Invloed van Natuurkorst op Ontwikkeling van Geur tijdens Kaasrijping Dr. Ir. Kasper Hettinga 2 april 2015 - Opening Proeftuin Natuurlijke Kaasrijping.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Politiek Bedrijven Arnhem, 5 april 2005.
Advertisements

Kunnen microben wel nuttig zijn?
Kaas Door: Imre Groep: 8.
Transport en Infrastructuur
Zuivelproducten en Eieren
Ckv presentatie Nadia en Nilsa, H4F  Mode met als hoofdonder - werp merken.
Peter Strawson.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Business Marketing Management
Westerse baby’s verliezen en complex ritmegevoel
Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®
Ons idee Holtkampschool Goes.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Situational Influences on the Use of Communication Technologies A Meta-Analysis and Exploratory Study B. van den Hooff, J. Groot, S. de Jonge.
Vak-verdieping Kaas Deze presentatie gaat over de volledige kaasontwikkeling met de daarbij behorende schimmels/ bacteriën en diverse smaakprofielen.
De nieuwe syllabus scheikunde
Waarneming.
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Rioleringsbeheer: voorste randen van de riolering
Infraroodspectrometrie (IR)
Sociale media op school
Eva Bekemans Danaaï Vroman
1 van 4 6 Delen met rest 1. Voorbeeld. 2. Vergelijken in tweetallen. 3. Bespreken in viertallen.
Yannick Dieleman LO42C Bereiding van Esters.
BACTERIËN.
Stoffen en hun eigenschappen
De koeien lopen in de wei en eten gras
Grondwatersanering ‘Ophoven’ te Sittard-Geleen
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
Met smaak ouder worden Dr. Stefanie Kremer & Dr. Jos Mojet
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Schade aan het milieu Laten we beginnen wie schade veroorzaakt.
Wat voedt jou deel 1..
De richtingscoëfficient. X neemt toe met 4.
Thema 8 Moleculaire genetica
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Basisboek Marketing Hoofdstuk 10 Inkomenselasticiteit.
Campylobacter op kipkarkassen uit detailhandel Introductie Campylobacter is een pathogene bacterie die voorkomt op karkassen van verschillende dieren,
Ontwikkelingsonderzoek in de Jeugdgezondheidszorg ONTWIKKELINGSPROBLEMEN EN ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN.
MVO Qlip: Fietsstimulering
Introductie sportvoeding
delvotest® proeftoets
Wat bepaald de “smaak” van Remeker?
Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 5
1 Inflammatoire en metabole ontregelingen bij late-life depressie Het belang van symptoom profielen Nicole Vogelzangs Psychiatrie & EMGO + Instituut VU.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
Informatieavond 3vwo Decanaat decanen: begeleiding bij keuzes Jacqueline Fleer (vwo) Clemens de Lange (havo)
1 Inflammatoire en metabole ontregeling bij depressieve ouderen Het belang van subtypering! Nicole Vogelzangs Hannie Comijs, Richard C Oude Voshaar (UMCG),
Veevoeding Lesstof blok 2 Sijbren Mulder.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Transities in de zorg Draagvlak, Bekendheid en Informeren.
4 april 2009Scientific Options Trading VOF ( 1 Scientific Options Trading Handelen in opties op basis van engineering principes Dr.
Voorbereiding geboortestage. Klimaat (temperatuur, RV, tocht voorkomen, isolatie, ventilatie etc.) Voldoende ruimte Goede toegankelijkheid Groepen en.
Dr. Karel Jan Alsem Noorderperssociëteit, Groningen, 1 juli 2013
Consumentengedrag Leren I
Grijze zeehond “Stinkertje”
6.2 Regelmatige toename of afname Regelmatige toename of afname
Dexter Ierland 1960 NL Eenkleurig (Zwart, rood, bruin)
Kaas bereiden.
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Zero afval Donderdag 22 november 2018 Met de steun van.
Roosteren van AIOS neurologie UMCG
Onderzoek zelforganisatie: Tussenresultaten
Voedingsstoffen voor de koe
G14 2 Vraagstukken met recht en omgekeerd evenredige grootheden M A R
Vleesproductie rund Les 4, 28 februari.
Hoofdstuk 11 Rekenen met procenten. Hoofdstuk 11 Rekenen met procenten.
Transcript van de presentatie:

Invloed van Natuurkorst op Ontwikkeling van Geur tijdens Kaasrijping Dr. Ir. Kasper Hettinga 2 april Opening Proeftuin Natuurlijke Kaasrijping

Wat is het doel van ons onderzoek?  Wat bepaald de geur van Remeker kaas? ● Voer en koeien? ● Kaasproductie? ● Natuurkorst? ● Rijpingsduur? ● Rijpingsruimte?

Wat is het doel van ons onderzoek?  Wat bepaald de geur van Remeker kaas? ● Voer en koeien? ● Kaasproductie? ● Natuurkorst? ● Rijpingsduur? ● Rijpingsruimte?

Aanpak  Bemonstering van de grondstoffen: ● Melk (Holstein & Jersey), ghee  Vergelijking met fabriekskaas en andere boerenkaas  Vergelijking kaas met en zonder natuurkorst & na verschillende rijpingsduur ● Rand, 1 cm onder rand, 5 cm onder rand

 Jersey melk wijkt af: ras of voer? Geurstoffen uit kruiden!  Ghee is niet hetzelfde als room; deel van de geurstoffen in kaas lijkt uit de Ghee te komen Grondstoffen MelkRoomGheeRemeker natuurkorst JerseyHolstein Vrije vetzuren Aldehydes Esters Ketonen Alcoholen Zwavel- geurstoffen ++-/

 Remekerkazen lijken op elkaar, meest complexe geur  Vrije vetzuren zijn bekende geurstof voor boerenkaas  Fabriekskaas heeft minst complexe geurstoffenprofiel Vergelijking met fabrieks- en boerenkaas Remeker natuurkorst RemekerBoerenFabriek Vrije vetzuren Aldehydes Esters++ Ketonen Alcoholen Zwavel- geurstoffen /+

Natuurkorst Remeker natuurkorstRemeker Rand1cm5cmRand1cm5cm 2-Heptanon Nonanon  2-Heptanon en 2-Nonanon zijn componenten die normaal in schimmelkaas gevonden worden

Rijpingsduur Verschillende kazen hebben verschillende veranderingen door de tijd: Toename in tijd Afname in tijd Eerst toename dan afname 1 maand Pril Ryp (NK) Ryp Olde

Conclusies  De melk verschilt tussen Jersey and Holstein-Friesian Geurstoffen deels bekend vanuit kruiden: voer vs ras?  Ghee /natuurkorst belangrijk voor geurstoffen De Ghee zelf, de chemische reacties in ghee tijdens rijping, schimmelgroei tijdens rijping  Vergelijking met andere kaassoorten Complexer geurstoffenprofiel dan andere kaassoorten (incl. andere boerenkaas)

Vervolg  Belang van bacteriën op geurstof: invloed van zuursel & bacteriën uit de rauwe melk zelf  Bijdrage van ghee op geurstofvorming: schimmelgroei en chemische veranderingen in de ghee  Geurstofvorming in de nieuwe proeftuin

Bedankt voor jullie aandacht Met dank aan: Ina Thevissen