Dave Velleman & Ralph Severijns

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

Basisboek Interviewen 3e druk 2012
Open-up / over de streep
Gewetensgevangenen in Oeganda
Met de vuist op tafel slaan;
Juridische aspecten van eHealth Startconferentie INPREZE 25 juni 2013 mr. dr. Anton Ekker.
Ik wens je De kracht van god.
Goedemiddag mijn naam is Marian Denekamp van Duynhoven
Medico-legale status van richtlijnen
Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) Archiefwet 1995
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
‘Ik kan niet alles vertellen…’
Van tweeluik naar driehoeken
Thema-bijeenkomst 6 september 2012
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
Bent u al klaar voor Taakherschikking?
LAATSTE SCRIPTIESEMINARIE
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
De nieuwe voorschrijvers
Kennisnetwerk CVA Nederland Samenwerking Ketencoördinatoren en Knowledge Brokers George Beusmans. Ha &BL.
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
De omgevingsvergunning onderzocht: anders werken, anders denken.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
 Psychische problemen =>asielzoekers kunnen hun verhaal vaak niet goed vertellen.  Risico:ten onrechte worden afgewezen.  Belangrijk: vroeg in de asielprocedure.
Traditionele voorstelling totstandkoming rechtsnormen Overheidswet- en regelgevers ( Democratisch gelegitimeerd) Overheidsrechtspraak.
Wat willen we vandaag doen?
Meldpunt Asielzoekers met Psychische Problemen
Toelichting Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) Archiefwet 1995
Kennis is macht? De rol van informatie
Uitbreiding van de bescherming. 1. Wat is het probleem ? Voorbeeld: Adriana, Rom-zigeunerin uit Kosovo Tijdens oorlog door Serviërs uit huis verdreven;
De Taalstrijd Van wie is de taal? Jan Renkema 13 november 2014
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
De (T)OR en de bestuurder
Opdracht krantenartikelen
Basiservaringen.
Synthese.  Één van de namen om naar de gehele groep of een subgroep van de Zigeuners te verwijzen  Binnen de Roma twee groepen: - Vlachen: traditioneel,
Aan welke eisen moet een iMMO-rapport voldoen
WELKOM Studiedag 15 maart instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek Welkom Mededelingen Programma Resultaat Geluid mobiele telefoons uitschakelen.
Causaliteit bij PTSS in de context van medisch forensische rapportage R.Aarts psychiater i.o. Centrum´45 instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Zorgbehoevenden en woonoverlast Verplicht medicijngebruik en andere mogelijkheden.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
STUDIE DAG 22 november instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek WELKOM! Praktisch: mobieltjes: lunch uur: enquête: letters: afsluiting.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
En wat als het woonzorgcentrum de context wordt
Hoofdstuk 5: Lastige gesprekken met individuele studenten.
Het deskundigenbericht in het civiele recht
Laatste bespreekpunten iMMO-studiedag, Evert Bloemen & Elsbeth Kors
Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (iMMO) Toetsing van medische rapporten door de vreemdelingenrechter 22 november 2014 Mr. A.P.W. Esmeijer.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
KWALITEIT VAN LEVEN IN KANKERONDERZOEK. Wie is KWF Kankerbestrijding ? opgericht in 1949 bestemming Nationaal geschenk Koningin Wilhelmina doel: extra.
Goede Raad voor de RSD Hoe kan de Raad zo vroeg mogelijk in het proces kaders stellen? Hoe wordt de raad meegenomen in het proces? Wat is de betekenis.
Help, mijn dokter maakt een fout?! Symposium Dokter in nood 8 november 2011 Mevrouw mr. J.C. van den Dries
EMVI Gunnen op waarde Maurice Wielink (CROW) Ruben Spek (gemeente Medemblik) 20 februari 2014.
Vreemdelingen en Asielzoekers. AZC Delfzijl Vreemdeling Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit of een nationaliteit bezit.
PROJECT ZOET ZWANGER ALGEMEEN. 2 PROJECT ZOET ZWANGER Wat? Initiatief van de Diabetes Liga, gesteund door de Vlaamse Overheid, gestart in Reeds.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Het betrekken van patiënten bij calamiteitenonderzoek Dr Carla Veldkamp Manager kwaliteit, veiligheid en verantwoording, Canisius-Wilhelmina.
Ervaringen uit verleden. De verandering is de enige constante.
Huisvesting asielzoekers
Informatiebijeenkomst 28 augustus 2017
VluchtelingenWerk Zuid-Nederland/ locatie Oss Koos van de Coevering
Toelichting Masterproef
Inspiratiedag kinderopvang 2 april 2015
Praktijkgericht onderzoek
Vo. 1 en de civiele rechter
Transcript van de presentatie:

Dave Velleman & Ralph Severijns www.acvz.org

Stellingen Stelling 1: Ik ben als rapporteur voor het iMMO gaan werken omdat ik asielzoekers wil helpen bij het onderbouwen van hun asielaanvraag.

Stellingen Stelling 2: Ik vind dat een asielaanvraag door de IND moet worden ingewilligd als ik constateer dat er typerende aanwijzingen zijn dat een asielzoeker in het verleden is gemarteld.

Doelstellingen 1) U wat vertellen over de ACVZ 2) U meer inzicht geven in de wijze waarop de IND omgaat met medische rapportages in de asielprocedure 3) Het advies ‘Sporen uit het verleden’ en kabinetsreactie daarop toelichten

Structuur van de presentatie Wat is de ACVZ Aanleiding voor het advies ‘Sporen uit het verleden’ Juridisch kader Asielprocedure Onderzoeksresultaten De aanbevelingen en reactie daarop

Wat is de ACVZ? Onafhankelijk adviesorgaan Adviseert regering en parlement over vreemdelingenbeleid en –wetgeving Art. 2 VW 2000 / Kaderwet adviescolleges

Wat doet de ACVZ? Gevraagd (werkprogramma/ad hoc)/ ongevraagd advies Beleidsadviezen Wetsadviezen Kabinetsreactie

Sporen uit het Verleden Aanleiding Onderzoeksvraag: “Hoe moet de implementatie van artikel 18 van de Pri betreffende medisch onderzoek in regelgeving en in de asielprocedure worden vormgegeven?”

Sporen uit het Verleden Subvragen In welke gevallen dient medisch onderzoek te worden verricht en welke criteria kunnen voor de relevantiebeoordeling worden geidentificeerrd? Wat dient medisch onderzoek in te houden? Hoe dient het medisch onderzoek procedureel te worden ingericht? Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het instellen en bekostigen van het medisch onderzoek? Hoe dient het medisch onderzoek te worden betrokken bij de beoordeling van een asielverzoek; welke bewijskracht kan daarnaan worden toegekend? Wat zijn best practices uit andere landen?

Juridisch kader Het asielrecht – bol van bewijsrechtelijke problemen Deskundigenrapporten: sterke juridische status, toch veel discussie. Artikel 18 Procedurerichtlijn

Asielprocedure Rust- en voorbereidingstermijn (RVT) Onderzoek naar identiteit & nationaliteit Documentenonderzoek Voorbereiding op procedure door VWN Voorbereiding met advocaat Onderzoek MediFirst

Asielprocedure Algemene Asielprocedure (AA) 8 dagen Eventueel verlenging max zes dagen Doorzending Verlengde Asielprocedure (VA)

Methode Literatuur- en jurisprudentieonderzoek Interviews met IND, artsen, forensisch deskundigen en NGO’s Expertmeeting Uitstapje naar het strafrecht Internationale enquête

Onderzoeksresultaten Weinig aandacht voor de kwaliteit van forensisch onderzoek in de asielprocedure Belang van tijdigheid van onderzoek wonden/littekens Geloofwaardigheid: Zit de rapporteur op de stoel van de IND-er?

Onderzoeksresultaten Duiden van waarschijnlijkheidsconclusies: problematisch Psychische problemen: subjectief?

Aanbevelingen 1 Implementeer de richtlijn Garandeer mogelijkheid onafhankelijk medisch-forensisch onderzoek Motiveer indien geen onderzoek, maar wel aanwijzingen.

Aanbevelingen 2 Besluit na het nader gehoor tot onderzoek. Zorg voor voldoende training en mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen. Zorg voor voorlichting voor asielzoekers Instrueer IND’ers gericht door te vragen

Aanbevelingen 3 Zorg dat de procedure is ingericht op het verzamelen van aanwijzingen door: - De opdracht aan MediFirst uit te breiden. - Maak medewerkers in de gehele keten alert op aanwijzingen. - Haal de voorbereiding met de advocaat verder naar voren.

Aanbevelingen 4 Wijs opvolgende aanvragen niet af bij voldoende sterke aanwijzingen Stel een brede werkgroep in om tot een algemeen geaccepteerde standaard voor medisch onderzoek te komen.

Casus 1 Betrokkene, van Russische nationaliteit, vlucht uit het land van herkomst omdat hij bang is opgepakt te worden voor het propageren van homoseksualiteit. Hij reist via Polen naar Nederland. Betrokkene verklaart tegenover een ambtenaar van de IND dat hij in Poznan door enkele inwoners is herkend als homo-activist. Hij stelt zwaar te zijn toegetakeld en in een ziekenhuis te zijn beland. Pas na een paar weken is hij in staat om door te reizen naar Nederland. MediFirst constateert dat er geen beperkingen (lichamelijk of psychisch) zijn geconstateerd die van invloed kunnen zijn op de gehoren met de IND. In het voornemen van de IND wordt overwogen dat niet wordt geloofd dat betrokkene in Polen in elkaar is geslagen. Kan een medisch onderzoek als bedoeld in artikel 18 van de PR zinvol zijn?

Casus 2 Betrokkene, van Russische nationaliteit, wordt door de Russische autoriteiten gemarteld omdat hij wordt aangezien voor een homo-activist. Betrokkene houdt vol heteroseksueel te zijn en ook geen homo-activist. Na weken te zijn mishandeld wordt hij vrijgelaten. De Russische autoriteiten vertellen betrokkene te geloven en bieden hem hun excuses aan. Betrokkene vlucht naar Nederland. Bij MediFirst wordt geconstateerd dat betrokkene angstig overkomt. Bij de gehoren dient hier rekening mee te worden gehouden. Betrokkene verklaart erg warrig tegenover de IND. De IND gelooft zijn relaas daarom niet. Kan een medisch onderzoek als bedoeld in artikel 18 van de PR zinvol zijn?

Kabinetsreacties

?