Bevolking en bestaansmiddelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Pamela Anderson Met sex uispraken Muziek: Klein.
Advertisements

De kinderen stellen zich graag aan u voor.
Wolfskinderen Gemaakt door Dorothé van der Ree Doolaard ( Trajectgroep 3) Driestar College, Gouda.
Omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht
De oude tijd Muziek: Beautiful Dreamer - Floyd Cramer Ensemble Foto’s: Hans Meerbeek Creatie: Florian Bernard Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 04/2010.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Aids.
DE WERELD EEN DORP Niet klikken Muziek: Händel: Ombra ma fu. (Xerxes)
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
De doop en de dood Lazarus ….
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
HET VERHAAL VAN DE 1 KAARSEN EN.
Beeldvorming (inleiding)
Zonder titel
Vrouwzijn.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Vrouwen Zijn Niet Idioot.
het kasteel liep over mij niet meer gewezen. een kasteel raakte.
Zandkorrels.
Beeldvorming (inleiding)
Indonesië.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Bij het kolenvuur Johannes
Welkom in deze kerkdienst
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Bevolking en voedselvoorziening. In 1960 hadden we in de wereld nog 45 are per hoofd landbouwgrond ter beschikking om de mensen te voeden. In 2005.
Thema voor vanavond is:
Doop Friso Sake Looij en Bastiaan Mike van Noordenne Zondag 10 Mei 2009 Jesaja 49: 15 Zou het mogelijk zijn dat een moeder haar kind zou kunnen vergeten,
Er was eens een oud kasteel midden in een diep en donker bos.
hij trok een bloem Zingt en kwam. Joringel komt ze niet meer komen.
het kasteel tovert naar het ringetje. groot beweegt hij rond de struik.
kwaad werd hij rond het kasteel. toen raakte hij iemand vond.
wanneer ging hij ze in zon. een meter droomde. de vogels vielen naar het kasteel.
harder onderging hij rond Joringel. de mantel pakte weg.
Toen praten hun die stem.. de deur liep in degene die niet meer kon.
zo raakte de kooien verlost en jammerden. vlakbij viel hij voor haar op de was.
het dorp kookte naar vogels. toen kon hij die lijden.
kwaad droeg hij rond het kasteel. een dauwdruppel kwam overeen.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Rookstopadvies aan zwangere vrouwen en hun partner, rookvrije thuisomgeving voor zuigelingen Werkgroep gezin.
Het huwelijk. Genesis 2:24 Zo komt het… Het huwelijk is Gods creatie Genesis 2:18-25.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Ontwikkelingshulp Zambia
Uittreksel uit een recente studie bij kinderen van ongeveer 10 jaar in verband met het onderwerp « huwelijk ».
Zondag 23 oktober 2011 Doop van Roos Mirjam Klein
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Het vlugge leven Wat zijn de mensen toch gehaast, er wordt wat heen en weer geraasd. Men is amper vertrokken, per auto of trein, en men zou al op de.
Voor U? Nee voor ONS! " Ons vlugge leven ".
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
1-ste maand 14-de Pascha 15-de onge- zuurde broden eerste- lings- schoof 3-de maand weken- feest 7-de maand 1-ste bazuin- geschal 10-de verzoen- dag 15-de.
De Kerk bepaalde het ritme van het leven
Heel interessant !.
kwaad kon hij rond de nachtegalen. de vrouw bekeek naar helft.
Jorinde bekeek. de nacht kon. Joringel had zijn aan de hand.
Een Christelijke samenleving
wanneer ging hij ze in zon. een meter droomde. de vogels vielen naar het kasteel.
grote kon hij rond het dorp. het kasteel tovert naar het ringetje.
Joringel werd heel blij, raakte de deur aan met de bloem en de deur sprong open.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Je kind laten dopen? Je kind Parochie…. Een nieuw verhaal begint…  Wat riep de geboorte van jullie kindje bij je op?  Hoe heb je dat moment ervaren?
‘Mixed up piles’.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
UW HEER LEEFT – het leven loopt niet dood 1. Hij liep niet dood op het kruis; maar leeft bij zijn Vader 2. U loopt niet dood in de zonde; leef voor uw.
Ook de buik vol van honger? Collecte voor Rwanda.
Wat doe ik hier vandaag? Ik zie dat christenen van alle tijden en alle plaatsen zich verbonden voelen met dezelfde God. Ik denk na over de manier waarop.
Transcript van de presentatie:

Bevolking en bestaansmiddelen Cursus p86-89, boek p22-23

Bronnen 5 en 6 –p23 Il fallait deux naissances pour produire un adult. Ongeveer 50% van de kinderen halen hun 15e levensjaar niet. 1 op 2 wordt nooit volwassen. De helft van de leerlingen in deze klas zou niet in leven zijn.

Bronnen 5 en 6 –p23 Welke ingrijpende gebeurtenissen hadden jullie reeds meegemaakt moesten jullie in het AR geboren zijn? Dood van een ouder, broer, zus Epidemieën Voedselschaarste / hongersnood …

Bevolkingsstructuur AR Nataliteit Geboortecijfer  hoog Mortaliteit Sterftecijfer  hoog Hoge kindersterfte Gevolg: levensduur = kort

Bevolkingsevolutie Bevolking kan aangroeien als eer voldoende… VOEDSEL is! Want: onvoldoende voedselproductie  voedselschaarste  ondervoeding bevolking  immuunsysteem weg  sneller besmettingen en ziektes oplopen  hoger sterftecijfer

Verloskundige drama’s te Leisele (1755) Blijde gebeurtenis? Veel vrouwen (en kinderen) overleefden de bevalling niet. "femme grosse a un pied dans la fosse" (een zwangere vrouw staat reeds met één voet in haar graf – Franse uitdrukking)

Verloskundige drama’s te Leisele (1755) Wat liep er mis bij de tweede bevalling? Hoofd van het kind wordt er afgerukt. “het hooft (heeft) gevat van 't kynt ende daeraen treckende is hetselve hoofdeken in haer hand gebleven" Hoe werd het gedoopt? In de moederschoot. Bij stervensgevaar kon het kind op gelijk welk ander lichaamsdeel dan het hoofd gedoopt worden en bij het overlijden van de moeder diende de vroedvrouw het kind zo vlug mogelijk uit de moederbuik te halen om het alsnog te kunnen dopen. Waarom nog dopen? Zonder doopsel waren zij immers voor de eeuwigheid verdoemd

Huwelijk, seksualiteit en liefde in het A.R. Cursus p90-92, boek p24-25

Bron 2a-b: endogamie Bestudeer de bronnen. Endogamie? Trouwen met iemand van de eigen stand en geloof binnen het eigen dorp of buurt. ><Exogamie: huwen met iemand van buiten de ‘stam’, zelfde sociale groep  vb. The Notebook

Huwelijk en liefde Waarom werden huwelijken niet uit liefde gesloten? Hoe hoger op de sociale ladder, hoe meer grond/geld er mee gemoeid was, hoe meer de zakelijke en praktische overwegingen het halen op de liefde.

Endogamie en huwelijk en liefde Toegepast op ‘The Notebook’ Allie (Allison) Hamilton is een welvarend, 17-jarig meisje dat haar zomer doorbrengt in Seabrook. Daar ontmoet ze Noah Calhoun. Hij werkt op een houtzagerij met Fin, het vriendje van Allies goede vriendin Sarah (endogamie). Noah ziet Allie op de kermis en is op slag verliefd op haar (= exogamie, liefde). Eerst moet Allie niets van Noah weten, maar langzamerhand valt zij voor zijn charmes. Samen beleven ze een prachtige zomer vol liefde en hartstocht, maar de ouders van Allie keuren hun relatie niet goed. Noah verdient maar weinig geld en zij willen een goede toekomst voor hun dochter, om deze reden verbieden ze Allie Noah nog te zien (=niet rijk genoeg om te mogen huwen).

Bastaardkinderen – bron 6 Wat? Kind dat niet geboren is uit een wettig huwelijk Waarom zo veel? Geen plaats voor liefde in het huwelijk. Werd als natuurlijk gedrag buiten het huwelijk gezien, aanvaard, vrijelijk verwoord en uitgedrukt.

Bastaardkinderen – bron 6 Aanvaard in de hogere kringen? Ja: zij werden probleemloos bisschop, abt, diplomaat, admiraal, … zolang ze zich maar goed gedroegen en “claerheid der deucht” vertoonden.

Bekende bastaarden Erasmus Leonardo da Vinci

Bekende bastaarden Paus Calixtus III  papa van… Paus Alexander VI

Bekende bastaarden Willem de Veroveraar Hendrik VIII

Teksten p91-92 ‘Homohuwelijk’ in Middeleeuws Frankrijk De kuisheidsgordel stamt uit de middeleeuwen