Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
De beroemdste persoon die er is …
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
“Een reis naar Licht”.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
De mayonaisepot en de koffie
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Wie was Jezus? Deel II Wie was jezus?.
TEKSTSTIJLEN EN BEELDSPRAAK.
Poëzie December.
Wat maakt het leven zinvol?
TEKSTSTIJLEN EN BEELDSPRAAK.
STIJLFIGUREN TEKSTSTIJLEN BEELDSPRAAK
KOMMAGEBRUIK.
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen? Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
‘voor de kinderen’.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Interpreteren van data
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Door Moya, Fien en Pieter
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Op een warm strand, Vlak bij een groot oerwoud, kwamen vijf krokodilletjes uit hun ei.
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Voornaamwoorden Enkele opmerkingen over. Enkele opmerkingen over het en dat Voorlopig subject De Coolsingel, het/dat is een brede straat. De Coolsingel,
Sint-Maarten.
Beeldspraak en stijlfiguren
Theorie poëzie Havo 5.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
De koning van de kikkers
Aantrekkelijk formuleren
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Verkeerde verwijswoorden
Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.
Paragraaf twee: verkeerde verwijswoorden
Stijlvormen beeldspraak, hyperbool, understatement, (anti)climax, retorische vraag, eufemisme, spot, woordspeling, tegenstelling, paradox.
Welkom Zondag 30 augustus 2015
De herfst is begonnen.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Thema 2. Met zilver bekleed Avraham de stoffenhandelaar was een goed mens. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Totdat de zaken zo goed gingen dat.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Briant College Cursus formuleren h1 Par 1 ‘Dubbelop’
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
WOORDEN 3.7 STIJLFIGUREN De betekenis van de woorden uit deze paragraaf 2.Wat stijlfiguren zijn: hyperbool, eufemisme, understatement, litotes.
WOORDEN 2.7 Stijlfiguren 1. 1.De betekenis van de woorden uit deze paragraaf 2.Wat stijlfiguren zijn: pleonasme en tautologie 2 AAN HET EINDE VAN DEZE.
De vraag is je beste vriend
Klas 3A Over lezen Blok 1
Poëzie “Hoe breek ik een gedicht open?”.
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
Retorische analyse.
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak

Wat hebben we vorige keer gedaan? Stijlfiguren besproken: Herhaling Opsomming Climax en anticlimax Antithese Paradox Hyperbool Schrijfstijl: Stijl is de kenmerkende manier waarop mensen zich uitdrukken in taal. Stijl=de manier van schrijven; een bijzonder taalgebruik. Stijl is persoonlijk maar heeft ook te maken met tijd en ‘literaire mode’

Wat gaan we deze les doen? Bespreken van de laatste stijlfiguren Bespreken van verschillende tekststijlen

Stijlfiguren Stijlfiguren zijn afwijkingen van de gebruikelijke woordkeus/zinsdbouw. Doel: bepaald effect bereiken; nadruk, verrassing, levendigheid, humor.

Stijlfiguren Retorische vraag Een retorische vraag is eigenlijk een mededeling in de vorm van een vraag. Op zo`n vraag wordt eigenlijk geen antwoord verwacht..het is al bekend.. Een leraar tegen z'n klas: 'Denk je dat ik dit nog een keer ga uitleggen?‘ Liggen we hier niet lekker? Hebben wij dat niet allemaal wel eens gewild?

Stijlfiguren Eufemise Een eufemisme gebruik je om iets wat  niet zo prettig of netjes is, op een verzachtende manier / nette manier onder woorden te brengen . Gisteren hebben we opa naar zijn laatste rustplaats gebracht. Zij werkt daar als interieurverzorgster ‘ Hoe is het met uw stoelgang?', informeerde de dokter.

Stijlfiguren Understatement Bij een understatement wordt iets op een spottende manier verkleind of verzwakt. Het verschil met het eufemisme zit hem in de spot. Toen zijn partij weer vier zetels had gewonnen in de peilingen reageerde de fractieleider met: 'Niet slecht'. Ik had een twee voor het proefwerk, ik had dus wel een paar foutjes gemaakt.  'Ik doe dat wel even', zei de man toen hij het brandende huis in rende om zijn kinderen te redden.

Stijlfiguren Litotes(dubbele ontkenning) De litotes lijkt op een understatement. Het is een stijlfiguur waarbij je schijnbaar iets ontkent of verkleint met het doel datgene wat je bedoelt des te meer uit te laten komen. Daar ben ik niet blij mee. Dat is niet onwaarschijnlijk. Dat vind ik geen verkeerd plan.  

Stijlfiguren Woordspeling Een woordspeling gebruik je om een grappig effect te bereiken. Bij een woordspeling worden één of meer woorden in twee betekenissen tegelijk gebruikt. Mensen die gestoord willen worden, zijn het meestal al. De spaarlamp werpt nieuw licht op de techniek. Zijn drukwerk maakte de stilte niet minder drukkend.

Stijlfiguren Spot: ironie/sarcasme/cynisme Ironie: vriendelijke spot die veel voorkomt. Degene die ironie gebruikt heeft niet de bedoeling om te kweten en zegt vaak het tegenovergestelde van wat men bedoelt: Dat is een zeer slimme opmerking.. Jij doet echt goed je best zeg!

Stijlfiguren Spot: ironie/sarcasme/cynisme Sarcasme: op een bijtende en felle manier de spot drijven..sarcasme heeft wel als doel om te beledigen/minachten/kwetsen De beul tegen de ter dood veroordeelde: ‘Pas op, breek je nek niet op dat trapje..´

Stijlfiguren Spot: ironie/sarcasme/cynisme Cynisme: de meest harde vorm van spot. De cynicus spot schijnbaar schaamteloos, maar weet ook dat hij niets aan de situatie kan veranderen. Verdraagzaamheid- Het inzicht dat de ander toch te stom is om tot een beter inzicht te komen.

Stijlfiguren Tautologie Je zegt twee keer hetzelfde met verschillende woorden. De woorden betekenen ongeveer hetzelfde en behoren tot dezelfde woordsoort. Dat weet hij wis en waarachtig wel. Zij kenden daar heg  noch steg.  Hij werd met veel pracht en praal begraven.

Stijlfiguren Pleonasme Je zegt twee keer ongeveer hetzelfde met verschillende woorden en de woorden behoren tot verschillende woordsoorten. Je gebruikt het om een eigenschap van iets te benadrukken. De gele zonnebloemen maken de kamer veel gezelliger. In deze witte sneeuw heb ik een zonnebril nodig. De grijze mist maakt de straat nog troostelozer.  

stijl Stijl is de kenmerkende manier waarop mensen zich uitdrukken in taal. Stijl=de manier van schrijven; een bijzonder taalgebruik. Stijl is persoonlijk maar heeft ook te maken met tijd en ‘literaire mode’

onderverdeling Schrijfstijl wordt onderverdeeld in: Persoonlijke stijl Groepsstijl Stijl heeft als kenmerken stijlmiddelen zoals: stijlfiguren/tekststijlen/beeldspraak

3 Tekststijlen Vorm en inhoud van fictionele teksten (‘toon’ van een tekst) zijn bepalend voor de stijl> Wanneer het over vorm en inhoud gaat, hebben we het over tekststijl

3 Tekststijlen Vorm: inhoud: Epiekza Proza (verhaalvorm)za Lyriekza Poëzie (gedichtvorm)za Dramatiekza Didactiekza

4. Beeldspraak Een ander stijlmiddel is beeldspraak: Er wordt een vergelijking gemaakt: een BEELD wordt vergeleken met een object Vergelijking met als: zo vet ALS een varken Metafoor: Het beeld komt ipv het object: Dat holle vat slaagt nooit (object=leerling)

4. Beeldspraak Metonymia Hier is geen sprake meer van een vergelijking. Het gaat hier om een ander verband tussen het OBJECT en BEELD: Hij schopte het leer hard in de touwen Nederland won met 3-0

Synesthesie Is een vorm van beeldspraak waarbij de indrukken van twee verschillende zintuigen met elkaar verbonden worden (synsthese) Warme tonen (gevoel+gehoor) Schilderachtig schelden (zicht+gehoor) Bittere kou (smaak+tasten)

Personificatie Is een vorm van beeldspraak dat voorwerp (ding, plant, abstract begrip) uitbeeldt als een levend wezen of menselijke eigenschappen geeft. De middag was stervende… De oude auto kwam hoestend en proestend op gang. De droge bodem snakte naar water.

huiswerk Lezen: Basisboek blz 22 t/m 31 Maken: Opdrachtenboek, opdr.