Samenvatten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spelling en Schrijven en formuleren hoofdstuk 1,2&3
Advertisements

Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Schema en synthese van een zakelijke tekst
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Uiterlijke structuur aanbrengen
Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?
Leren Leren & Samenwerkend leren.
Leren Leren & Samenwerkend leren.
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
Zakelijk lezen Nederlands.
INTERACTIEVE TEKST WEBZINE INTERACTIEVE TEKST Eva van den Eijnde
In stappen naar de innerlijke structuur
SAMENVATTEN van leerteksten… Tekst verkennen
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Centraal Examen 2012 Nederlands dinsdag 15 mei
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Een leesstrategie: toepassing
Stappenplan Samenvatten
Proeftoets periode 1 4 havo.
Samenvatting Havo 5.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Vorige week Menukaart/woordweb Verzorgingsstaat
Thema 7 les 7 Signaal- en verwijswoorden
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
inleiding leesvaardigheid Leesstrategieën & schrijfdoel
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Begrijpend leesstrategieën, verbanden, signaalwoorden
WOENSDAG 16 MAART VRIJDAG 18 MAART NEDERLANDS. PROGRAMMA  15 minuten lezen uit het leesboek  Bespreken werkplanner  Nakijken opdracht 3 en 4 (lezen)
Leesvaardig Examentraining.
Leespubliek. Spoorboekje Even opfrissen Oefening leespubliek Bespreken oefening Wat gaan we leren?: Je kunt vertellen wat een leespubliek is en naar welke.
Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen
LEZEN 5.2 SOORTEN SAMENVATTINGEN. AAN HET EINDE VAN DEZE LES WEET/KUN JE.. Welke soorten samenvattingen er zijn. Hoe je deze samenvattingen moet maken.
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Cursus Leesvaardigheid
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
HOOFDSTUK 6 Goed voor het milieu?
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Verbanden en signaalwoorden
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Groep 5 Begrijpend lezen lezen
Lezen 1.2 Leesstrategieën, tekstverband/signaalwoorden onderwerp en hoofdgedachte.
Een informatief Artikel schrijven
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Overtuigende tekst/betoog
Aantekeningen maken en navertellen
Onderwerp, deelonderwerpen en hoofdgedachte
7 lessen tot het eindexamen – Tips en Tricks
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Les 1 Doelgroep: mbo niveau 4 – taalreferentieniveau 3F Docent: Anja Vergeer-Negenman Nederlands leesvaardigheid.
Deelonderwerpen Hoe herken ik de deelonderwerpen van een tekst?
Studie vaardigheden Thema 5 : Samenvatten.
Door Roos K, Roos V, Lianne, Yosta en Marlijne
Hoe schrijf je een recensie?
Zelf schrijven van een ‘grappig’ nieuwsbericht
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Nederlands Tekstbegrip Onderwerp, deelonderwerp en hoofdgedachte
Hoe maak ik een goede samenvatting?
Vwo 4 – week 39/
teksten Een tekst vormt een samenhangend geheel
Hoe maak ik een goede mindmap?
Een (informatief) Artikel schrijven
Van alle markten thuis Perron 1 – les 1.
De leesstrategie voor begrijpend lezen
EXAMENTEKSTEN 1: SAMENVATTEN
LEZEN.
Transcript van de presentatie:

Samenvatten

Hoofdstuk 4 De aardkorst Dit hoofdstuk gaan we op drie manieren leren samenvatten. Samenvatting per alinea Kolommenschema Mindmap

Doel Beter leren voor aardrijkskunde. Geografische verbanden leren te begrijpen. RTTI

Wat is RTTI R = Reproductie, het stampwerk T1 = Toepassen in een bekende situatie T2 = Toepassen in een nieuwe situatie I = Inzicht, kritische reflectie, verbanden en wetmatigheden aanbrengen

Scores

1. Samenvatten per alinea (1) Lees de alinea. Onderstreep de belangrijkste kernwoorden. Schrijf deze kernwoorden op.

Samenvatten per alinea (2) Maak in je eigen woorden een lopende tekst van deze kernwoorden.. ( gebruik daarbij je eigen woorden) Vergelijk je eigen tekst met de originele tekst. (controleer of je alle belangrijke dingen hebt opgeschreven. Belangrijk: Bij het maken van de samenvatting is het belangrijk dat je de hoofdzaak scheidt van de bijzaak. In de samenvatting schrijf je alleen de hoofdzaak op. ( je samenvatting mag niet te lang worden)

Hoe scheidt ik de hoofd- en bijzaken Kernzinnen Een tekst is vaak opgebouwd uit alinea’s. De eerste zin is vaak de kernzin van een alinea. De kernzin is vaak de hoofdgedachte ( belangrijkste zin) van de alinea.

Structuurwoorden Er staan in teksten vaak signaalwoorden. ( ten eerste, bovendien) Deze woorden zijn belangrijk want geven vaak aan wat er in de tekst komt. Deze geven namelijk aan waar in de tekst de hoofdgedachte staat. Verder kunnen de woorden ook aangeven wat voor een informatie in de tekst naar voren komt. ( Ten eerste is bijvoorbeeld een structuurwoord voor een opsomming.)

2. Kolommenschema Grote stukken tekst moet je lezen voor een proefwerk. Normaal kost dit veel tijd. Gebruik je het kolommenschema kan je goed voorbereiden voor een proefwerk.

Kolom 1: de hoofdzaak De hoofdzaak van de tekst (hoofdstuk) Deze komen in de 1e kolom van het schema.

Kolom 2: de aspecten Dit zijn de verschillende paragrafen in een tekst. Dit zijn de deelonderwerpen van het hoofdstuk. Deze komen in de 2e kolom van het schema.

Kolom 3: de deelaspecten In een hoofdstuk kan veel tekst staan. Daarom worden de paragrafen vaak opgedeeld in deelparagrafen. Dit zijn vaak tussenkopjes in de tekst. Deze komen in de 3e kolom van het schema

Kolom 4: de uitleg Hier ga je tekst uitleggen. Probeer het belangrijke uit de tekst te halen. Gebruik afkortingen en hou het kort en bondig. Deze komen in de 4e kolom van het schema

Kolom 5: aansprekende voorbeelden Als er in de tekst voorbeelden staan waardoor je (deel)aspect beter begrijpt kan je deze in de kolom kort neerzetten. Deze komen in de 5e kolom van het schema

Hoe maak je een kolommenschema Je begint met kolom 1 in te vullen. De kolommen 2,3 en 4 zijn de kolommen die je het meest gebruikt. Je begint met kolom 2, daarna ga je door met kolom 3, en sluit af met kolom 4. Je zigzagt als ware tussen deze kolommen. Uitwijken naar 5 is hierbij mogelijk.

Voordeel maken kolommenschema. Je scheidt hoofdzaak van bijzaak. Je leert tijdens het maken van een kolommenschema al voor het proefwerk. Je leert door het maken van een kolommenschema de structuur van de tekst te achterhalen.

3. Mindmap

Wat is een mindmap Een mindmap is een schema opgebouwd uit begrippen, stukjes tekst en afbeeldingen geordend rond een thema. Doel is dat je bepaalde begrippen aan elkaar gaat koppelen en daardoor relaties tussen deze begrippen gaat zien.

Hoe maak je een mindmap( 1) Lees de tekst. Onderstreep de belangrijke woorden. Zet de titel in het midden van het hoofdstuk. Schrijf de titel van de eerste paragraaf rechtsboven op. (geef het een kleur) Gebruik de kernwoorden die je in paragraaf 1 heb opgeschreven om de eerste paragraaf te maken. Gebruik steekwoorden en afkortingen.

Hoe maak je een mindmap( 2) Schrijf de titel van de tweede paragraaf rechtsonder op.( nieuwe kleur) Gebruik de kernwoorden voor de 2e paragraaf. Zo ga je het doen met alle 4 de paragrafen. Geef elke paragraaf een andere kleur