Het Romeinse rijk verdwijnt in West-Europa

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET HISTORISCH REFERENTIEKADER
Advertisements

Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Kenmerk 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 11: De Grote Volksverhuizingen.
Late Middeleeuwen.
Multiculturaliteit In het Romeinse Rijk.
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
N)’- ,; Geschiedenis.
Hofstelsel en leenstelsel
Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
SlagTeuterburgerwoud
De ondergang van het West-Romeinse rijk
H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Romeinen, Germanen en Kelten
Romeinen in Noord-West Europa
Uit: Trouw 16 september 2009.
De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Paragraaf 2.4 Vorige les: Romeinen en Germanen Deze les:
Vroege Middeleeuwen.
Romeinen en Germanen.
Hoofdstuk 2.
Het Romeinse Rijk Hoofdstuk 2.3.
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
De Romeinen en het christendom
De Romeinen.
De Romeinen § 2.
Hoe was het ook alweer? Oorzaak en gevolg
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Hoofdstuk V: Rome Les 6: Romanisering
Voorbeeldvragen examen geschiedenis
De vroege (eerste) middeleeuwen
Romeinen, Germanen en Kelten
Goed voorbereid naar de Pabo!
Een nieuw geloof: het christendom
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
De Romeinen (500 v. C. – 476 n. C.) Deel 1: de invloed van de Romeinse beschaving op onze cultuur (pp. 2-3)
Een door de Romeinen gebouwde stad in het huidige Nederland.
Geschiedeniswerkplaats – 1KGT Hoofdstuk 2
Leven als een Romein Paragraaf 5.
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Ka11. het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
§4 Christendom in Europa
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis
Romeinen, Germanen en Kelten. Wat gaan we doen? Aan de grens van het rijk Romeins-Nederland Romanisering Het einde van Rome De Bataafse opstand Volksverhuizingen.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk.
Goed voorbereid naar de Pabo
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
De vroege middeleeuwen
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Hoofdstuk 3 De Grieken.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 BK Lesweek 4
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 32: Het Grote Schisma van 1054.
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Het Romeinse rijk verdwijnt in West-Europa De Germaanse volksverhuizingen Het Romeinse rijk verdwijnt in West-Europa Odoaker en Keizer Romulus Augustus in de film ‘The Last Legion’

Wat veroorzaakte het verdwijnen van het Romeinse Rijk in West-Europa? = de centrale probleemstelling van dit hoofdstuk

Inhoud Problemen in het Romeinse Rijk Vul tijdens de les je bundel aan waar nodig. Maak zelf notities op de hand-outs. Inhoud Problemen in het Romeinse Rijk ‘Barbaarse volkeren’ in en buiten het Rijk Grote Volksverhuizingen: waarom? Het Oost-Romeinse Rijk

1. Problemen in het Romeinse Rijk (rond de 4e eeuw) Splitsing van het Rijk - West-Romeinse Rijk (Rome; Latijn) - Oost-Romeinse Rijk (Constantinopel, Grieks) Tekort aan soldaten (Romeins leger) (+ zie foederati) Hoge belastingen in het Romeinse Rijk Afname van handel en nijverheid => Velen voelden zich ‘minder Romein’ dan vroeger Toenemende druk van volkeren aan de grenzen Andere factoren? (demografisch, economisch, politiek, volksgezondheid) => zie bundel p. 8 Je moet deze oorzaken kunnen toewijzen aan de domeinen van de samenleving

2. ‘Barbaarse volkeren’ in en buiten het Romeinse Rijk (2e-3e eeuw) Sedentaire volkeren Nomadische volkeren De ‘Limes’ Kelten

3. ‘Grote volksverhuizingen’: waarom? Waarom kwamen in de 4e-5e eeuw bevolkingsgroepen in beweging? (bundel p. 9) Enkele mogelijke verklaringen: Uitputting van de landbouwgronden Verslechtering van het klimaat Opmars van de Hunnen Slecht verdedigde grenzen van het Romeinse Rijk …

‘Barbaarse’ volksverhuizingen en veroveringen (vooral 4e-5e eeuw) ! De Hunnen (o.l.v. Attila) : steppevolk uit het oosten 410 : Visigoten (o.l.v. Alarik) plunderen Rome ! 476 : Odoaker zet keizer Romulus Augustu(lu)s af => ‘einde West-Romeinse Rijk’

4. Het Oost-Romeinse Rijk Blijft na de ‘val van Rome’ nog zo’n 1000 jaar bestaan Hoofdstad : Constantinopel Latere naam: Byzantium (=> ‘Byzantijnse rijk’) Huidige naam: Istanboel (Turkije) Het Byzantijnse Rijk: Grieks Hier ontstaat de zgn. Orthodoxe kerk Orthodox betekent letterlijk: ‘rechtgelovig’, ‘volgens de juiste leer’ Erkent het gezag van de paus in Rome niet. Aan het hoofd staan patriarchen (bv. de patriarch van Moskou, van Griekenland) 1453: Byzantium ingenomen door de Turken => einde BR

De beroemdste kerk van het Byzantijnse Rijk : de Hagia Sophia De Comnenus-mozaïek (12e eeuw) in de Hagia Sophia. In het midden de maagd Maria met Christus. Links en rechts staan de keizer en zijn vrouw. De Hagia Sophia (Aya Sophia) vandaag. De minaretten werden in de 15e eeuw door de Turken gebouwd Doorsnee van de originele architectuur (bron: Wikipedia)

Rooms-katholieke en orthodoxe landen vandaag (Oosters-)orthodox Protestants (zie 4e jaar) Rooms-katholiek Islamitisch (later dit jaar)

Wat moet je kennen/kunnen? Uitleggen waarom het WRR in de 3e-4e eeuw verzwakt was. De oorzaken en de gevolgen van de volksverhuizingen verklaren. Een genuanceerd antwoord formuleren op de probleemstelling van deze les (dia 2). De belangrijkste gebeurtenissen situeren in tijd en ruimte De belangrijkste begrippen en jaartallen kunnen verklaren (foederati, 476, Odoaker, barbaren, Byzantijnse rijk enz.) Bronnen interpreteren. Standpunt innemen op basis van bronnen of werken.

Uitsmijter Welke gevolgen hebben de volksverhuizingen van de 5e en 6e eeuw tot vandaag?

Een uitstekende mindmap Gevonden op https://www.mindomo.com/nl/mindmap/germaanse-volksverhuizingen-69862415332c8c4f9c97375f95583b87