Het belang van goede afstemming: Ruimte voor verbetering?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Naar huis gestuurd met een zak vol luiers
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Opkomen voor jezelf.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Goedemiddag mijn naam is Marian Denekamp van Duynhoven
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Zorg voor de naasten Dr. H.M. (Hilde) de Vocht
Grenzen aan medisch handelen Mw B (oud) VG/ Paar jaar geleden CVA  woonachtig in vplg huis de Rijp. 3 weken geleden nogmaals groot bloedig.
Woorden en tijd.....
Met 30% korting! Dus nu voor 50 euro!
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Powerpoint gemaakt door
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Opnieuw Steeds opnieuw ben ik andere aspecten van
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
ENQUETE A.E.L Hoe is het stagelopen je bevallen? Goed:94% (96% in 2010) Goed:94% (96% in 2010) Matig:6% ( 3% in 2010) Matig:6% ( 3% in 2010) Slecht:0%
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen? Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft.
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
Iedereen coach naar Jef Clement.
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Welkom op onze thema-avond
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
De stake out … “ons kamp” En het gebruikelijke tentje werd weer opgezet.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
Welke keuze maak jij voor jezelf?
nou dan kan je zo duitsland in, dat is wel aardig, maar aangezien wij niet meertalig zijn, hebben we altijd moeite met de taal, maar met gebaren kom je.
nou, ik ben dus inderdaad naar la defense geweest.
Mijn verjaardag..
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Opzet Maatschappelijke discussie Achtergrond, duiding Initiatieven.
Tijdig praten over het naderend levenseinde
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
2 Onderzoeksluik 2: Grounded theory study ervaringen van bio-psycho-sociaal redeneren Presentatie: Ank Eijkelkamp.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Niet alles wat kan, hoeft
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Windesheim zet kennis in werking Update Beeldcommunicatie in de GGZ Nieuwe verpleegkundige zorg. Opduikende interventies in telezorgpraktijken.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
‘Mixed up piles’.
STOPPEN MET DIALYSEREN
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
De beschikbaarheid van kwalitatief goede zorg voor expats Lucie Cunningham, Delft Business Consultancy Adviseur Expat Project Team Delft.
Zo ga ik door door Bep Ik ga door het leven zo goed als ik kan al weet ik echt niet overal iets van.
Welkom op onze thema-avond
Gezeik Ja je mag het eigenlijk niet hardop zeggen Maar soms heb ik het zo gehad met het onderwijs. Die docenten die alleen maar klagen dat het zo zwaar.
WELKOM#WZW16 “Iedereen gelukkig” – 15 maart 2016.
Palliatieve zorg en dementie
Ouderen met dementie & behandelwensen
Transcript van de presentatie:

Het belang van goede afstemming: Ruimte voor verbetering? Symposium: (Over)behandelen: Of, moet alles wat kan? Meander Medisch Centrum – 7 april 2015 Het belang van goede afstemming: Ruimte voor verbetering? Hilde M. Buiting, PhD Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

(Te) lang doorbehandelen? 1-18 Achtergrond Resultaten onderzoek (Te) lang doorbehandelen? Conclusies

Chemotherapiegebruik bij niet meer te genezen patiënten met kanker 2-18 Chemotherapiegebruik bij niet meer te genezen patiënten met kanker Maatschappelijke discussie Nederland Internationaal Wat is ‘gepast’? Vanuit wiens perspectief? [patiënt, dokter, naaste, beleidsmaker, verzekeraar] Welke uitkomstmaten? [kwaliteit van leven, kwantiteit van leven, besluitvorming, patiënten tevredenheid]

Een patiënt met borst of darmkanker 3-18 Een patiënt met borst of darmkanker Levensverwachting > 1-2 jaar Wanneer gemetastaseerd Doelen chemotherapie Symptoom bestrijding / levensverlenging 1e lijns chemotherapie Hoge respons; levensverlenging > 1-2 jaar; Weinig toxiciteit;  Flow van behandelen 2e lijn chemotherapie of hoger Verschuiving balans kwantiteit / kwaliteit van leven; Meer bijwerkingen; Zwakkere conditie patiënt; Dilemma’s bij naderende overlijden

Een patiënt met long- of alvleesklierkanker 4-18 Een patiënt met long- of alvleesklierkanker Minder grote levensverwachting Wanneer vergevorderd Chemotherapie Symptoombestrijding / levensverlenging 1e lijns chemotherapie Starten van chemotherapie niet per definitie ‘Obvious thing to do’ Levensverlenging van 3-4 maanden

Vaststelling ‘passende’ behandeling laatste levensfase 5-18 Vaststelling ‘passende’ behandeling laatste levensfase Veel opinie artikelen Maar, wat gebeurt en vindt de praktijk? Kwalitatief onderzoek Doelstelling Kijken naar ervaringen en opvattingen van zorgverleners / nauw betrokkenen m.b.t. de toediening van chemotherapie bij vergevorderde kanker. Dokters Verpleegkundigen Patiënten Naasten / nabestaanden

6-18 Resultaten

7-18 Het belang van goede afstemming Het perspectief van dokters en verpleegkundigen (1) Ja, het is lastig wanneer je dat wel doet en wanneer je dat niet doet [wel of niet geven van chemotherapie]. Als het erop of eronder is en mensen hebben een behandelwens, dan denk ik ‘nou dan moet het maar’ … er zijn ook verschillende patiënten geweest waarvan je weet ‘als ik nu niks doe zijn ze over een paar dagen dood’. Dokter, academisch ziekenhuis Ik snap het wel van de arts uit, want je wil zo graag iets bieden, mensen willen zo graag iets horen, maar soms gaat het mij wel te ver, ja. Verpleegkundige, algemeen ziekenhuis Buiting HM, Rurup ML, Wijsbek H, van Zuylen L, den Hartogh G. Understanding provision of chemotherapy to patients with end stage cancer: Qualitative interview study. BMJ (2011);342:d1933

8-18 Het belang van goede afstemming Het perspectief van dokters en verpleegkundigen (2) Dokter Hoop behouden. Gezamenlijke attitude van ‘niet op willen geven’. Voorkeur om ‘iets’ te willen doen. Spreken over de dood tezamen met geven chemotherapie voelt tegenstrijdig. Verpleegkundige Uiten sneller twijfels over volgende lijnen chemotherapie. Hebben meer tijd om met een patiënt te spreken. Ja, het is lastig wanneer je dat wel doet en wanneer je dat niet doet [wel of niet geven van chemotherapie]. Als het erop of eronder is en mensen hebben een behandelwens, dan denk ik ‘nou dan moet het maar’ … er zijn ook verschillende patiënten geweest waarvan je weet ‘als ik nu niks doe zijn ze over een paar dagen dood’. Dokter, academisch ziekenhuis Ik snap het wel van de arts uit, want je wil zo graag iets bieden, mensen willen zo graag iets horen, maar soms gaat het mij wel te ver, ja. Verpleegkundige, algemeen ziekenhuis

Het belang van goede afstemming Het patiënten perspectief (1) 9-18 Het belang van goede afstemming Het patiënten perspectief (1) De chemovrije periode.. [...]. Het enige dat ik denk van ‘Ja, ik voel me lekker, maar er is geen chemo meer, dus dat spul is aan het groeien’. Maar goed, ik geef eerlijk toe, ik ben ook weer niet zo flink dat ik nu al voor mijzelf besloten heb van ‘Nee ik doe niks meer, ik ga maar eens even wachten totdat ik dood ga’. Het heeft iets te maken met dat wachten totdat je dood gaat, dat vind ik best lastig. Buiting HM, Terpstra W, Dalhuisen F, Gunnink-Boonstra N, Sonke GS, den Hartogh G. The facilitating role of chemotherapy in the palliative phase of cancer: Qualitative interviews with advanced cancer patients. PLOS One (2013) ;8(11);e77959.

Het belang van goede afstemming Het patiënten perspectief (2) 10-18 Het belang van goede afstemming Het patiënten perspectief (2) Chemotherapie Vergemakkelijkt de focus op het heden. Geeft structuur. Wordt vaak geaccepteerd ondanks vervelende bijwerkingen chemotherapie. Discussie naderende overlijden Voelt irrationeel om over afzien levensverlengende behandeling na te denken. Door chemotherapie wordt aandacht naderende overlijden naar achteren geschoven. ‘Gebeurt gewoon niet’. De chemovrije periode.. [...]. Het enige dat ik denk van ‘Ja, ik voel me lekker, maar er is geen chemo meer, dus dat spul is aan het groeien’. Maar goed, ik geef eerlijk toe, ik ben ook weer niet zo flink dat ik nu al voor mijzelf besloten heb van ‘nee ik doe niks meer, ik ga maar eens even wachten totdat ik dood ga’. Het heeft iets te maken met dat wachten totdat je dood gaat, dat vind ik best lastig.

Het belang van goede afstemming Het naasten perspectief (1) 11-18 Het belang van goede afstemming Het naasten perspectief (1) Ja, maar ik heb het eigenlijk nooit zo openlijk naar haar uitgesproken, nee. Dat wilde ik haar besparen van “Hé ik zie dat het nou veel en veel slechter met je gaat ̋, dat heb ik nooit gedaan. Daar [chemotherapie] ga ik niet over uiteindelijk. Daar gaat hij [patiënt] over en de dokter. In ieder geval zo zat ik erin. Nou... Dus toen is er een hele hectische tijd gekomen waarbij hij de hele tijd iets had. En het was elke keer van “Ja, dan moeten jullie toch naar de Eerste Hulp” En dan zaten we daar weer echt vier, vijf uur, dat was echt slopend. Wijnhoven M , Terpstra W, van Rossem R, Haazer C, Gunnink-Boonstra N, Sonke GS, Buiting HM. Chemotherapy decisions and the period beyond: Bereaved relatives’ experiences during the incurable phase of cancer. Submitted

Het belang van goede afstemming Het naasten perspectief (2) 12-18 Het belang van goede afstemming Het naasten perspectief (2) Rol bij besluitvorming chemotherapie Passieve rol naasten. Eindverantwoordelijkheid bij dokter. Wens patiënt niet altijd in overeenstemming met wens naaste. Zorg in allerlaatste levensfase Meer verantwoordelijkheid naaste. Zware periode voor naasten. Ja, maar ik heb het ook eigenlijk nooit zo openlijk naar haar uitgesproken, nee. Dat wilde ik haar besparen van ̏Hé, ik zie dat het nou veel en veel slechter met je gaat ̋, dat heb ik nooit gedaan. Daar [chemo] ga ik niet over uiteindelijk. Daar gaat hij [patiënt] over en de dokter. In ieder geval zo zat ik erin. Nou... Dus toen is er een hele hectische tijd gekomen waarbij hij de hele tijd iets had. […] En het was elke keer zo van “ja, dan moeten jullie toch naar de Eerste Hulp” […] En dan zaten we daar weer echt vier, vijf uur, dat was echt slopend.

Overwegingen bij chemotherapie gebruik 13-18 Overwegingen bij chemotherapie gebruik Zorgverzekeraars? Beleidsmakers? Redenen om door te gaan met chemotherapie* Patiënt Dokter Vpk Naaste Verlenging leven xx x Verbetering kwaliteit van leven Hoop behouden In het heden kunnen leven - Het geven van structuur Redenen om te stoppen met chemotherapie* Voorbereiding op naderende overlijden Voorkomen van ernstige bijwerkingen Slechte fysieke conditie van de patiënt * Onderliggende redenen zijn deels tumor-specifiek

(Te) lang doorbehandelen (1) 14-18 (Te) lang doorbehandelen (1) Overeenstemming: Overbehandeling ongewenst Moment waarop chemotherapie gebruik niet gelijk is aan passende zorg is lastig; Kan – als dit al mogelijk is - pas achteraf worden vastgesteld. Vroegtijdig vragen naar de wensen van de patiënt KNMG: Tijdig spreken over het overlijden (2012) KNMG: Niet alles wat kan, hoeft. Passende zorg in de laatste levensfase (2015) NZa: DBC consult: Behandelopties bij beperkte levensverwachting (2014) Voorwaarden goed gesprek Tijd; Betrokkenheid en samenwerking zorgverleners; Ervaring en communicatievaardigheden zorgverleners; Vertrouwen - Ho V, Buiting HM. ‘Palliatieve’ chemotherapie: waar eindigt behandeling en begint overbehandeling? Podium voor Bioethiek (2014); Jaargang 21 (2) - Buiting HM, Sonke GS. End-of-life care requires an individualised approach. BMJ (2014); 384:g2312

(Te) lang doorbehandelen (2) 15-18 (Te) lang doorbehandelen (2) Definitie passende zorg / geen overbehandeling? Aansluiting op de wensen en behoeften van de patiënt - Medisch-technisch geen ‘effect’; kan kwaliteit van leven wel verhogen Definitie passende zorg verschuift gedurende ziekte - Patiënten verleggen grenzen - Door moleculaire diagnostiek nieuwe ‘targeted therapy’ Niet alleen of per definitie (vroegtijdige) communicatie In huidige afgebakende zorgsysteem kan bepaalde zorg er doorheen sijpelen Invoering vroegtijdig gesprek nu ‘kunstmatig’ toegevoegd Ervaringen gesprekslijst chemotherapie

Evaluatie gesprekslijst chemotherapie 16-18 Evaluatie gesprekslijst chemotherapie Doel: Goed geïnformeerde behandelbeslissing Structureel benoemen van items in gesprek Documentatie medisch dossier Alle items in lijst als belangrijk ervaren Soms als betuttelend Wens: Maar over het uitvragen van de wens van de patiënt, daar ben ik het direct mee eens, daar schort het aan. Vragen waar die patiënt zelf staat, wat hij zelf wil, en ook benoemen dat je ook iets niet kan doen. Weerstand: R: Omdat ik er zelf helemaal geïrriteerd van werd. Interviewer: Ja? R: Ja, en ik om die reden natuurlijk nooit goed aan mijn collega’s kan vertellen van “Je moet dit gaan toepassen”. Buiting HM, Brom L, Douma J. Wens en weerstand: Hulp bij behandelbeslissingen bij ongeneeslijke ziekte. Submitted

Nuancering discussie overbehandeling belangrijk 17-18 Conclusies Nuancering discussie overbehandeling belangrijk Er is meer nodig dan een (vroegtijdig) gesprek Vertrouwen bieden; Begeleiding in angst voor de dood; Besef creëren dat een langer leven niet altijd een beter leven is. Iedere patiënt is uniek Patiënten populaties verschillen per ziekenhuis. Openheid richting andere perspectieven Zorgverzekeraars Artsen / verpleegkundigen Multidisciplinaire teams Openheid ervaringen uit andere disciplines Ouderen geneeskunde

Weet je, je gaat naar de slager om vlees te kopen ... 18-18 Weet je, je gaat naar de slager om vlees te kopen ... [Citaat uit evaluatie gesprekslijst chemotherapie] Hartelijk dank voor uw aandacht. Contact: h.buiting@iknl.nl