De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oost-Indië Nederlands-Indië Indonesië
Advertisements

Nederland en Indonesië
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
Module 6: Hollander in Indonesië Hollander in Indië
de tijd van burgers en stoommachines
De VS krijgen een modern bestuur
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Paragraaf 4.5 Indonesië wordt onafhankelijk.
Interbellum en Vrede van Versailles.
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
Tijdvak 10: De tijd van televisie en computer
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.2.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Verenigde Staten en hun federale overheid
De Verenigde Staten en hun federale overheid Welvaart, crisis & oorlog § 3.3.
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1 & 2.2.
De Republiek in een tijd van vorsten
6, Oorlog en Vrede , De Amerikaanse Oorlog Ho Diem.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Indonesië.
Dekolonisatie.
Nationalisme in de kolonies
Paragraaf 11 De Japanse bezetting.
Paragraaf 9 Een andere aanpak.
Indonesiërs willen meer
§1 Nederland verzuilt.
Hoofdstuk 2. Kolonisatie en dekolonisatie van Vietnam
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
Wereld H3.2.
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
DE TIJD VAN TELEVISIE EN COMPUTER 1950-nu
De Nederlandse koloniën
UITDAGING 2 Wat is het kinderrecht dat hoort bij ‘onderwijs’ en bij ‘bescherming tegen kinderarbeid’? De wet dat hierbij hoort is het kinderwetje van houten.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonisatie en Dekolonisatie
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in.
Kolonisatie & dekolonisatie
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Het verdrag van Versailles (1919)
Tijd van televisie en computer, 1950 – Tijd van televisie en computer, Wie is wie én wie hoort niet in het rijtje thuis? Gandhi HattaSoekarno.
Duitsland werd na WO-I…
De sociale kwestie = het sociale probleem (dat ontstaat door de IR)
H9.3 Het Modern Imperialisme
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
De Koude Oorlog
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
H12.4 Verzet in de Koloniën De Wereld-oorlogen.
De Europese eenwording
Tijdvak 9 ‘De tijd van de wereldoorlogen’
Paragraaf 13.4 Noord en Zuid.
Geschiedenis van Suriname
De kolonie Nederlands-Indië
Paragraaf 10.3 ‘Naar de verzuilde samenleving’
Indonesisch nationalisme
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
Einde van de wereldrijken
Transcript van de presentatie:

De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië Het “succes” van de Ethische Politiek § 4.1 & 4.2

“Irrigatie, emigratie, educatie” in de praktijk Infrastructuur aanzienlijk verbeterd Dammen Irrigatiestelsels uitgebreid/verbeterd Dessabankjes opgericht Resultaat Na 1905 geen hongersnoden meer Verdubbeling rijstproductie

“Irrigatie, emigratie, educatie” in de praktijk Wat Javanen naar Sumatra resultaat Weinig tot niets Gezondheidszorg Vaccinatieprogramma’s Voorlichting hygiëne Resultaat Sterfte sterk ↓

“Irrigatie, emigratie, educatie” in de praktijk Stichting dessascholen (6-9 jarigen) Hollands-Indische School en Hollands-Chinese School Middelbare scholen en instellingen voor hoger onderwijs Resultaat Klein deel der inheemse bevolking wordt opgeleid Dezen kregen echter veelal niet de banen die bij hun opleiding paste; bv. hoge ambtelijke/bestuurlijke banen Ook opgeleide Indo's en Indonesiërs werden niet als gelijkwaardig gezien

“Irrigatie, emigratie, educatie” in de praktijk Handhaving van de wet / toepassing van het recht Doel iedereen laten “genieten” van het Nederlandse recht Resultaat Op de plantages en in de mijnen en/of veraf gelegen plekken was dit een zeer moeizaam proces. De mentaliteit van de gemiddelde planter/ondernemer bleef hardvochtig/racistisch

Geboorte van het Indonesisch nationalisme Boedi Oetomo (1908) Samenwerking in Harmonie (associatiegedachten) Emancipatie in milde vorm Congres Boedi Oetomo (1911) Sarekat Islam (1912) Handelsvereniging Belangenbehartiging Javanen Voor democratisering associatiegedachten De Archipel ontwaakt!

Kun je uit de tekst opmaken dat het hier om de Sarekat Islam gaat? [Uit: een Indisch tijdschrift. Bron: Rapport van het eerste congres, 1913. Archief van het Ministerie van Koloniën: Geheim Archief, 1901-1940]

Geboorte van het Indonesisch nationalisme & internationale ontwikkelingen Eerste Wereldoorlog Een meer zelfstandige kolonie zou beter te verdedigen zijn bij internationale conflicten President Wilson van de VS stelt dat alle volkeren zelfbeschikkingsrecht hebben Britten met India en de VS met de Filippijnen stellen dit deze landen al in het vooruitzicht Nederland vindt een Volksraad al meer dan genoeg (1916) ►

Geboorte van het Indonesisch nationalisme & anti-ethische politiek politici Colijn en de zijnen krijgen het in Nederland voor het zeggen Zij vonden Nederlands-Indië nog lang niet klaar voor onafhankelijkheid Onrust en nationalistische gedacht moesten gewoon hardhandig de kop worden ingedrukt Hierdoor keerden gematigd nationalisten zich af van de associatiegedachten Oprichting PKI (1920) Een mengeling van communisme & nationalisme Onder hun leiding vonden er sabotageacties plaats in 1926. Dit leek op een opstand! Nederland reageerde met een keiharde repressie: 13.000 gearresteerd Interneringskamp Boven-Digoel Speciale inlichtingendienst PKI en Sarekat Islam en andere nationalistisch bewegingen worden verboden

De eerste geïnterneerden worden onder streng militair toezicht te Ambon ingescheept, teneinde naar Boven-Digoel te worden vervoerd.