Een Romeinse munt. Een "heldenverhaal" uit het oude Rome kan natuurlijk niet ontbre- ken op een voorwerp dat altijd een propagandamiddel bij uitstek is.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Het verhaal van de twee keien.
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Feodalisme en het hofstelsel
4.3 De cultuur van het Rijk.
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Samenleving en cultuur
Carthago.
1500 : De Nederlandse opstand
Het verhaal van Artaban,
Een presentatie van Raslen,Jelmer,Jamal,Afsaneh,Leon en Ritchie
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Anne frank Anne Frank die is geboren in 1921
Burgers regelen het zelf
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
3.2 Het bestuur van de polis
Romeinen 6:1-11 Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor.
De opkomst van het christendom
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
KUSADASI 2004 HOTEL ONURA  Gebruik de pijltjestoets om de animatie te starten.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie Oorspronkelijke titel: God is great © 2001 Hillsong Publishing / Unisong Music Publishers 1/11.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Romeinen door Stijn en Nienke.
Romeinse Rijk Door Michiel Alan.
*Ella en Nienke* *6a abbs podium*
Slavernij in de VS.
Ik had een droom verleden nacht,
Leer de toetsen van een keyboard!
De Romeinen en het christendom
Godsdienst.
Hoooo zo leuk. En dan nu komt de ……… GALLO - ROMEINS MUSEUM Dat was een museum in tongeren we gingen er met de trein naartoe. En dan moesten we kiezen.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
De koning en de arme violist.
Dopen U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Galaten 3: 27 Vooraf: Marga kondigt video-interview aan Na.
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Geisha en samoerai Quiz
Opkomst van het christendom
4.2: De geschiedenis van de NL democratie Nakijken HC Opdracht vorige les afronden Huiswerk.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
De liberale revolutie in 1848
Presentatie slagharen
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Een nieuw geloof: het christendom
HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? Romeinen 4:17-20 ‘t Veerlicht Raamsdonksveer.
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
Spaanse Meesters 2 Spanje.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Van tijd tot tijd Begrijpend lezen.
Met een bewogen hart aan de slag!. Romeinen brief handleiding voor zendeling 1.Met passie voor de boodschap (1:16) 2.Met visie voor de wereld (15:20)
De Romeinse tijd Ave Caesar Ave Legionair.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Machtige mannen uit het oude Rome. Keizer Augustus Wie was de eerste keizer van het Romeinse Rijk? Laten de Oranjes zich ook op munten afbeelden?
Matteüs 28:18-20a Iedereen moet erkennen: Christus is Heer 1.
Blok 3 Samenvatting controle
Geld 10c + 50c + 20c = 10c + 10c + 50c = 20c + 20c + 20c =
Woorden en daden.
Bijbelse doop Met de doop in de knoop.
Transcript van de presentatie:

Een Romeinse munt

Een "heldenverhaal" uit het oude Rome kan natuurlijk niet ontbre- ken op een voorwerp dat altijd een propagandamiddel bij uitstek is geweest: een muntstuk. Muntstukken worden immers door iedereen gebruikt en (soms) bekeken, dus moest de "glorierijke" daad van de eerste Romeinen een plaats krijgen op een munt. Hoewel, de "glorie- rijke heldendaad" was natuurlijk een schoftenstreek van het zuiver- ste gehalte, maar zo correct zag je dat niet als Romein, natuurlijk.

Lucius Titurius Sabinus was in 88 voor Christus verantwoordelijk voor het slaan van munten. Hij liet een reeks munten ontwerpen die grote heldendaden uit de tijd van de koningen verheerlijkten.

In die reeks mocht de schaking van de Sabijnse meisjes natuurlijk niet ontbreken. Je hebt intussen de naam van Lucius Titurius Sabi- nus al in de genitief opgemerkt onder de afbeelding…

Druk op de Escape-toets.