1 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik  de apostelvergadering van Handelingen  dezelfde vergadering als waar Paulus aan refereert.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Advertisements

vijf broden en twee vissen
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Preek: Jaap de Schipper.
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
SPREUKEN 25:19 Als een afbrekende tand en een zwikkende voet is het vertrouwen op een trouweloze ten dage der benauwdheid.
Godsdienst 1.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
1 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
23 maart 2014 Zoetermeer. Galaten 2 1 Daarna ging ik na verloop van veertien jaar weder naar Jeruzalem met Barnabas en nam ook Titus mede; = na het.
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
27 december 2012 bijbelstudie nr. 2 Vanaf hoofdstuk 1:11.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Handelingen Handelingen Ziet dan toe, dat u niet overkome, wat in de profeten gezegd is: dat ik zo mogelijk de naijver van mijn.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
10 aug Zoetermeer. de context...  Paulus' derde 'zendingsreis' (Hand – ) > ± AD.  Lucas' verslag als reisgenoot van Paulus:
Verlangen naar licht.
18 december 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
IN PAULUS' VOETSPOREN (8)
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Markus 5: 41 En Hij vatte de hand van het kind…..
5 februari 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'.
15 januari 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
De scheidingsmuur afgebroken (II).
Op heterdaad... Johannes
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
8 sept Zoetermeer het werkwoord 'evangeliseren' komt 55x in het NT: EU –AGGELIZO het wordt vertaald met o.a.: het evangelie verkondigen.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
9 april 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'. terugblik  Paulus' toespraak in Antiochië (Hand.13:15-41)  terugblik op Israëls geschiedenis: Gods zevenvoudig.
De doop in de Heilige Geest
Hand. 20:28 “Zie dan toe op uzelf en op heel de kudde, te midden waarvan de Heilige Geest u tot opzieners (episkopoi) aangesteld heeft om de gemeente van.
12 juli 2015 Zoetermeer. Romeinen 1 1 Paulus, een dienstknecht van Christus Jezus, een geroepen apostel, afgezonderd tot verkondiging van het evangelie.
9 juli 2015 Rotterdam. voorgaande keren het Evangelie van 1."het Evangelie van het Koninkrijk" het Evangelie van 2."het Evangelie van mij" het Evangelie.
de verheerlijking op de berg
10 september 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
4 oktober 2015 Rotterdam. = zevende dag van Sukkot (=Loofhutten)
23 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik: Drie avonden over Handelingen 15 1.vers 1-17 aanleiding van- en bijdragen tijdens de vergadering;
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
31 maart 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. de vorige keer...  vanuit Athene (Hand.17) vertrekt Paulus naar Korinthe.
10 juni 2016 Maarn. inleiding  NBG51 – 'rijkdom der uitverkorenen'  samenhang met thema vorig jaar.
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Brief aan de Galaten -7- Paulus en de anderen.
HET CONCILIE VAN JERUZALEM
de brief aan de Galaten (3)
Transcript van de presentatie:

1 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'

terugblik  de apostelvergadering van Handelingen  dezelfde vergadering als waar Paulus aan refereert in Galaten 2  vraag  vraag: moeten gelovigen uit de natiën de wet van Mozes onderhouden?  Petrus voert als eerste het woord en verwijst naar Hand.10 (> Cornelius);  Paulus' en Barnabas bevestigen met hun verhalen Petrus' woorden;  Jakobus trekt de conclusie (in lijn met de de synagoge van oudsher!);  antwoord  antwoord: de natiën zouden zich slechts onthouden van afgodische praktijken.

terugblik  de apostelen besluiten in overleg Barsabbas en Silas ter ondersteuning van Paulus en Barnabas naar Antiochië te zenden;  ze krijgen een brief mee die de onrust die de Judaïsten hadden veroorzaakt, moest bezweren...

Handelingen hebben wij eenstemmig besloten mannen te kiezen om die tot u te zenden met onze geliefden, Barnabas en Paulus,

Handelingen mensen, die hun leven hebben overgehad voor de naam van onze Here Jezus Christus. lett. ziel

Handelingen mensen, die hun leven hebben overgehad voor de naam van onze Here Jezus Christus. vanaf Handelingen 9 reeds een hele reeks voorbeelden daarvan gegeven

Handelingen Wij hebben dan Judas en Silas gezonden, die zelf ook mondeling hetzelfde te uwer kennis zullen brengen. lett. afgevaardigd > ww. apostello

Handelingen Wij hebben dan Judas en Silas gezonden, die zelf ook mondeling hetzelfde te uwer kennis zullen brengen. lett. door woord

Handelingen Wij hebben dan Judas en Silas gezonden, die zelf ook mondeling hetzelfde te uwer kennis zullen brengen. lett. berichtende dezelfde [dingen]

Handelingen Want het heeft de Heilige Geest en ons goed gedacht, u verder geen last op te leggen dan dit noodzakelijke: let op de volgorde: wij werden geleid door de heilige geest: > een unanieme overtuiging

Handelingen Want het heeft de Heilige Geest en ons goed gedacht, u verder geen last op te leggen dan dit noodzakelijke: in vers 22 en 25 (onterecht) vertaald met 'besloten'

Handelingen Want het heeft de Heilige Geest en ons goed gedacht, u verder geen last op te leggen dan dit noodzakelijke:

Handelingen onthouding van hetgeen de afgoden geofferd is, van bloed, van het verstikte en van hoererij; indien gij u hier voor wacht, zult gij wel doen. Vaart wel! lett. van-afgodenoffers > geen deelname aan de afgodendienst; 1Kor.10

Handelingen onthouding van hetgeen de afgoden geofferd is, van bloed, van het verstikte en van hoererij; indien gij u hier voor wacht, zult gij wel doen. Vaart wel! > zoals ritueel gedronken in de afgodendienst

Handelingen onthouding van hetgeen de afgoden geofferd is, van bloed, van het verstikte en van hoererij; indien gij u hier voor wacht, zult gij wel doen. Vaart wel! = vlees inclusief bloed (Gen.9:4) b.v. bloedworst

Handelingen onthouding van hetgeen de afgoden geofferd is, van bloed, van het verstikte en van hoererij; indien gij u hier voor wacht, zult gij wel doen. Vaart wel! porn Gr. porneia = één vlees zijn met iemand die niet je man of vrouw is; Gen.2:24; 1Kor.6:16

Handelingen onthouding van hetgeen de afgoden geofferd is, van bloed, van het verstikte en van hoererij; indien gij u hier voor wacht, zult gij wel doen. Vaart wel! geen: gedeeltelijke handhaving van de Mozaïsche wet (voor Israël!) maar : herinnering aan wat universeel geldig is sinds Adam en Noach.

Handelingen onthouding van hetgeen de afgoden geofferd is, van bloed, van het verstikte en van hoererij; indien gij u hier voor wacht, zult gij wel doen. Vaart wel!

Handelingen Toen men afscheid van hen genomen had, kwamen zij te Antiochie aan, riepen de vergadering bijeen en legden de brief over. > Paulus en Barnabas + Barsabbas (=Judas) en Silas (=Silvanus)

Handelingen Toen men afscheid van hen genomen had, kwamen zij te Antiochie aan, riepen de vergadering bijeen en legden de brief over.

Handelingen En toen zij die gelezen hadden, verblijdden zij zich over de bemoediging. lett. (al) lezende

Handelingen En toen zij die gelezen hadden, verblijdden zij zich over de bemoediging. Gr. chairo > genade = vreugde!

Handelingen En toen zij die gelezen hadden, verblijdden zij zich over de bemoediging. Gr. paraklesis > naast-roepen

Handelingen Judas en Silas, die zelf ook profeten waren, bemoedigden en versterkten de broeders met vele woorden. > in de tijd dat profetieën nog niet buiten werking waren gesteld (1Kor.13:8)

Handelingen Judas en Silas, die zelf ook profeten waren, bemoedigden en versterkten de broeders met vele woorden. lett. verstevigen > bevestigen

Handelingen Judas en Silas, die zelf ook profeten waren, bemoedigden en versterkten de broeders met vele woorden. lett. door veel woord

Handelingen En toen zij daar een tijd lang geweest waren, werden zij door de broeders met de vredegroet gezonden tot degenen, die hen hadden afgevaardigd. = Judas en Silas

Handelingen En toen zij daar een tijd lang geweest waren, werden zij door de broeders met de vredegroet gezonden tot degenen, die hen hadden afgevaardigd. Gr. chronon, vergl. 'chronisch'

Handelingen En toen zij daar een tijd lang geweest waren, werden zij door de broeders met de vredegroet gezonden tot degenen, die hen hadden afgevaardigd. lett. met vrede

Handelingen En toen zij daar een tijd lang geweest waren, werden zij door de broeders met de vredegroet gezonden tot degenen, die hen hadden afgevaardigd. nl. in Jeruzalem

Handelingen Maar Silas besloot op hen te wachten. dit vers ontbreekt in alle oudere handschriften; vandaar: [...] het is ook in strijd met het voorgaande vers

Handelingen En Paulus en Barnabas bleven te Antiochie en leerden en verkondigden met vele anderen het woord des Heren.

Handelingen En Paulus en Barnabas bleven te Antiochie en leerden en verkondigden met vele anderen het woord des Heren. lett. evangeliserende > goed-bericht-iserende

Handelingen En Paulus en Barnabas bleven te Antiochie en leerden en verkondigden met vele anderen het woord des Heren. het woord van de Heer is een goed bericht!

Handelingen Maar na enige dagen zeide Paulus tot Barnabas: Laten wij toch terugkeren tot onze broeders in iedere stad, waar wij het woord des Heren verkondigd hebben, om te zien, hoe het hun gaat.

Handelingen Maar na enige dagen zeide Paulus tot Barnabas: Laten wij toch terugkeren tot onze broeders in iedere stad, waar wij het woord des Heren verkondigd hebben, om te zien, hoe het hun gaat. > omzien-naar werkwoord waar 'opziener' is vanaf geleid

Handelingen Maar na enige dagen zeide Paulus tot Barnabas: Laten wij toch terugkeren tot onze broeders in iedere stad, waar wij het woord des Heren verkondigd hebben, om te zien, hoe het hun gaat. 'de tweede zendingsreis' was bedoeld als nazorgreis

Handelingen En Barnabas wilde ook Johannes, genaamd Marcus, medenemen; = neef van Barnabas; Kol.4:10 eerder genoemd in 12:12; 12:25; 13:13

Handelingen maar Paulus bleef van oordeel, dat men niet iemand bij zich moest hebben, die hen na Pamfylie had verlaten en zich niet met hen tot het werk had begeven. lett. afstand-nemende > apostasia! zie Hand.13:13 >

Paulus en die met hem waren, voeren af van Pafos en kwamen te Perge in Pamfylie; maar Johannes scheidde zich van hen af en keerde weder naar Jeruzalem. -Hand.13:13-

Handelingen maar Paulus bleef van oordeel, dat men niet iemand bij zich moest hebben, die hen na Pamfylie had verlaten en zich niet met hen tot het werk had begeven.

Handelingen En er ontstond een verbittering, zodat zij uiteengingen en Barnabas met Marcus naar Cyprus voer. lett. geprikkeldheid > SCHERP

Handelingen En er ontstond een verbittering, zodat zij uiteengingen en Barnabas met Marcus naar Cyprus voer. verstandhouding i.v.m. Johannes Marcus is later geheel hersteld >

Kol. 4:10 Aristarchus, mijn medegevangene, laat u groeten, en Marcus, de neef van Barnabas (over hem hebt gij opdracht gekregen; ontvangt hem, indien hij bij u mocht komen) 2Tim. 4:11 Alleen Lucas is nog bij mij. Haal Marcus af en breng hem mede, want hij is mij van veel nut voor de dienst.

Handelingen En er ontstond een verbittering, zodat zij uiteengingen en Barnabas met Marcus naar Cyprus voer. Hand.4:36 En Jozef, die van de apostelen de bijnaam Barnabas gekregen had (wat betekent: zoon der vertroosting), een Leviet, uit Cyprus afkomstig...

Handelingen Maar Paulus koos zich Silas en vertrok, door de broeders aan de genade des Heren opgedragen; inmiddels weer teruggekeerd vanuit Jeruzalem; 15:33

Handelingen Maar Paulus koos zich Silas en vertrok, door de broeders aan de genade des Heren opgedragen; de scheiding der wegen betekende een verdubbeling van het werk!

Handelingen Maar Paulus koos zich Silas en vertrok, door de broeders aan de genade des Heren opgedragen; lett. overgeleverd-worden aan...

Handelingen en hij ging door Syrie en Cilicie en versterkte de gemeenten.

Handelingen en hij ging door Syrie en Cilicie en versterkte de gemeenten. lett. verstevigende