23 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik: Drie avonden over Handelingen 15 1.vers 1-17 aanleiding van- en bijdragen tijdens de vergadering;

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Advertisements

… en wat wil Jezus van jou?
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
De brief aan de Tessalonissenzen Hoofdstuk 1 en 2.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Bestemming God eren ….
Godsdienst 1.
God en ons.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
14 maart 2013 bijbelstudie nr. 6 Vanaf hoofdstuk 3:4.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
De charismatische beweging is een beweging in het christendom die wordt gekenmerkt door een grote nadruk op persoonlijk geloof, en de ervaring hiervan,
27 december 2012 bijbelstudie nr. 2 Vanaf hoofdstuk 1:11.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Handelingen Handelingen Ziet dan toe, dat u niet overkome, wat in de profeten gezegd is: dat ik zo mogelijk de naijver van mijn.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Genade schenken 1.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
13 juli 2014 Zoetermeer. achtergrond: Paulus had het Evangelie gepredikt in Galatië (4:13) na zijn vertrek kwamen predikers die de gelovigen wilden "judaïseren"
18 december 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
15 januari 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
VASTEN.
9 april 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'. terugblik  Paulus' toespraak in Antiochië (Hand.13:15-41)  terugblik op Israëls geschiedenis: Gods zevenvoudig.
1Korinthe OM NIET 18 Wat is dan mijn loon? Dit: door mijn evangelieprediking HET EVANGELIE OM NIET te mogen brengen, en zo van mijn bevoegdheid.
12 juli 2015 Zoetermeer. Romeinen 1 1 Paulus, een dienstknecht van Christus Jezus, een geroepen apostel, afgezonderd tot verkondiging van het evangelie.
9 juli 2015 Rotterdam. voorgaande keren het Evangelie van 1."het Evangelie van het Koninkrijk" het Evangelie van 2."het Evangelie van mij" het Evangelie.
1 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik  de apostelvergadering van Handelingen  dezelfde vergadering als waar Paulus aan refereert.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
Bartimeüs 10 jan Zoetermeer.
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
8 mei 2016 Zoetermeer. 1 En hij kwam ook te Derbe en te Lystra. En zie, er was daar een zeker discipel, genaamd Timoteus, de zoon van een gelovige Joodse.
11 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
14 februari 2016 Urk. 1Korinthe 1 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, Paulus, geroepene, afgevaardigde.
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
IN PAULUS' VOETSPOREN 29 Paulus in 'Handelingen' 24 november 2016
BijbelGespreksGroep (BGG)
Transcript van de presentatie:

23 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'

terugblik: Drie avonden over Handelingen 15 1.vers 1-17 aanleiding van- en bijdragen tijdens de vergadering; 2.vers de besluiten van de vergadering; 3.vers Paulus & Barnabas + twee afgevaardigde gaan met de brief naar Antiochië.  de wegen van Paulus en Barnabas scheiden zich

Handelingen 16 1 En hij kwam ook te Derbe en te Lystra. En zie, er was daar een zeker discipel, genaamd Timoteus, de zoon van een gelovige Joodse vrouw, maar van een Griekse vader, zie kaart >

Handelingen 16 1 En hij kwam ook te Derbe en te Lystra. En zie, er was daar een zeker discipel, genaamd Timoteus, de zoon van een gelovige Joodse vrouw, maar van een Griekse vader, betekent: vereerder van God

Handelingen 16 1 En hij kwam ook te Derbe en te Lystra. En zie, er was daar een zeker discipel, genaamd Timoteus, de zoon van een gelovige Joodse vrouw, maar van een Griekse vader, d.w.z. het Evangelie gelovend

Handelingen 16 1 En hij kwam ook te Derbe en te Lystra. En zie, er was daar een zeker discipel, genaamd Timoteus, de zoon van een gelovige Joodse vrouw, maar van een Griekse vader, meer over zijn moeder en grootmoeder >

2Timotheüs dan komt mij voor de geest uw ongeveinsd geloof, zoals het eerst - gewoond heeft in uw grootmoeder Lois en uw moeder Eunike, en ook (daarvan ben ik overtuigd) woont in u. bet. goede-overwinaar

2Timotheüs 3 14 Blijf gij echter bij wat u geleerd en toevertrouwd is, wel bewust van wie gij het hebt geleerd, 15 en dat gij van kindsbeen af de heilige schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus.

Handelingen 16 2 en hij stond goed bekend bij de broeders van Lystra en Ikonium.

Handelingen 16 3 Paulus wilde, dat deze met hem zou gaan en hij nam hem tot zich en besneed hem ter wille van de Joden in die plaatsen, want iedereen wist, dat zijn vader een Griek was.

Handelingen 16 3 Paulus wilde, dat deze met hem zou gaan en hij nam hem tot zich en besneed hem ter wille van de Joden in die plaatsen, want iedereen wist, dat zijn vader een Griek was. 1Kor.9:20 >

1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen; 20 en ik ben voor de Joden geworden als een Jood, om Joden te winnen; hun, die onder de wet staan, als onder de wet (hoewel persoonlijk niet onder de wet) om hen, die onder de wet staan, te winnen;

Handelingen 16 3 Paulus wilde, dat deze met hem zou gaan en hij nam hem tot zich en besneed hem ter wille van de Joden in die plaatsen, want iedereen wist, dat zijn vader een Griek was. verleden tijd: vader reeds overleden

Handelingen 16 4 En toen zij de steden langs reisden, gaven zij hun de beslissingen, die door de apostelen en de oudsten te Jeruzalem genomen waren, om die te onderhouden.

Handelingen 16 4 En toen zij de steden langs reisden, gaven zij hun de beslissingen, die door de apostelen en de oudsten te Jeruzalem genomen waren, om die te onderhouden. lett. zij-leveren-over > schriftelijk en mondeling

Handelingen 16 4 En toen zij de steden langs reisden, gaven zij hun de beslissingen, die door de apostelen en de oudsten te Jeruzalem genomen waren, om die te onderhouden. Gr. dogmata = officiële besluiten = de natiën niet lastig vallen met Judaïseren

Handelingen 16 4 En toen zij de steden langs reisden, gaven zij hun de beslissingen, die door de apostelen en de oudsten te Jeruzalem genomen waren, om die te onderhouden. afgeleid van: BEWAKEN

Handelingen 16 4 En toen zij de steden langs reisden, gaven zij hun de beslissingen, die door de apostelen en de oudsten te Jeruzalem genomen waren, om die te onderhouden. = inclusief Paulus

Handelingen 16 5 De gemeenten dan werden bevestigd in het geloof en namen dagelijks in zielental toe. = vastgesteld > stabiel gemaakt

Handelingen 16 5 De gemeenten dan werden bevestigd in het geloof en namen dagelijks in zielental toe. gelóóf werken

Handelingen 16 5 De gemeenten dan werden bevestigd in het geloof en namen dagelijks in zielental toe.

Handelingen 16 6 En zij gingen door het Frygisch-galatische land, maar werden door de Heilige Geest verhinderd het woord in Asia te spreken; zie kaart >

Handelingen 16 6 En zij gingen door het Frygisch-galatische land, maar werden door de Heilige Geest verhinderd het woord in Asia te spreken; de reden zal later blijken (16:9)

Handelingen 16 6 En zij gingen door het Frygisch-galatische land, maar werden door de Heilige Geest verhinderd het woord in Asia te spreken; zie kaart >

Handelingen 16 7 en bij Mysie gekomen, poogden zij naar Bitynie te reizen, maar de Geest van Jezus liet het hun niet toe; zie kaart > 1Petrus o.a. gericht aan "vreemdelingen in Bitynië; 1Petr.1:1

Handelingen 16 7 en bij Mysie gekomen, poogden zij naar Bitynie te reizen, maar de Geest van Jezus liet het hun niet toe; vers 6: de heilige geest

Romeinen 8 9 Gij daarentegen zijt niet in het vlees, maar in de Geest, althans, indien de Geest Gods in u woont. Indien iemand echter de Geest van Christus niet heeft, die behoort Hem niet toe. 10 Indien Christus in u is... dan is wel het lichaam dood vanwege de zonde, maar de geest is leven...

Handelingen 16 8 en toen zij Mysie voorbij waren, kwamen zij te Troas. zie kaart >

Handelingen 16 8 en toen zij Mysie voorbij waren, kwamen zij te Troas. lett. zij daalden-af tot-in Troas Troas = Troje Waar Paulus (± 6 jaar) later (20:6-12) Tychikus zou opwekken

Handelingen 16 9 En Paulus kreeg in de nacht een gezicht; er stond een Macedonisch man, die hem toeriep: Steek over naar Macedonie en help ons. = visioen > derde teken, nu positief

Handelingen 16 9 En Paulus kreeg in de nacht een gezicht; er stond een Macedonisch man, die hem toeriep: Steek over naar Macedonie en help ons. zie kaart >

Handelingen 16 9 En Paulus kreeg in de nacht een gezicht; er stond een Macedonisch man, die hem toeriep: Steek over naar Macedonie en help ons.

Handelingen Toen hij het gezicht gezien had, zochten wij dadelijk gelegenheid om naar Macedonie te vertrekken, daar wij eruit opmaakten, dat God ons had geroepen om hun het evangelie te verkondigen. vanaf hier voegt de auteur (Lucas) zich bij het gezelschap: Paulus, Silas, Timotheüs

Handelingen Toen hij het gezicht gezien had, zochten wij dadelijk gelegenheid om naar Macedonie te vertrekken, daar wij eruit opmaakten, dat * God ons had geroepen om hun het evangelie te verkondigen. één woord: evangeliseren

Handelingen En van Troas afgevaren, koersten wij recht op Samotrake aan en de volgende dag naar Neapolis;

Handelingen En van Troas afgevaren, koersten wij recht op Samotrake aan en de volgende dag naar Neapolis;

Handelingen en vandaar naar Filippi, dat de eerste stad is van dit deel van Macedonie, een Romeinse kolonie. En wij vertoefden enkele dagen in die stad. zie kaart >

Handelingen en vandaar naar Filippi, dat de eerste stad is van dit deel van Macedonie, een Romeinse kolonie. En wij vertoefden enkele dagen in die stad. Latijns woord... > Cologne, Keulen, Lincoln

Handelingen en vandaar naar Filippi, dat de eerste stad is van dit deel van Macedonie, een Romeinse kolonie. En wij vertoefden enkele dagen in die stad.

Handelingen En op de sabbatdag gingen wij de poort uit, de rivier langs, waar wij verwachtten, dat een gebedsplaats zou zijn; en nedergezeten, spraken wij tot de vrouwen, die samengekomen waren.

Handelingen En op de sabbatdag gingen wij de poort uit, de rivier langs, waar wij verwachtten, dat een gebedsplaats zou zijn; en nedergezeten, spraken wij tot de vrouwen, die samengekomen waren. typologisch... buiten de legerplaats

Handelingen En op de sabbatdag gingen wij de poort uit, de rivier langs, waar wij verwachtten, dat een gebedsplaats zou zijn; en nedergezeten, spraken wij tot de vrouwen, die samengekomen waren. Joodse gebedsplaatsen lagen bij voorkeur aan het water > ritueel bad, mikwah, dopen

Handelingen En op de sabbatdag gingen wij de poort uit, de rivier langs, waar wij verwachtten, dat een gebedsplaats zou zijn; en nedergezeten, spraken wij tot de vrouwen, die samengekomen waren. voor een synagoge zijn tien mannen nodig

Handelingen En een zekere vrouw, met name Lydia, een purperverkoopster uit de stad Tyatira, die God vereerde, hoorde toe, en de Here opende haar hart, zodat zij aandacht schonk aan hetgeen door Paulus gezegd werd.

Handelingen En een zekere vrouw, met name Lydia, een purperverkoopster uit de stad Tyatira, die God vereerde, hoorde toe, en de Here opende haar hart, zodat zij aandacht schonk aan hetgeen door Paulus gezegd werd. 5 Want er is één GOD en ook één MIDDELAAR van GOD en mensen, de mens Christus Jezus, 6 die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen....

Handelingen En een zekere vrouw, met name Lydia, een purperverkoopster uit de stad Tyatira, die God vereerde, hoorde toe, en de Here opende haar hart, zodat zij aandacht schonk aan hetgeen door Paulus gezegd werd. zie kaart >

Handelingen En een zekere vrouw, met name Lydia, een purperverkoopster uit de stad Tyatira, die God vereerde, hoorde toe, en de Here opende haar hart, zodat zij aandacht schonk aan hetgeen door Paulus gezegd werd. lett. vererende de God

Handelingen En een zekere vrouw, met name Lydia, een purperverkoopster uit de stad Tyatira, die God vereerde, hoorde toe, en de Here opende haar hart, zodat zij aandacht schonk aan hetgeen door Paulus gezegd werd. zie Spreuken... >

Spreuken Het oor dat hoort en het oog dat ziet, de HERE heeft beide gemaakt. Spreuken 21 1 Het hart van de koning is in de hand des HEREN als waterbeken, Hij leidt het overal heen, waar het Hem behaagt. 2 Elke weg van een mens is recht in zijn ogen, maar de HERE beproeft de harten. (KV: 'regulate'; Hebr. 'takan'; in Jes.40:13 vertaald met 'besturen'!)