De eerste mensen § 1.1 & 1.2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geschiedenis 1° jaar Historia 1.
Advertisements

Precht 2 Blz 53 t/m 101.
De eerste mensen Paragraaf 1 Hoofdstuk 2.
2.5 Enkele belangrijke stadia in de evolutie van de mens
Omgaan met geschiedenis
De tijd van Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Jagen & verzamelen Hoofdstuk 1.1.
Levensbeschouwing en Maatschappijleer
Hoe kan het jou veranderen?
Nature / Nurture: Aangeboren ? Aangeleerd ?
Media en creativiteit module 2 Identiteit Jaar 1.
Media en creativiteit module 8 Engagement Jaar 2 Les 8.
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 4 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
de tijd van burgers en stoommachines
d Tijd van jagers en boeren e tijd van Tijd van jagers en boeren – 9
Kenmerk a Opkomst van de stedelijke burgerij en b de toenemende zelfstandigheid van steden Les 2: Verschillen stad en platteland.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
de tijd van burgers en stoommachines
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Indonesië.
Technologie Hoe de Europeanen de technieken ontwikkelde die ze in staat stelde de wereld te veroveren.
1.
Geschiedenis = het doen en denken van mensen in het verleden.
Hoofdstuk 3 Cultuur.
Goed voorbereid naar de Pabo!
: kloof tussen burger en politiek
Samenwerken Werken in Teams.
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 5 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Kolonisatie en Dekolonisatie
Hoofdstuk III: Griekenland Les 4: Par 3A, Geloven
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
De tijd van Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
7.2: Geschiedenis van de verzorgingsstaat
JONGEREN Pagina 24 t/m 50.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Iedereen gebruikt social media.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting.
Hoe leert de ruiter NHB DEURNE.
1 Sociologie en Diversiteit hoorcollege 3 Harrie Manders
Opgroeien in de stad les 3
Levensbeschouwing Christendom (Ikos). Levensbeschouwelijke lijn Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendomFilosofie.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Communicatie & Relatie
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Wij. Roverscoutswet Ik beloof* mijn best te doen een goede Roverscout te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil.
(Pre-) Historie Wat is wat? Een gelijktijdig begin?
Hoofdstuk 1 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Augustus 2015.
Paragraaf 1 De agrarische revolutie. Kenmerkende aspecten bij deze paragraaf: De levenswijze van jagers-verzamelaars Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen.
Kan je zien of iemand holebi is?
H1 Hoe word je wie je bent?.
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Tijd van jagers en boeren
Geschiedenis 3de jaar.
Posters voor in het geschiedenislokaal
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 6: Het Ontstaan.
volgende bladzijde terug
Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
TIJD VAN JAGERS EN BOEREN. FILM: BC BC is een film over het leven van een jager verzamelaar, hij is zeer onrealistisch maar dat neemt niet.
Transcript van de presentatie:

De eerste mensen § 1.1 & 1.2

(Pre-) Historie Wat is wat? Een gelijktijdig begin? H2:§ 1:p20-23 (Pre-) Historie Wat is wat? Een gelijktijdig begin? Orale traditie vs het schrift

Etnische verschillen Onderverdeling van de mensheid niet op basis van rassen!? Maar …. op basis van etnische verschillen kleine biologische verschillen veelal uiterlijke kenmerken In het boek hierover geschreven: “ Het is nog steeds een raadsel hoe de etnische verschillen tussen groepen mensen zijn ontstaan.” Mijns inziens is dit onzinnig “snelle” aanpassingen aan de (veranderende) leefomgeving Ca. 30.000 zelfde hersencapaciteit

Out of Africa I De Homo Erectus trekt vanaf ca. 1,8 miljoen jaar geleden vanuit Afrika de wijde wereld in. Dit ras leefde tussen de 2 miljoen jaar en 400.000 jaar geleden.

Out of Africa II De verspreiding van de Homo Sapiens, ca. 100.000 jaar geleden

Genetische uitwisselingen tussen groepen mensachtigen tussen 100 Genetische uitwisselingen tussen groepen mensachtigen tussen 100.000-40.000 geleden 40.000 100.000

Routekaart

Culturen Onder culturen verstaan het gehele denken en doen van een groep mensen (in prehistorische tijd) Maatschappijmodel erbij om het verhaal inzichtelijk te maken

Maatschappijmodel

Economisch functioneren Overleven staat centraal Twee keuzes Aanpassen aan de natuurlijke omgeving en/of deze deels aan jou “wensen” aanpassen bewust plannen, typisch iets voor mensen Overlevingsstrategieën in de Prehistorie Verzamelen (roven) Jagen/Vissen Jagen/Verzamelen Later landbouw ECONOMIE SOCIALE VERHOUDINGEN CULTUUR BESTUUR

Economisch functioneren Overlevingsstrategieën in de Prehistorie Overleven heeft alles met je gereedschap en vindingrijkheid te maken Veranderende technologie drijft/stuurt de samenleving, zo ook de prehistorische (bijvoorbeeld de Inuit) Op deze basis is ook indeling van dé geschiedenis der mensheid gemaakt ECONOMIE SOCIALE VERHOUDINGEN CULTUUR BESTUUR

Sociaal functioneren Groeps- en individueel gedrag ECONOMIE SOCIALE VERHOUDINGEN CULTUUR BESTUUR Groeps- en individueel gedrag Al het gedrag staat in het teken van de groep Gezamenlijk overleven J/v leefden in groepen van max. 35-40 mensen Economische noodzaak Eigen territorium/gebied Wel contacten tussen groepen (handel; partners uitwisseling (♀) Feitelijk was eenieder binnen de groep gelijk Alleen bij bepaalde werkzaamheden/handelingen nam iemand de leiding, omdat zij/hij dit het best kon/wis

Magie en Geloof Magie was vooral om het dagelijkse ECONOMIE SOCIALE VERHOUDINGEN CULTUUR BESTUUR Magie was vooral om het dagelijkse te bezweren, te beheersen, er greep op trachten te krijgen, zaken te beïnvloeden Geloof was breder dan magie Het proberen te begrijpen waarom zaken nu eenmaal gebeuren Geven van hoop Geven van directie/een richting/welke kant moeten we op

Huiswerk Werken in tweetallen: Jij zoekt een recent artikel over Darwin op en je maatje een recent artikel over het creationisme. Beide artikelen moet jullie volgende les meenemen Maak getweeën de opdracht op pagina 24 In je schrift Volgende les af! Plak het artikel erbij! Schrijf ook op met wie je het hebt gemaakt! Geef in 30 woorden weer wat inhoudelijk je van het artikel van je partner/klasgenoot vindt.

Proefwerk terug