ZUCSU ? Dr. Pelckmans M- Christine A.Z. Sint Maarten - Campus Duffel - Campus Mechelen ZUCSU ?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezonde voeding.
Advertisements

Risdilbeek.be Dilbeek FairTradeGemeente. risdilbeek.be Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Er is een dubbele verklaring voor deze armoede:
Voor onze jeugdspelers
Het Voedingsconcept Party & Proeverij. Welkom Voert u ook die eeuwige strijd met de weegschaal ?
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Wereldgezondheidsdag
[datum].
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
Thema 2: Voeding en Vertering
Zonnekeur Installateur Solar days 2014, Wageningen Gerard van Amerongen Stichting DEPK 1.
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
Het Herbalife Principe
FairTradeGemeente. Een campagne van: Max Havelaar Oxfam-Wereldwinkels Vredeseilanden.
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Weight Watchers en het Diabetes Fonds.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
MARktSTUDIE commercialisatie snoekbaars
Get 5 Get Rich Get 5 Rich. © 2001 Goovaerts & Menick Wat Zou u Doen of Kopen Als u Zoveel Geld Zou Hebben en Niet Op De Prijzen Zou Hoeven Letten?
De NVD komt naar je toe! Ketenzorg Hoe zijn we zover gekomen? Wat verwachten we? Samenwerking!
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Slide 1 Visie op GLB Luc Rogge 24 maart slide 2 Eerste reactie evenwichtige tekst compleet  nood aan 5-tal krachtlijnen om draagvlak te creëren.
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Beweegprogramma voor mensen met DIABETES MELLITUS TYPE II
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Wat voedt jou deel 1..
“What the food?” Voorop in de Vergroening Even voorstellen.
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
FONDS VOOR EUROPESE HULP AAN DE MEEST BEHOEFTIGEN - FEAD April 2015.
Milieu: nu en in de toekomst Milieubalans 2006 Milieuverkenning 6 Beoordeling maatregelenpakket Toekomstagenda Milieu.
Van missie naar markt De drie belangrijkste vragen voor succes.
Presentatie Leefstijltraining.
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
VOEDING EN DIABETES.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Hoofdstuk 6 Productie.
VOEDING EN DIABETES.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
Welkom Havo 5..
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
De knop om!!!!!.
Infosessie over voeding
Welvaartziekten Diabetes
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
Diabetes.
Koolhydraten.
Wat wil onze klant vandaag
Cholesterol en triclyceriden
Nederland en de rest van de wereld
Changing mind and metabolism - de PiekFit-app
Wat staat er op een etiket?
Staat dit in de Schijf?. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

ZUCSU ? Dr. Pelckmans M- Christine A.Z. Sint Maarten - Campus Duffel - Campus Mechelen ZUCSU ?

ZUC ZUC ker, ZUC cero

ZUCSU ZUC ker, ZUC chero SU iker, SU cre, SU gar …..

SUIKER  Jaarlijks verbruik van 40 kg per jaar per persoon  ¼ in de huishouding  ¾ in industrieel bereide voeding  Tekort aan inname van gezonde natuurlijke koolhydraten  Crashdiëten  Niet gecontroleerde studies  Toename van consumptie van zoetstoffen  Toevoeging van (verborgen) suikers : voedselindustrie  Verslaving aan suiker  Hoge inname vooral door frisdranken, gesuikerde zuivelproducten, snoepgoed  4 Kcal / gram

 Verwikkelingen :  Overgewicht, Hart en Vaatziekten, Diabetes Mellitus type 2  Voorstellen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) :  beperken van de toegevoegde suikers tot 25 gr/dg (of 100 kcal/dg)  Betere informatie op het food label of etiket  Belastingen op suikerrijke producten  Is deze norm van 5% haalbaar ?

Nubel en Suiker Analyseprogramma rond suikers - analyse naar de daling van suikerverbruik in de voeding - onderzoek naar alle afzonderlijke mono- en disachariden - opsplitsing van de verschillende suikertypes Analyse van de ingrediënten in de voeding zal hierdoor verbeterd worden.

Diabetes Mellitus of Suikerziekte  België 8% van de bevolking : mensen met diabetes  Wereldwijd 382 M (201  Stijging van 55% wordt verwacht voor 2035 : 952M mensen met diabetes !  Type 2  De ziekte van onze huidige consumptiemaatschappij  Gezond eten = preventie  Type 1  Geen preventie  Gezond eten = deel van een goed diabetes management

Misverstanden en Obstakels  Diabetes is geen allergie  Koolhydraten = energiebron  Diabetes dieet ≠ dieet = gezonde voeding  Kennis omtrent het koolhydratencontent van de voedingsmiddelen  Thuis  Op restaurant  Op reis

Quality of Life Men kiest niet voor Diabetes

Een maatschappij vol contrasten..

Waarin ZUCSU zijn klontje wil bijdragen Een maatschappij vol contrasten..

Uit eten gaan, op reis gaan moet mogelijk zijn mits …. Communicatie tussen mensen met diabetes, artsen, paramedici en departementen van de gezondheidszorg en mensen uit de horeca, voedselindustrie, bedrijven Communicatie tussen ZUCSU en Nubel

Samen met onze chefs  Op stap naar begrip, communicatie en kwaliteit.  Mits Logistieke en financiële ondersteuning

Dr. Pelckmans MC ZUCSU BVBA Gezonde Voeding voor iedereen Koolhydraatvriendelijk eten van restaurant tot bistro

Het ZUCSU ratingssysteem  Filosofie : Elke persoon met diabetes moet zoals iedereen uit eten kunnen gaan zonder in te boeten omtrent zijn suikerregeling  Restaurants engageren zich de criteria van ZUCSU te volgen (3 klontjes)  In samenwerking met Gault&Millau is de ZUCSU gids werkelijkheid geworden in 2014.

ZUCSU RATING – 1 Klontje  ELKE Horecazaak MOET hieraan voldoen :  Basiskennis omtrent diabetes  Minimale regels i.v.m. bediening, brood, sauzen  Discretie  Vingerdoekje

ZUCSU RATING – 2 Klontjes  Idem als voor 1 klontje +  Gerechten op de kaart met KH content door ZUCSU berekend met gebruik van de NUBEL voedseldatabank  Afzonderlijke kaart is mogelijk – reden om zich kenbaar te maken als hebbend diabetes of zijnde ZUCSU lid.

ZUCSU RATING - 3 Klontjes  Idem als voor 1 en 2 klontjes  Menukaart met KH porties met melding waar 2/3 van de KH beginnen  Glucosemeters, Insulinepompen, APPS belangrijke hulpmiddelen

Koolhydraten content en NUBEL  Berekeningen via Nubel (Belgische voedingsmiddelentabel en merknamen databank)  Uitdagend :  Geen patiënten, geen consumenten  Nieuwe producten, nieuwe merken  Elke chef heeft zijn eigen producten  Moeilijkheden  Drie ledige communicatie Nubel & Zucsu & Horeca : werkdruk  Eigen, persoonlijke database voor elke deelnemende horecazaak  Tijdrovende opzoekingen die stuiten op verschillende Informatie naargelang de gebruikte database

Ingrediënten (Dauphineaardappel) Aardappel, gekookt15,00g Bloem alle toepassingen16,00g Boter5,00g Kippeneidooier, rauw0,25van 1 ei Kippeneiwit, rauw1,00g Paneermeel2,00g Water, Belgisch10,00g

Berekeningen per portie of per 100 gr. Kcal Koolhydraten tot , ,9g Suikers, totaal0,30,6g Zetmeel17,332,3g Vezels, totaal0,61,2G

Obstakels en Misverstanden  Problemen :  Chefs gebruiken meer diverse producten  Opzoekingen naar ontbrekende data tijdrovend (financiële druk).  Vergroten van de databank  Misverstanden  De samenstelling van voedselbestanddelen zeer verschillend kunnen zijn naargelang de databank in de wereld  Uniformiteit ? Consensus ?  Het bundelen van inspanningen en feed back tussen NUBEL en ZUCSU  “ Speciale gelegenheden “ worden een mooie dag

Toekomst ? Dromen ?  In samenwerking met NUBEL, wereldprimeur  Uitbreiding in eigen land  Stimulans voor de chefs  Steun  Kwaliteitslabel  Interesse van het buitenland groeit  Eén internationaal label voor de ganse wereld  Consensus voor de voedseltabellen ?

WERELD DIABETES DAG 14 november Stop de diabetes epidemie – dit jaar staat de voeding in het spotlicht, Vele van onze chefs zullen op deze dag en zelfs de ganse week een speciaal menu met berekeningen presenteren. Lijst beschikbaar vanaf op 08/11/2015 op Start van de verkoop van de nieuwe gids – Presentatie op 12 november aan de pers. Via apotheek Via

ZUC-SU : ZUCSU - Steun de berekeningen met Nubel (prijzen op aanvraag) - Gids vanaf 14/11/2015 te koop bij of apotheek - Steunend lid ZUCSU (1€/maand) : 12€/jaar excl. BTW - Inlichtingen -