Pensverzuring.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Praktijkvoorbeelden waargenomen via het project ‘Vet/eiwitverhouding reeds sturen in het basisrantsoen’ Eddy Decaesteker Bedrijfsadvisering Melkveehouderij.
Advertisements

Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Enzymen voor de vertering
Kringloop van koolstof en stikstof
Het spijsverteringsstelsel
Dissimilatie Levert energie.
Spijsvertering.
Ik denk te ik IK !!. Ik denk te ik IK !! Ik denk te ik IK !!
Spijsvertering van het oude(re) paard
2020 Boer of mineralenmanager? 1. Evenwicht? Bodem & vakmanschap Info DMS % %
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Het maagdarmstelsel van de koe
Koolhydraten
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Het verteringsstelsel
Veevoeding Lesstof blok 2 Sijbren Mulder.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Blok 3: Voedermiddelen en analyse kuil/mais uitslag
Dikke darm en de lever.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Veevoeding Weende analyse.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Maïs door de ogen van de koe
Voeren en Verzorgen Les 2.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Veevoeding Weende analyse.
Voeding Paard.
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Les Geit
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeding Bij zaadplanten.
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Gezonde voeding.
Voerbehoefte melkvee.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Voerbehoefte melkvee.
Fokkerij en voortplanting
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Voeding Konijn.
Voeding Paard.
Voedingsstoffen.
Het maagdarmstelsel van de koe
Van plantaardig eiwit naar dierlijk eiwit.
Voeren en verzorgen Periode 4
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Koolhydraten.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
JONGVEE OPFOK.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Voeding Melkvee.
Voedingsstoffen voor de koe
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
Droogstand Wat wil je bereiken met droogstand?
De organen voor vertering
Voeren en Verzorgen Periode 4
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Transcript van de presentatie:

pensverzuring

5 6 3 4 1 2 voeding melkvee

Pens 200 liter Fermentatie Gassen Zuur Bacterien Celwanden gaan stuk zodat de celinhoud kan worden afgebroken voeding melkvee

pens Celwanden  azijnzuur Onbestendig Eiwit  aminozuren + ammoniak Onbestendig Zetmeel  propionzuur Suiker  boterzuur/melkzuur Bestendig eiwit niet afgebroken Bestendig zetmeel niet afgebroken pensverzuring

verteringsnelheid Pensverzuring

herkauwen Voer verkleinen Betere benutting Speekselvorming Neutraliseren zuur Stimuleren door prik Stro Hooi luzerne pensverzuring

Pensverzuring Oorzaak: Suiker en snel afbreekbaar zetmeel  veel zuur Weinig prik  minder herkauwen  minder speeksel pensverzuring

Praktijk Zure mest Suikerrijke kuilen Veel onverteerde delen in de mest met de kop in de flank slapen Laag vet % in de melk (vet lager dan eiwit%) Suikerrijke kuilen Laag ADL in de kuil Veel krachtvoer pensverzuring