Hoofdstuk 4 De Nederlanden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Advertisements

Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De Republiek in een tijd van vorsten De Republiek verliest haar voorsprong § 4.3.
 Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector.
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
2.4 Het begin van de Gouden Eeuw
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
Bijzondere positie in de Republiek
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1 & 2.2.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Les 6 – De Bevolking.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Politieke bloei.
Hoofdstuk 2.
H2 De tijd van pruiken & revoluties
De Romeinse samenleving
Machtige heren, halfvrije boeren
De Gouden Eeuw: Handel en wandel
De burgemeester van Delft en zijn dochter
De Republiek in de Gouden eeuw
Republiek versus Frankrijk
Absolutisme vs Regenten
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Hoofdstuk 3.
De sociale kwestie.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Wat de Nederlandse Opstand is
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Nederland Les 6: De Gouden Eeuw; Sociale aspecten
Wat moet je weten aan het einde van de les?
De late middeleeuwen, 900 – 1600.
Tijd van pruiken en revoluties,
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
1.4 Republiek der 7 verenigde Nederlanden
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Hoofdrolspelers HC1 De Republiek ( )
Van gewesten naar eenheidsstaat
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
2.3 Rangen en standen Hoofdstuk 2.
Naar buiten toe trad de Republiek op als een eenheid Op binnenlands gebied gedroegen de gewesten zich als zelfstandige staatjes Het bestuur was in handen.
3.1 De Griekse wereld Hoofdstuk 3.
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
1.4 Republiek der 7 verenigde Nederlanden
Regenten en vorsten H7.2 DE BURGERCULTUUR (BLZ. 130)
K.A. 3. het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen
H7 Pruiken en revoluties§7.2 Het ancien régime Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe Frankrijk er politieke en economisch voorstond in de 18.
Paragraaf 6.3 Internationale handel Kenmerkende aspecten: 1)De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht.
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Regenten en vorsten 2.1 Machthebbers in Europa
Paragraaf 6.2 Een bijzondere bestuursvorm
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
Hoofdstuk 2 Het oude Egypte.
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
De Geschiedenis van de Nederlanden Les 1: Ontstaan der Gewesten
Par 3: Oorzaken van de Franse Revolutie
Het bestuur van de republiek
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 4 De Nederlanden Par 4, Macht en mensen in de republiek

Macht De feitelijke macht lag bij de steden. Deze zonden echter vertegenwoordigers naar hun gewest. De gewesten moesten onderling zaken doen Wie heeft de meeste macht/invloed? Hoe belasting moet een gewest bijdragen aan de Staten Generaal/De Republiek? Wat is de status van de veroverde gebieden? Ad Holland Holland 58 procent De Generaliteitslanden (de naam zegt het al) vielen onder de Staten Generaal, en hadden geen bestuurlijke invloed

Verschillende sociale groepen Regenten Bestuurders (op platteland en stad) Nagenoeg allen Calvinist waren ook Patriciërs Patriciërs/Gegoede Burgerij Rijk, handelaren, grote boeren Kleine burgerij zij die bezit hebben Ambachtslieden; kleine handelaren, winkeliers, enz. “Arbeiders”/werklieden mensen die werken in de nijverheid; visserij; als landarbeider

Regenten annex Patriciërs/Gegoede Burgerij

Verschillende sociale groepen De Onderkant v/d samenleving Armen tot de bedelstaf vervallenen van de stad konden beroep doen op armenzorg kerk en/of stadsbestuur Zwervers en bedelaars Hoorden nergens bij Stad in, stad uit, over het land bedelpenning

Verschillende sociale groepen Platteland Grote boeren Kleine boeren Hier en daar wat adel Veel landarbeiders

De 17e eeuwse samenleving Regenten Patriciërs Kleine burgerij Werklieden (stad/platteland) Armen Zwervers/bedelaars

Standensamenleving? Of klassensamenleving? Wel enige sociale mobiliteit, maar vooral in economisch (Economie) opzicht. De politiek macht (Bestuur) wordt door een elite bestuurt: de Regenten.

Positie van de vrouw in de 17e eeuw {Maatschappijmodel bekijken} Haar taken Huishouden & kinderen opvoeden Zeer proper volgens buitenlanders Positie in de Bijbel Ondergeschikt aan de man

Vergelijking met andere landen { Waarom vergelijken?} Meer te zeggen Sprak zich vaker uit Sommigen hielden zich met typisch mannenwerk bezig handelaarster; regentes zijn; kunstenares

Vrouwen uit verschillende klassen/standen Vrouwen van patriciërs vergeleken met vrouwen uit het “volk” meer mogelijkheden liefdadigheidswerk

Huiswerk Lees par 4 Maak ff niets