid van het spel neemt toe.

8 Regelgeving: Selfpass (2)
Waaraan een selfpass moet voldoen: Bij spelhervatting moet de bal duidelijk onder controle zijn. Je mag niet een ongecontroleerde rollende bal snel naar jezelf spelen en dan verder gaan. Eerst duidelijk de bal d.m.v. een push een tikje geven en daarna de bal nogmaals spelen voordat je gaat drijven of dribbelen. De scheidsrechters moeten dus duidelijk 2 acties van je zien. Direct met de bal aan de stick weglopen na het fluitsignaal is dus niet toegestaan. Natuurlijk mag je een spelhervatting ook nog steeds naar een medespeler spelen. De bal moet dan wél een meter gerold hebben voordat een medespeler de bal mag spelen. De spelregel is hier dus niet veranderd.

9 Regelgeving: Vrije slag aanvallend (1)
Om te voorkomen dat een vrije push gevaarlijk hard door een volle cirkel wordt gespeeld, is de spelregel een aantal jaren geleden veranderd (net als op het veld). Bij een spelhervatting voor de aanvallende partij op de helft van de verdedigende partij zijn er enkele wijzigingen. Alle andere spelers (medespelers en tegenstanders) moeten minimaal 3 meter afstand houden. De bal mag vanuit een spelhervatting (vrije push of inslag) niet direct de cirkel in gespeeld worden.

10 Regelgeving: Vrije slag aanvallend (2)
Dit betekent dat na het nemen van de spelhervatting: a). een andere speler van de bal moet hebben geraakt voordat de bal de cirkel in gespeeld mag worden of b). de bal na het nemen minimaal 3 meter heeft afgelegd voordat je hem zelf de cirkel in mag spelen. Let op: Spelen betekent dus een 2e keer de bal pushen of raken. De bal 3 meter laten rollen en dan zonder een 2e keer te zijn gespeeld de cirkel in laten rollen is dus niet toegestaan.

11 Regelgeving: Vrije slag aanvallend (3)
Een overtreding van een verdediger net buiten de cirkel ⇨ spelhervatting op min. 3 meter van de cirkel  Spelhervatting via de balk ⇨ de bal hoeft niet 3 meter te rollen voor deze in de cirkel mag Het is dus toegestaan de spelhervatting rechtstreeks via de balk de cirkel in te spelen!!

12 Regelgeving: Het ‘Blok’ (1)
“Het is verboden om een bal van korte afstand hard in de richting te spelen van een tegenstander die zijn stick dusdanig houdt dat zijn stickhand(en) vrijwel of geheel de grond raken.” Doel Bescherming laag-zittende speler. Sanctie Eerst (team)waarschuwing (groene kaart), daarna direct een gele kaart en dus 2 minuten tijdstraf. Dit houdt in dat een balbezitter een andere richting op zal moeten spelen, wanneer zijn passrichting wordt geblokkeerd door een liggende stick van een laag-zittende tegenstander. Zet een tegenstander op deze manier ‘de balk dicht’, dat kan de pass daar dus niet doorheen. En zet een verdediger een passlijn dicht door op deze manier laag te verdedigen, dan moet de pass dus in een andere richting gespeeld worden.

13 Regelgeving: Het ‘Blok’ (2)
Geen blok Een verdediger stopt een bal door zijn stick neer te leggen/handschoen op de grond te leggen de stick/handschoen lag er nog niet, dus het was geen blok Van meer dan vijf meter in de richting van iemand spelen Zacht de bal tegen de stick van een tegenstander duwen let wel; er doorheen drukken is ook een overtreding De bal in de richting van een tegenstander spelen die zijn stick niet laag bij de grond heeft.


Download ppt "Zaalhockey: een vak apart! “een ander spelletje met andere regels”"

Verwante presentaties


Ads door Google