Indexcijfers Vaak moet je een reeks getallen (bijvoorbeeld de omzet van een bedrijf in de periode 2002 t/m 2005) met elkaar vergelijken.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorraadwaardering Technische en economische voorraad FIFO methode
Advertisements

Indexcijfers indexcijfers zijn geen percentages!
Welvaart.
Marketing 1.2 de consument 19 november 2012.
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Een manier om problemen aan te pakken
Statistiek Niveua 3 Kerntaak 5 Blz. 81.
Een overzicht van de mogelijkheden
HAVO 4: Jong & Oud Hoofdstuk 2: De jeugd
Hoofdstuk 5: Het huishouden
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 4: Loonvorming in de praktijk
Je wilt een 3 cm hoge dia, scherp en volledig, op een 4,5 m
Indexcijfers ... .
Regelgeving staatsteun Uitgangspunt : verbod op staatssteun Staatssteun is steun die mogelijks de vrije markt verstoord, doordat bepaalde bedrijven voordelen.
Marketingoriëntatie Hoofdstuk 3 Markt en vraag
Index De index wordt bepaald op basis van het aantal glasalen per trek (1x1m kruisnet) over de maanden april en mei, waarbij de trek genomen moeten worden.
Stap 4 Direct of Indirect
Verkoopcijfers H3 Indexcijfers Eerste verkoper. Indexcijfers zijn verhoudingscijfers die een bepaalde daling of stijging laten zien ten opzichte van een.
Accountmanagement H2 Prognoses Junior accountmanager.
Uitvoeren gewasbescherming
Rekenen.
 Om te kijken of je belegging echt beter is als je geld op de spaarrekening zetten, moet je het rendement berekenen.  Bij rendement wordt de winst vergeleken.
Retaileconomie hoofdstuk 1, paragraaf 1.7
Aantekeningen Hoofdstuk 1
Basisboek Marketing Hoofdstuk 10 Inkomenselasticiteit.
Indexcijfers Meervoudig indexcijfer Gewogen indexcijfer.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
Presenteren van gegevens Retailmarketing hoofdstuk 3, paragraaf nominaal of reëel.
Aantekeningen hoofdstuk 2. Arbeidsovereenkomst 4.3 Wat moet je doen? Om in Nederland aan het werk te mogen is het verplicht om een arbeidsovereenkomst.
Voorraadwaardering (FIFO)
Les 1 Huiswerk was: HST 9 helemaal af.. HST 10 aan de PC Om meer op eigen tempo te kunnen werken, gaan we HST 10 zelfstandig aan de computer maken. Je.
Welkom havo 4..
Welkom havo 4..
Omzet-kosten-winst HAVO 3
3A Indeling teams team 1 team 2 team 3 Jerry Dennis G Kevin Jelle Greg
Deze les nieuwe opzet Instructietafel links in de klas
Deze les hfdst 1 verbanden gegevens verwerken
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Welkom Havo 5..
Lesbrief procenten.
Welkom Havo 5..
Indexcijfers Vaak moet je een reeks getallen (bijvoorbeeld de omzet van een bedrijf in de periode 2002 t/m 2005) met elkaar vergelijken.
Excel Statistiek en Excel.
Toegepast rekenen HEO Kengetallen.
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Begroten & Budgetteren
Indexcijfers Vaak moet je een reeks getallen (bijvoorbeeld de omzet van een bedrijf in de periode 2008 t/m 2011) met elkaar vergelijken.
Opfriscursus kengetallen
Economisch bekeken Mavo 4
Hoofdstuk 4 Voorraadbeheer
Prijselasticiteit Hoofdstuk 5 markt havo 3 & vwo 3.
presenteren van gegevens
3 vmbo-KGT Samenvatting Hoofdstuk 10
Les 6: Breuken en procenten 4
Vakman ondernemer – Financieel plan
Rekenen periode 4: Verbanden
Hoofdstuk 3 Inkoopwaarde van de omzet
Vakman ondernemer – Financieel plan
Inflatie en koopkracht
Indexcijfers en omzetprognose
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Kostprijs.
Hoofdstuk 5- les 2 Toonhoogte.
Extra uitleg H4 Domein Markten
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Transcript van de presentatie:

Indexcijfers Vaak moet je een reeks getallen (bijvoorbeeld de omzet van een bedrijf in de periode 2002 t/m 2005) met elkaar vergelijken

Indexcijfers Het werken met indexcijfers maakt het makkelijker getallen te vergelijken.

Indexcijfers Vaak moet je een reeks getallen (bijvoorbeeld de omzet van een bedrijf in de periode 2002 t/m 2005) met elkaar vergelijken Het werken met indexcijfers maakt het makkelijker getallen te vergelijken. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal (waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode). Een indexcijfer is een verhoudingsgetal (waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode).

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfers van Filiaal A in de periode 2002 – 2005(met 2002 als basisjaar)

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfers van Filiaal A in de periode 2002 – 2005(met 2002 als basisjaar) Het jaar waarmee we alle andere periodes vergelijken noemen we het basisjaar. Dit basisjaar krijgt het indexcijfer 100.

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfers van Filiaal A in de periode 2002 – 2005(met 2002 als basisjaar) Het indexcijfers van 2003 wordt : Indexcijfer jaar n =Waarde van jaar n Waarde basisjaar x 100 = x 100 = 101

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfers van Filiaal A in de periode 2002 – 2005(met 2002 als basisjaar) Het indexcijfers van 2004 wordt : Indexcijfer jaar n =Waarde van jaar n Waarde basisjaar x 100 = x 100 = 94

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfers van Filiaal A in de periode 2002 – 2005(met 2002 als basisjaar) Het indexcijfers van 2004 wordt : Indexcijfer jaar n =Waarde van jaar n Waarde basisjaar x 100 = x 100 = 94 Merk op dat de omzet in 2004 minder is dan de omzet in het basisjaar  indexcijfer 2004 kleiner dan 100

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfers van Filiaal A in de periode 2002 – 2005(met 2002 als basisjaar) 2005 is nu ook geen probleem meer. … x 100 =111

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfers van Filiaal A in de periode 2002 – 2005(met 2002 als basisjaar) Indexcijfers worden vaak afgerond op hele getallen (tenzij anders gevraagd).

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers … … … …119 Bereken de Omzet van Filiaal B in de periode 2002 – In 2005 bedroeg de omzet in € ,-

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers … … … Bereken de Omzet van Filiaal B in de periode 2002 – In 2005 bedroeg de omzet in € ,-

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers … … … Bereken de Omzet van Filiaal B in de periode 2002 – In 2005 bedroeg de omzet in € ,- Berekening omzet 2004.

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers … … Bereken de Omzet van Filiaal B in de periode 2002 – In 2005 bedroeg de omzet in € ,- Berekening omzet x 102 = x 102 =

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers … Bereken de Omzet van Filiaal B in de periode 2002 – In 2005 bedroeg de omzet in € ,- Berekening omzet x 113 = x 113 =

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers Bereken de Omzet van Filiaal B in de periode 2002 – In 2005 bedroeg de omzet in € ,- Berekening omzet 2002(basisjaar) x 100 = x 100 =

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers Door het gebruik van indexcijfers wordt vergelijken van de gegevens makkelijker ….

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers Door het gebruik van indexcijfers wordt vergelijken van de gegevens makkelijker …. Omzet Filiaal B is met 19% gegroeid ten opzichte van het basisjaar(Filiaal A met 11%)

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal AFiliaal B Filiaal AFiliaal B JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Omzet(€) Indexcijfers Door het gebruik van indexcijfers wordt vergelijken van de gegevens makkelijker …. Omzet Filiaal B is met 19% gegroeid ten opzichte van het basisjaar(Filiaal A met 11%) Filiaal B heeft nooit een lagere omzet dan basisjaar behaald(geen index onder de 100) en A wel (index 94).

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers In sommige opgaven wordt het basisjaar veranderd …

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfer opnieuw maar nu met 2004 als basisjaar ….

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfer opnieuw maar nu met 2004 als basisjaar …. Indexcijfer 2004 wordt nu 100

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfer opnieuw maar nu met 2004 als basisjaar …. Indexcijfer 2002 wordt nu : x 100 = 106

Indexcijfers Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Een indexcijfer is een verhoudingsgetal waarmee de grootte van een bepaald verschijnsel wordt uitgedrukt ten opzichte van datzelfde verschijnsel in een andere periode. Voorbeeld Filiaal A Filiaal A JaarOmzet(€) Indexcijfers JaarOmzet(€) Indexcijfers Bereken de indexcijfer opnieuw maar nu met 2004 als basisjaar …. Indexcijfers 2003 en 2004 worden …..