Lichtend Pad, de Communistische Partij van Peru = maoïstische guerillabeweging  Sloot de bevolking af van de buitenwereld  velen vluchtten voor een.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

Opgeblazen Ego’s en Opvoeding
Transport en Infrastructuur
Psychologie van de armoede
Presentatie UNICEF.
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
Hoofdstuk 1 Aardrijkskunde, cultuur en maatschappij
Jongeren, natuur en mobiele telefoons
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
Door Jenny, Anni, Bas en Roel
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
Invloed maquiladora’s op verschillende schaalniveaus
Kansarmoede.
ADHD bij kinderen.
Om een nieuw idee te kunnen beoordelen heb je nodig: 1De mogelijkheden Het Idee Alternatief A Alternatief B Met behulp van een tabel gaat dat heel overzichtelijk.
Psychotherapie bij ouderen
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Samenwerken om te verbeteren “Netwerking als middel voor organisatieontwikkeling”
Paragraaf 2.2 Europa: oude kernregio met rimpels
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Ken van den Berghe 6BHK Louis Devrieze 6EM.  Burgeroorlog  Nationalisten verliezen meer en meer gebieden.
Ontwikkeling van kleine bedrijfjes in Moldavië.
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Ontwikkelingshulp Zambia
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Sociale chaos en ecologische destructie rondom informele goudwinning in Peru ENVIRONMENTALISME IN DE LOKALE CONTEXT.
Land Deals in Ontwikkelingslanden Een duurzame investering of land grabbing?
“Geen kinderarbeid, kinderen moeten naar school !” Bolivia
 Tijdens industrialisering en proletarisering  Veel werkloosheid  Vorming kleine jeugdgroepen.
Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia.
Toerisme.
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Op weg naar een eerlijker bestuur
De relatie tussen religie en politiek in Afrika. Inhoud: Inhoud:  Inleiding  Stelling  Religie en politiek in Afrika  Conclusies  Discussie.
Het Land van de Ouderbelangen en het Inclusieve Onderwijs Peter Hulsen, Landelijke Ouderraad Jeroen Veltheer, stichting Volgbaar Onderwijs (voorheen ouderplatform.
Renaissance en Opstand
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
3/4 vmbo Bronnen van energie §15-16
Trends 3 Trends in Kinderopvang en Opvoeding jonge kinderen
Hoofdstuk 6 De Chinese bevolking.
Zoveel begint bij een kind ZOVEEL BEGINT BIJ EEN KIND.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Presentatie analyse interviews 4VWO RSG.  Stap 1: Wat is armoede?  Stap 2: Interviews uitwerken & analyseren  Stap 3: Gezamenlijk analyseren  Stap.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Somalia: Oxfam Novib’s engagement & perspectives Suying Lai & Hans van den Hoogen 8 april 2008.
Dit is Dorcas Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging.
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
Ook de buik vol van honger? Collecte voor Rwanda.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Op zoek naar hulp voor je kind? Volg 1 Alpha. Kinderen met problemen (o.a. pesten, aandachtstoornissen, gescheiden ouders) geraken soms los van de maatschappij.
Roma kinderopvang in de Oekraїne. Wereldwijd leven miljoenen mensen in diepe armoede. Dorcas legt zich hier niet bij neer.
Rondpunt vzw Uitbreidingstraat 518 bus 2.01 – 2600 Berchem Tel.:
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
Visie op duurzame gezondheid en zorg in de regio in 5 uitgangspunten
Vrouwen en jongeren in Myanmar ondersteunen in het sterk en dapper zijn. Dat is wat Precious Stones doet.
Dorcas: In actie voor de allerarmsten
Ouders en jonge kinderen in vluchtelingenkampen ondersteunen in het sterk en dapper zijn. Dat is wat The Border Consortium doet.
Samen werken aan leefbaarheid
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
De collecte is voor Red een Kind.
Het BPSZ model: tijd voor een paradigma shift?
Holy Guacamole. Het fruit is boos
3.7 Amazonia: de betekenis (SE)
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

Lichtend Pad, de Communistische Partij van Peru = maoïstische guerillabeweging  Sloot de bevolking af van de buitenwereld  velen vluchtten voor een betere toekomst Eind jaren ’60

Invloed van het Lichtend Pad daalt  Enorm snelle modernisering: aanleg wegen, electriciteit, internet  opkomst van ontwikkelingsprojecten (oa. door de overheid)  Opkomst mijnbouw Vanaf 1992

 Verdeeldheid tussen de voormalige aanhangers van het Lichtend Pad en de rest van de bevolking  Geuit in stilzwijgen om conflicten te vermijden Naslepende invloed van het Lichtend Pad

In de jaren ‘90 kwamen ontwikkelingsorganisaties in gebieden die bezet waren door het Lichtend Pad. Twee belangrijkste organisaties:  Mato Grosso  Regionaal Instituut voor Ontwikkeling De komst van ontwikkelingsorganisaties

Doel:  Educatie voor jongeren  Zorg voor ouderen en mensen met een beperking Middelen:  Inzamelacties in Italië voor kledij, schoolgerei en medicatie  Gratis vervolgonderwijs in de vorm van vakopleidingen Kritiek:  Sommige families worden afhankelijk van de hulp van de organisatie  De organisatie is sterk katholiek opgesteld terwijl Peru een grote religieuze diversiteit heeft Mato Grosso (Italiaans)

Doel:  Verbetering van huisvesting in de armste gebieden  Chronische ondervoeding bij kinderen tegengaan  Aandacht aan gender verhoudingen Middelen:  Voorlichting over voeding, hygiëne en gezondheid onder zwangere vrouwen en jongere kinderen  Mannen meer betrekken bij de opvoeding en vrouwen meer betrekken bij de organisatie van de gemeenschap Kritiek:  Te veel toespitsing op wat men slecht doet zonder een realistische oplossing voor te leggen Regionaal Instituut voor Ontwikkeling (Peruaans)

De rijkdom aan natuurlijke bronnen in het Andesgebergte trok de aandacht van de multinationals. Tussen 2005 en 2009 verdubbelde de mijnbouw. Negatieve gevolgen:  Vervuiling van de rivier  bedreiging van de vis- populatie  Tegenvallende werkgelegenheid in de mijnen  armoede De komst van multinationale ondernemingen

 Hochschild Mining: Vermijdt contact met de lokale bevolking en garandeert hen geen werkgelegenheid  protest door de bevolking  Consorico Minero Horizonte: Zoekt veel contact met de lokale bevolking en doet het minimum om werkgelegenheid te creeëren  positiever ontvangst door de bevolking 2 grootste multinationals:

 Eva M.H. Groenier, juni 2012, de moderniteit van de inheemse identiteit, Het verhaal van een rurale gemeenschap in de Peruaanse hooglanden, geraadpleegd op 7 oktober 2014, 20Groenier.pdf?sequence=1 20Groenier.pdf?sequence=1   pad.html pad.html  estrat%C3%A9gica estrat%C3%A9gica  Bronnen