Presentatie over: "Frits Voorhout Hans Eikema"— Transcript van de presentatie:

2 Agenda Welkom, Verschillen Veld- en Zaalhockey, Punten van aandacht,
Vragen en Discussie.

3 Agenda Welkom, Verschillen Veld- en Zaalhockey, Punten van aandacht,

4 Verschillen Veld <-> Zaal
VELDHOCKEY ZAALHOCKEY 1. Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop Alleen push toegestaan: stick vlak bij bal aan de grond duwbeweging met stick, geen schuifslag. Bal mag van de grond, tenzij gevaarlijk Bal moet langs de grond verplaatst, behalve bij push op doel. Bij stoppen mag de bal niet opspringen. Bal in de lucht mag niet worden verplaatst. 2. Speelveld en doelen Zijlijnen Zijbalken (10x10 cm.) Teambanken, Hoekvlaggen 23-metervlakken met zwaardere straf bij opzettelijke overtreding. Teambanken, strafbank en wedstrijdtafel Geen vlaggen, over eigen helft zwaardere straffen bij opzettelijke overtreding.

5 Verschillen Veld <-> Zaal
VELDHOCKEY ZAALHOCKEY 3. Teams en wissels Min. 8 beginnen, max. 11 Min. 4 beginnen, max. 6 Niet staken bij minder dan 8 Niet staken bij minder dan 4 Team: max. 16 spelers Team: max. 12 spelers Foutieve wissel: aanvoerder aanspreken Foutieve wissel: strafcorner Terugkeer na gele kaart: dit geeft de scheidsrechter aan. Terugkeer na gele kaart: tijdopnemer geeft dit aan. 4. Tijdwaarneming en bijhouden stand Scheidsrechter Tijdopnemer, maar als deze niet aanwezig is scheidsrechter

6 Verschillen Veld <-> Zaal
VELDHOCKEY ZAALHOCKEY 5. Bal buiten speelveld Als de bal via een verdediger onopzettelijk over de achterlijn gaat : lange corner. Als de bal via een verdediger onopzettelijk over de achterlijn gaat: uitpush verdedigers. Inslaan als de bal over de zijlijn is gegaan In push als de bal over zijbalk is gegaan, op max. 1 m. binnen de balk. Als de bal binnen de cirkel over de zijbalk gaat: buiten de cirkel nemen. Door aanval: minimaal 3 m van cirkel. 6. Afstand bij spelhervattingen 5 meter 3 meter

7 Verschillen Veld <-> Zaal
VELDHOCKEY ZAALHOCKEY 7. Wat niet mag Liggend spelen niet verboden Veldspeler mag niet liggend spelen en niet op hand, knie of arm steunen; de hand die de stick vasthoudt mag wel de grond raken. Keeper mag liggend spelen, maar alleen als én hijzelf én de bal in de eigen cirkel is. Bal met stick tegen balk klemmen mag niet. De bal van dichtbij hard op de stick van een laagverdedigende tegenstander spelen mag niet (door een blok spelen)

8 Verschillen Veld <-> Zaal
VELDHOCKEY ZAALHOCKEY 8. Strafcorner Max. 5 (inclusief keeper) achter achterlijn; andere verdedigers achter middenlijn; keeper niet verplicht in doel Keeper moet in het doel, achter de doellijn. Andere verdedigers moeten ofwel achter de achterlijn aan de kant van het doel waar de strafcorner niet genomen wordt, ofwel achter de middenlijn. Slag mag bij 1ste doelpoging alleen op plankhoogte; push mag hoog, mits niet gevaarlijk. Slag mag niet; push mag hoog, mits niet gevaarlijk 9. Persoonlijke straffen Tijdelijke verwijdering: min. 5 minuten (10 minuten indien fysiek); speler op teambank. Tijdelijke verwijdering: min. 2 minuten (5 minuten indien fysiek); speler op strafbank Terugkeer: scheidsrechter geeft aan Terugkeer: tijdopnemer geeft aan

9 Verschillen Veld <-> Zaal
VELDHOCKEY ZAALHOCKEY 10. Straftoepassing Opzettelijke overtreding verdediger in 23- metergebied: strafcorner Opzettelijke overtreding verdediger op hele eigen helft: strafcorner 11. Duur van de wedstrijd 2 x 35 minuten 2 x 20 minuten (min. 2 x 15 minuten) Rust: 5 minuten, geen bank wisselen Rust: max. 5 minuten, wisselen van bank Advies bij 2 x 15 minuten Scheidsrechterswissel 12. Bully Niet binnen 15 m. van de achterlijn Niet binnen 9 m. van de achterlijn

10 Verschillen Veld <-> Zaal
VELDHOCKEY ZAALHOCKEY 10. Uitslag, bij bal over de achterlijn. Als de bal is gespeeld door een aanvaller, wordt het spel hervat, middels een uitbal, vanaf een plaats op niet meer dan 15 meter van de achterlijn. Niet op een willekeurige plek in de cirkel Als de bal onbedoeld over de achterlijn gaat wordt het spel hervat, middels een uitbal, vanaf een willekeurige plaats op niet meer dan 9 meter van de achterlijn.

11 Agenda Welkom, Verschillen Veld- en Zaalhockey, Punten van aandacht,

12 Punten van aandacht (1) Hoe was het ook al weer ?
Hoog in normaal spelsituatie: Niemand in de buurt: maximaal 30 cm opspringen (knie hoogte) toegestaan, Maximaal toelaatbare hoogte is 10 cm. De bal mag nooit over de stick gaan van een tegenstander. Opzettelijke overtreding op eigen helft: strafcorner. Een Pushbeweging begint max 50 cm van de bal.

13 Punten van aandacht (2) Regelwijzigingen
Aanvallende spelhervatting mag direct via de balk de cirkel in. Strafdoelpunt is vervallen. Strafbal overnemen indien aanvaller voor fluitsignaal pusht.

14 Punten van aandacht (3) Self-pass In principe net als op het veld.
De speler moet de bal duidelijk controleren ! (stilleggen en spelen) Vrije push voor aanval, dicht bij de cirkel, wordt op 3 meter van de cirkelrand genomen. Aanvallende spelhervatting op helft verdediging iedereen op 3 meter afstand.

15 Punten van aandacht (4) Self-pass (2)
De bal moet 3 meter hebben gerold of zijn geraakt door een andere speler, voordat deze met een nieuwe actie de cirkel in mag worden gespeeld. Als de balk wordt geraakt vervalt de 3 meter rollen. Spelhervatting mag ook direct via de balk de cirkel in ! TIP !!

16 Punten van aandacht (5) Keeper
Standaard keeper heeft volledig tenue inclusief helm. Blijft op eigen helft. Vliegende keep heeft ander kleur shirt en helm op bij verdedigen strafcorner en strafbal. Buiten eigen helft helm af.

17 Punten van aandacht (6) Spelen van de bal door de Keeper
Hoge bal op keeper en hoog terug: fluit alleen bij gevaarlijk spel (niet fluiten, tenzij). Lage bal op keeper en hoog terug: strafcorner, tenzij zonder gevaar of over zijbalk of achterlijn. Bal over de grond mag worden weggeveegd, hoge bal mag niet worden weggeslagen.

18 Punten van aandacht (7) Teams / Begeleiders
Begeleiders blijven op of direct naast de bank (max. 1,5 meter) Gele kaart voor teambegeleider is 5 minuten naar de tribune. Controleer het teamtenue.

19 Punten van aandacht (8) Door de tegenstander heen spelen
Harde pass van dichtbij (binnen 3 mtr.) ‘door’ tegenstander is verboden. Criterium is dat verdedigende stick al op de grond ligt. (Blok) Bij herhaling geel. Stick op de grond = stickhand op de grond. In andere gevallen is verdediger “te laat”, maar geen straf !

20 Punten van aandacht (9) Door de tegenstander heen spelen (2)
De aanvaller gaat met kracht door het, eenhandige blok, van de verdediger. Uitpush verdediger. Bij het insluiten van een speler, door bv 3 tegenstanders met een blok, heb geduld zolang de bal vrij bespeelbaar is. Fluit niet te snel af alleen voor een overtreding en sta er bovenop.

21 Punten van aandacht (10) Liggend spelen
Keeper mag alleen liggend spelen wanneer zowel hij als de bal in de cirkel is. Opzettelijk steunen met knie of hand is ook liggend spelen. Stickhand mag aan de grond.

22 Punten van aandacht (11) Strafcorner
Alleen keeper in het doel, andere verdedigers naast het doel of achter de middenlijn. Strafcornersituatie is ten einde als bal 3 meter buiten cirkel is. Indien bal niet buiten de cirkel is geweest kan niet worden gescoord Bal mag dan niet hoog op doel worden gespeeld. Shoot op de doellijn voorkomt dan geen doelpunt.