Op weg naar een gezonde levensstijl

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
Gezonde voeding.
Voeding en hardlopen Gemaakt door Marjet Tamse en Janou Lemmerling
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Voeding en bewegen!.
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
De voedsel en kracht quiz
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Scroll naar beneden voor de vragen en antwoorden
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
VOEDING EN DIABETES.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING EN DIABETES.
Diabetes.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Op weg naar een gezonde levensstijl Samen fitnessen Op weg naar een gezonde levensstijl

Doelstelling Gewicht verliezen Hoe bereiken? Gezonde levensstijl aanleren en blijven hanteren: Gezonde voeding Meer bewegen

Geen dieten Sonja, Atkins, homepatisch, sapjes, shakes, vetarm, koolhydraatarm, kruiden, Detox, Montignac, afslangproducten, preparaten, maaltijdvervangers, medicijnen, operaties en nog veel meer varianten. Terugvallen oude eetgewoonten; Jojo-en; Eentonig; niet vol te houden; Kans op tekorten voedingsstoffen; Onvolwaardige samenstelling; Hypes, duur; Zelden een blijvend effect.

Aanleren gezonde levenstijl Een gezonde levensstijl = Goed en gezond eten en bewegen en zo nu en dan een feestje ;-)

Gezond eten: * veel groente en fruit; * magere zuivel producten (yoghurt, kwark, melk, 30+ kaas, halvarine); * mager(e) vlees(waren) (kip, ham); * volkorengraanproducten (brood, pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten); * vette vis, vloeibare olien; * voldoende drinken (water).

Hulpmiddelen Voedingscentrum: Schijf van 5; Richtlijnen betreffende goede voeding: varieren, niet te veel te vet eten (minder snacks) en niet te veel geraffineerde (“witte”) producten eten (minder suiker), minder zout, meer onverzadigde vetten, meer bewegen, matig met alcohol; Keuzetabel: bij voorkeur, middenweg, bij uitzondering.

Verhoudingen voedingsstoffen 25-30% vet; 50-60% koolhydraten (5 gram per kilo lichaamsgewicht); 10-15% eiwitten (1,5-2 gram per kilo lichaamsgewicht); 1,5-2 liter vocht; Supplementen zijn niet nodig; Gevarieerde en goede voeding = voldoende om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voorbeeld menu Ontbijt: - 2 sneetjes volkorenbrood; - halvarine; - achterham; - appelstroop; - magere melk; - thee/koffie zonder melk en suiker; Tussendoortje: - fruit en thee/koffie zonder melk en suiker.

Voorbeeld menu (2) Lunch: 3 sneetjes volkoren brood; halvarine; 30+ kaas; jam; 1 glas karnemelk; snoeptomaatjes; Tussendoortje: * fruit, Evergreen

Voorbeeld menu (3) Avondeten: gekookte aardappels; groente; mager vlees (kipfilet); zonnebloemolie; schaaltje yoghurt met vruchten; Tussendoortje: * koekje, fruit, thee/koffie zonder melk en suiker.

Juiste verhoudingen en hoeveelheden Dit voorbeeldmenu heeft ongeveer de volgende waarden: energie: 1.770 kcal (m: 2500 / v: 2000); koolhydraten: 273 gram = 62 en%; eiwitten: 82 gram = 18 en%; vet: 40 gram waarvan 11 onverz. = 20 en%; alle goede voedingsstoffen binnenkrijgen; afvallen vanwege minder energie-inname en meer bewegen  dagelijkse beweging (traplopen, fietsen naar supermarkt, auto verderop parkeren, pauzewandelingetje) en fitnessen.

Meer bewegen dagelijks 30 minuten, liefst meer  60/90 minuten; dagelijks bewegen en daarnaast gezamenlijk fitnessen zorgen voor: verhoogde (basaal)stofwisseling; fitter voelen; verbetering conditie; verlies vetmassa; behouden en/of vermeerderen spiermassa; en: Gezelligheid, elkaar steunen en stimuleren!

Gestaag afvallen * door gezond te eten en meer te bewegen, gaat u “vanzelf” afvallen; aerobe verbranding: vetverbranding: 70% van maximale hartslag = ong. 120/130 x per minuut; circuit doen op de sportschool: gewichten, lopen, fietsen (half uur per dag); ongeveer 0,5-1 kilo per week; een weetje: 1 kilo vet = 7777 kcal!  u barst van de energievoorraden ;-)

Gestaag afvallen (2) * wekelijks wegen op gezette tijden en onder dezelfde omstandigheden. houd een dagboek bij: Schrijf op wat u eet en drinkt gedurende een een week. Zo krijgt u inzicht in uw eetpatroon. Er zijn wellicht nog winstpunten te behalen.

Conclusie Gaat dus om een goede levensstijl: gezond voedingspatroon; meer bewegen. Met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging = succes verzekerd, u verliest gewicht!

Vragen? Kijk voor meer informatie op: www.goodfoodinfo.wordpress.com of https://www.facebook.com/pages/Goodfood infowordpresscom/405693856180212