PRANGENDE VRAGEN VAN GEPENSIONEERDEN (een selectie) Bijdrage aan heidag dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
I n k o m e n s v e r d e l i n g Personele inkomens- verdeling
Advertisements

Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
Solidariteit, doorsneepremie en de zzp’er
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0. De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0.
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
“Pensioenen & de Kredietcrisis”
De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Groothandel Vegro
De pensioenregeling verandert Wat vindt u?
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
Het nieuwe FTK Jan Koeman Hoofd afdeling Pensioenbeleid
Stichting Pensioenfonds Groothandel Vegro
FNV Bondgenoten en collectieve beschikbare premieregelingen
© 2011 Towers Watson. All rights reserved. Uitvoeringsaspecten van Pensioenakkoord Willem Eikelboom De 4 e dinsdag in september 2011.
Onderdelen pensioenakkoord Flankerend arbeidsmarktbeleid AOW Aanvullende pensioenen In samenhang beoordelen !
Jeroen van Breda Vriesman
Voorbij de illusie van zeker pensioen: Zelf bewust aan het stuur!
Welvaart Hoofdstuk 4.
Markten 1 H3.
College voor Arbeidszaken 23 april 2003
Inkomen les 16 Inzichtvraag & 77 t/m 80
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
Mr. Leo Blom CPL Syntrus Achmea – Beleidsontwikkeling 19 juni 2013
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
Waarom hebben we het nú pas over ons pensioen
Wat nou, pensioencrisis?
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
Pensioenmiddag 23 November 2010 Stichting Pensioenfonds Rockwool.
Prof. dr. Kees Goudswaard Delta Lloyd Congres Pensioenvisie 2011 Haarlem, 13 oktober 2011 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Kunnen we verder.
Hoe groot is die eigenlijk?
FISCAAL OVERGANGSRECHT Amsterdam, 21 maart 2012 Mr. C.A.H. Luijken Deloitte Pension Advisory.
FINANCIEEL VGN 16 april BELEGGINGSBELEID DE STRATEGISCHE PORTEFEUILLE (in %) Obligaties Aandelen ontwikkelde landen
Ontwikkelingen in pensioenland
Het nieuwe pensioencontract: aantrekkelijk voor ouderen ?
Vereniging Gepensioneerden Farmaceutische Dienstverlening De toekomst van het pensioenstelsel.
De laatste nieuwstjes uit Den Haag
| Zo zit dat met het (ABP)pensioen! Zo zit dat met het (ABP)pensioen!
Algemene Economie Havo Lesinhoud 1.Vorige week 2.Vergrijzing 3.Opdrachten maken 4.Opdrachten bespreken 5.Vooruitblik volgende week.
Aantekeningen Hoofdstuk 1
Cao Stand van zaken cao onderhandelingen Looptijd Pensioenregeling Salaris Functiewaardering Uitbesteding Duurzame Inzetbaarheid.
Leiden University. The university to discover. Toereikendheid pensioeninkomens in Nederland: een meerpijlerbenadering (in internationaal perspectief) Koen.
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
AOW EN PENSIOENEN SOCIALE ZEKERHEID. SOCIALE VERZEKERING Verzekeringen ( betaald uit inkomstenbelasting, sociale premies) Volksverzekeringen AOW ANW AWBZ.
Pensioenactualiteiten Buitenlandse Zaken Den Haag, S. Jongbloed, Bestuursbureau ABP.
Jouw partner in de school Wat hebben werkenden van het Pensioenakkoord te verwachten? VDBZ Willem Jelle Berg 22 November 2011.
Pensioenactualiteiten Buitenlandse Zaken Den Haag, S. Jongbloed, Bestuursbureau ABP.
Loonruimte-overeenkomst Publieke sector Informatie-bijeenkomsten juli 2015.
Algemeen Pensioen Fonds Wijnand Verschuur en Borgert Tegel mpla 14 juni 2016.
Op weg naar een nieuw pensioencontract, extra optie Deelnemersvergadering pensioenfonds Thales 28 juni 2016 Tomas Wijffels.
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
Op weg naar een 21ste eeuws pensioen
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
Pensioen voor jong en oud
De toekomst van ons pensioenstelsel
Op weg naar een nieuw pensioencontract
Welkom 4 Havo..
Aow en Pensioen in regeerakkoord
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
Inloopbijeenkomst voor deelnemers
Impact van de pensioenveranderingen op het HR-beleid
FISCAAL OVERGANGSRECHT
De pensioenregeling SBZ Pensioen.
Pensioenakkoord en het nieuwe pensioencontract tijd om keuzes te maken Amsterdam, 10 oktober 2012 drs. N.M. Winter, KWPS.
Enkele stellingen voor inbreng pensioendiscussie
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
BELEGGEN © Dia van Berry Hagendijk Klas 4 - Dhr. Hagendijk.
Vereniging van Gepensioneerden Elsevier
Michiel Kamermans Rob van den Berg Bestuursleden HPF
Kijk en vergelijk Resultaat juni 2019 – Oude situatie
Transcript van de presentatie:

PRANGENDE VRAGEN VAN GEPENSIONEERDEN (een selectie) Bijdrage aan heidag dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015 B.M.S. Van Praag

Stelling 1. Eigendom van pensioengelden De betaalde pensioenpremies (werkgevers- en werknemersdeel) zijn uitgesteld loon. De betaalde pensioenpremies (werkgevers- en werknemersdeel) zijn uitgesteld loon. Een pensioenfonds is slechts fiduciair eigenaar van het fondsvermogen. De juridisch gerechtigde (de fiduciaris of trustee) neemt ten opzichte van de financieel belanghebbenden een vertrouwenspositie in. Het economisch belang ligt bij de deelnemers. Een pensioenfonds is slechts fiduciair eigenaar van het fondsvermogen. De juridisch gerechtigde (de fiduciaris of trustee) neemt ten opzichte van de financieel belanghebbenden een vertrouwenspositie in. Het economisch belang ligt bij de deelnemers.

Vraag 1 is het dan redelijk dat ca. 80 % van 3,2 miljoen gepensioneerden bij bedrijfstakpensioenfondsen niet of nauwelijks direct kunnen meepraten over het beheer van hun eigen vermogen? is het dan redelijk dat ca. 80 % van 3,2 miljoen gepensioneerden bij bedrijfstakpensioenfondsen niet of nauwelijks direct kunnen meepraten over het beheer van hun eigen vermogen?

Stelling 2. noodzaak voor versterking kapitaaldekkingsstelsel De situatie voor toekomstige gepensioneerden hangt af van de ontwikkeling van AOW-uitkering en aanvullend pensioen. Op grond van de demografische ontwikkeling is de AOW(gebaseerd op omslagstelsel) in de komende decennia niet te handhaven. Een eerste signaal is het voorstel van de commissie- Van Dijkhuizen om de AOW-uitkering voor meer welgestelden te fiscaliseren. De situatie voor toekomstige gepensioneerden hangt af van de ontwikkeling van AOW-uitkering en aanvullend pensioen. Op grond van de demografische ontwikkeling is de AOW(gebaseerd op omslagstelsel) in de komende decennia niet te handhaven. Een eerste signaal is het voorstel van de commissie- Van Dijkhuizen om de AOW-uitkering voor meer welgestelden te fiscaliseren.

Vraag 2 is het in dit licht niet noodzakelijk het systeem van de aanvullende pensioenen te versterken ? Leiden de huidige voorstellen waarbij men tracht te korten en premies te maximeren, en uitkeringen nominaal te fixeren, niet juist tot het tegendeel: een verzwakking van het aanvullend pensioensysteem ? is het in dit licht niet noodzakelijk het systeem van de aanvullende pensioenen te versterken ? Leiden de huidige voorstellen waarbij men tracht te korten en premies te maximeren, en uitkeringen nominaal te fixeren, niet juist tot het tegendeel: een verzwakking van het aanvullend pensioensysteem ?

Stelling 3. Rekenrente en rendement. Als een fonds (zoals Zorg en Welzijn) gedurende de laatste veertig jaar, waaronder de laatste 4 jaar) gemiddeld 8% gehaald heeft, zien wij niet in waarom voor de toekomst een inktzwart scenario van 2,2% moet worden gebruikt, behalve als calamiteiten aanstaande zijn. Wel zien wij ruimte voor een prudente afslag. Als een fonds (zoals Zorg en Welzijn) gedurende de laatste veertig jaar, waaronder de laatste 4 jaar) gemiddeld 8% gehaald heeft, zien wij niet in waarom voor de toekomst een inktzwart scenario van 2,2% moet worden gebruikt, behalve als calamiteiten aanstaande zijn. Wel zien wij ruimte voor een prudente afslag.

Vragen 3 Is er een overtuigende rechtvaardiging voor het gebruik van een zo lage rentevoet? Is er een overtuigende rechtvaardiging voor het gebruik van een zo lage rentevoet? Waarom wordt voor de premie-berekening uitgegaan van een hogere rentevoet dan de dekkingsgraad- rekenrente? Waarom wordt voor de premie-berekening uitgegaan van een hogere rentevoet dan de dekkingsgraad- rekenrente?

Stelling 4. Reële rente versus nominale rentevoet, geïndexeerde uitkeringen. Gegeven de permanente en geaccepteerde inflatie van ca 2% per jaar leidt een nominaal gefixeerd pensioen tot een halvering in koopkracht na ca. 20 jaar. Een waardevast pensioen lijkt dus een must en is ook mogelijk, gegeven dat lonen, winsten, en de waarde van beleggingen grosso modo de inflatie volgen. De premieberekeningen zouden dan ook op de reële rente moeten worden gebaseerd. Gegeven de permanente en geaccepteerde inflatie van ca 2% per jaar leidt een nominaal gefixeerd pensioen tot een halvering in koopkracht na ca. 20 jaar. Een waardevast pensioen lijkt dus een must en is ook mogelijk, gegeven dat lonen, winsten, en de waarde van beleggingen grosso modo de inflatie volgen. De premieberekeningen zouden dan ook op de reële rente moeten worden gebaseerd.

Vraag 4 Waarom zou dit niet haalbaar zijn ? Waarom zou dit niet haalbaar zijn ?

Stelling 5. FTK1, FTK2 en FTK 1,5 Er is momenteel sprake een keuze tussen: een nominaal gefixeerd pensioen met nominale garanties (FTK1) en een nominaal gefixeerd pensioen met nominale garanties (FTK1) en een reëel pensioencontract (FTK2) met sterke indexatie-ambitie, dat heen en weer beweegt met de achterliggende reserves. een reëel pensioencontract (FTK2) met sterke indexatie-ambitie, dat heen en weer beweegt met de achterliggende reserves.

Vraag 5 Is er geen mogelijkheid van een FTK 1,5 waarbij de pensioenen in koopkracht gefixeerd worden, d.w.z. een waardevast pensioen ? Is er geen mogelijkheid van een FTK 1,5 waarbij de pensioenen in koopkracht gefixeerd worden, d.w.z. een waardevast pensioen ? Is het ’reële’ contract niet een (C)DC –regeling ? Is het ’reële’ contract niet een (C)DC –regeling ?

Stelling 6. Subsidie van ouderen door jongeren? Er wordt vaak beweerd dat in het huidige systeem met doorsneepremie de jongeren gepensioneerden subsidiëren met hun premies zodat ‘als zij met pensioen gaan, de pot is leeggegeten’. Anderen betwijfelen deze uitspraak, omdat onder een kapitaaldekkingsstelsel het pensioen in principe is ‘afgefinancierd’. Er wordt vaak beweerd dat in het huidige systeem met doorsneepremie de jongeren gepensioneerden subsidiëren met hun premies zodat ‘als zij met pensioen gaan, de pot is leeggegeten’. Anderen betwijfelen deze uitspraak, omdat onder een kapitaaldekkingsstelsel het pensioen in principe is ‘afgefinancierd’.

Vraag 6 voor ongeveer welk percentage worden pensioenen gefinancierd uit premies van nog werkenden, i.p.v. van uit de door hen opgespaarde en apart gelegde reserves? voor ongeveer welk percentage worden pensioenen gefinancierd uit premies van nog werkenden, i.p.v. van uit de door hen opgespaarde en apart gelegde reserves? Is het niet hoogst gewenst dat deze kwestie door een onpartijdige instantie wordt onderzocht? Is het niet hoogst gewenst dat deze kwestie door een onpartijdige instantie wordt onderzocht?

Stelling 7. Premiehoogte en levensverwachting. Bij gegeven pensioenniveau hangt de te heffen premie af van de levensverwachting, dus van het gemiddelde aantal pensioenjaren. Aangezien jongeren van nu een hogere levensverwachting (>65) hebben dan ouderen, dienen jongeren of hogere pensioenpremies te betalen dan ouderen betaald hebben, of genoegen te nemen met een lager pensioen Bij gegeven pensioenniveau hangt de te heffen premie af van de levensverwachting, dus van het gemiddelde aantal pensioenjaren. Aangezien jongeren van nu een hogere levensverwachting (>65) hebben dan ouderen, dienen jongeren of hogere pensioenpremies te betalen dan ouderen betaald hebben, of genoegen te nemen met een lager pensioen

Vraag 7 is het niet de hoogste tijd dat deze vraag op tafel wordt gelegd in het publieke debat, waarbij jongeren voor henzelf de keuze maken op welke pensioenhoogte (bijv. 50,60,70% ) ze willen intekenen? Wat is Uw mening hierover? is het niet de hoogste tijd dat deze vraag op tafel wordt gelegd in het publieke debat, waarbij jongeren voor henzelf de keuze maken op welke pensioenhoogte (bijv. 50,60,70% ) ze willen intekenen? Wat is Uw mening hierover?