Lyme-borreliose multidisciplinaire richtlijn CBO

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Richtlijn Droogzetten helpt dierenarts én veehouder met selectief droogzetten Dit is een basispresentatie ontwikkeld voor dierenartsen om veehouders te.
Advertisements

De stand van zaken in Enkele cijfers - verneveling Rond de flesjes per jaar verstrekt aan alle deelnemers …….en even zoveel naalden, spuiten.
Verspreiding van infecties door seksueel contact
Marokko. Marokko Welke vaccinaties worden er voor deze reis aanbevolen?
Effectieve verpleegkundige zorg bij de klinische behandeling van anorexia nervosa Joyce van Ommen René Bakker Laura Beukers.
Frank-Erik de Leeuw neuroloog
Een teek? Pak ‘m beet!.
Patiëntveiligheid Onbedoelde schade in Nederland
Borrelia burgdorferi Jan Weel 14 maart 2011.
Tekenbeten. Er zijn 700 tekensoorten in de wereld. In Nederland 7 soorten. Belangrijkste soort: ixodes ricinus. teken zijn bruin of zwart, 2 mm tot 1.
Sepsis op de spoedeisende hulp
Beeldvorming en follow-up adviezen
Influenza A(H1N1v) en IZORE Diagnostiek en ondersteuning
Geen vuist kunnen maken
Gezond bewegen in het groen: Teek Control!
Ziekte van Lyme.
Help! Statistiek! Doel:Informeren over statistiek in klinisch onderzoek. Tijd:Derde woensdag in de maand, uur 16 april : Hoe interpreteren we toetsresultaten?
Bedrijfsgezondheidszorg
sudden deafness bij positieve Borrelia-serologie: LP?
Patiëntpresentatie Rob Rouhl 4 mei 2005
BSE bewaking D. Berkvens SciCom FAVV Instituut Tropische Geneeskunde D. Berkvens SciCom FAVV Instituut Tropische Geneeskunde Federaal Agentschap voor de.
Enquête ‘Coördinator’ Een overzicht van de antwoorden
Bare Buttocks sessie Conservatieve behandeling diverticulitis:
De scherven zijn aan elkaar geLymd
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Multidisciplinaire richtlijn Preventie, signalering, diagnostiek en behandeling van excessief huilen bij baby’s Auteurs Drs. W. La Haye, Dr. A.C. Engelberts,
NVAB Richtlijn Contacteczeem
Datum naam 1 datum plaats Depressie multidisciplinaire richtlijn CBO 2005 naam persoon.
Los Cachorros Presentatie 2012 Alanya Santa Cruz.
Klachten aan Arm, Schouder of Nek
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Handelen bedrijfsarts bij werknemers met Astma en COPD
HIV-infecties wereldwijd
multidisciplinaire richtlijn CBO
Hepatitis B,C,E wereldwijd
Handelen bedrijfsarts bij rugklachten (herzien)
Datum naam 1 datum plaats Multidisciplinaire Richtlijn Preventie beroeps- slechthorendheid Juli 2007 naam persoon.
multidisciplinaire richtlijn RIVM
450 dieren gedood 1 bedrijf geruimd verwarring en onzekerheid Besluit tot ruiming bedrijf Teunissen op 26 maart 2001 bijna dieren gedood 240 bedrijven.
Handelen bedrijfsarts bij werknemers met ischemische hartziekten
Datum naam 1 datum plaats Influenza preventie en begeleiding 2007 naam persoon.
Borrelia Borrelia burgdorferi sensu lato.
Complex Regionaal Pijnsyndroom type 1 multidisciplinaire richtlijn CBO
Datum naam 1 datum plaats Carpaal Tunnel Syndroom multidisciplinaire richtlijn CBO 2006 naam persoon.
Datum naam 1 datum plaats Whiplash Associated Disorder multidisciplinaire richtlijn CBO 2006 naam persoon.
Een teek? Pak 'm beet! 13 april 2017.
Antibiotica bij Modic Signs I
“Vroeg en op maat” Brechtje Jelles neuroloog VUmc.
Hepatitis A Hepatitis A Epidemiologie Transmissie Virologie Symptomen van een infectie met hepatitis A Diagnostiek Behandeling Preventie.
Teken De Ziekte van Lyme Welkom Larve-nimf-mannetje-vrouwtje.
Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos.
Hepatitis C Hepatitis C Epidemiologie Transmissie Virologie HCV kliniek / symptomen Diagnostiek Behandeling Preventie.
“Lyme in beeld” Epidemiologie en preventie Janneke Kraan GGD Midden-Nederland AIOS infectieziektebestrijding 28/11/2012.
Aanvragen hepatitis diagnostiek: hoe doen we dat? Holger de Wolf, klinisch chemicus SHO Caroline Swanink, arts-microbioloog Rijnstate.
VACCINATIE Hanny de Groot
Tekenbeet.
Disclosure belangen NHG spreker
Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties
Een teek? Pak 'm beet! 28 augustus 2018.
Dermatologie.
VALKUILEN IN DE INFECTIEUZE SEROLOGIE
Wees niet gek, doe de tekencheck!
Wees niet gek, doe de tekencheck!
Wees niet gek, doe de tekencheck!
Wees niet gek, doe de tekencheck!
Hechtingen verwijderen
Medisch technisch handelen
Vaccinatie tegen Invasieve Meningokokken Infectie (IMI)
Hepatitis C
CVID….. Wat is dat eigenlijk?
Transcript van de presentatie:

Lyme-borreliose multidisciplinaire richtlijn CBO 2005 De multidisciplinaire richtlijn Lyme-borreliose van het CBO verscheen in 2005. Namens de NVAB nam Harry Stinis, bedrijfsarts en werkzaam bij het NCvB, deel. datum plaats naam persoon

Inhoud presentatie 1. Risico’s in het werk 2 Epidemiologie 3 Lab diagnostiek 4 Klinisch 5 Behandeling 6 Preventie Eerst een paar algemene punten over hoe de bedrijfsarts te maken kan krijgen met Lyme ziekte. Daarna volgt de inhoud van deze presentatie de richtlijn: 1 Epidemiologie 2 Lab diagnostiek 3 Klinisch beeld 4 Behandeling 5 Preventie Tot slot een conclusie: wat betekent dit alles voor de BA?

Risico’s in werk Alle werkenden buiten in ‘t groen: bosarbeiders park- & plantsoenwerkers Reizigers endemische gebieden Preventie Verzuimbegeleiding Samenwerking curatieve sector Alle werkenden die buiten in het groen zijn lopen risico op Lyme ziekte door tekenbeten. Dat zijn bijvoorbeeld: Bosarbeiders Werkers in parken en plantsoenen Daarnaast natuurlijk ook reizigers in endemische gebieden Het gaat om het contact met de teken. Dat betekent dat bijvoorbeeld preventiemaatregelen uitermate belangrijk zijn. Hier komen we later op terug. De bedrijfsarts speelt een rol bij preventie, verzuimbegeleiding (herkennen) en samenwerking met de curatieve sector.

Epidemiologie 1994 tot 2001: verdubbeling bij HA 33.000  65.000 gevallen Tekenpopulatie tot 30% besmet Tussen 1994 en 2001 is het aantal door huisartsen in Nederland per jaar geregistreerde gevallen verdubbeld van 6.500 tot 13.000. Het aantal consulten voor tekenbeten is in die periode gestegen van 33.000 tot 65.000. Het lastige van het diagnosticeren van Lymeziekte is, dat het een multi-systeemziekte.

Lab diagnostiek IgM antistoffen na drie weken IgG antistoffen na 6 weken Fout positieven Antistoffen =/= actieve infectie Negatief: herhalen test De eerste keuze voor laboratoriumdiagnostiek is het testen op IgM- en IgG-antistoffen. Het lichaam doet er echter drie respectievelijk zes weken over om ze aan te maken. Er zijn ook fout-positieve reacties mogelijk en bovendien betekent de aanwezigheid van antistoffen niet dat er een actieve infectie is. Bij een patiënt die mogelijk Lymeziekte heeft, maar een negatieve serologie, wordt aanbevolen de test enkele weken later te herhalen.

Klinisch Erythema migrans > Na 3 dg tot enkele maanden (gem 17 dagen) Neuroborreliose Artritis Carditis Herkennen van EM is belangrijk voor de vroege diagnose. Het erytheem ontstaat drie dagen tot enkele maanden (gemiddeld 17 dagen) na de tekenbeet. Het EM treedt lang niet bij alle geïnfecteerden op! Verder is Lyme ziekte een systeemziekte. Vergelijk Lues. De overige uitingen van Lyme-borreliose, zoals neuroborreliose (zoals perifere facialisparese), Lyme-artritis en Lyme-carditis worden in de richtlijn besproken. Ook zonder erythema migrans kan men in de volgden fasen komen.

Behandeling Per fase Vroeg: Orale antibiotica Later: IV-antibiotica Post-Lymesyndroom? Voor elke fase wordt een behandelingsadvies gegeven. Voor de behandeling van vroege Lyme-borreliose (erythema migrans) met orale antibiotica is er evidence op niveau 1* (zeer sterk bewijs). Antibiotische behandeling is ook effectief bij de behandeling van Lyme-artritis (niveau 1). Voor mensen met post-Lymeziektesyndrooom zonder aangetoonde persisterende infectie heeft langdurige behandeling met antibiotica geen gunstig effect (niveau 2).

Preventie Voorlichting: levensloop teek Persoonlijke bescherming: kleding, pet Repellents Verwijder teek binnen 24 uur Tekenpincet Preventief antibiotica? Vroegsignalering EM Het vermijden van tekenbeten staat hier voorop. Voorlichting aan risicogroepen met uitleg over de levensloop van de teek. Persoonlijke bescherming vindt plaats met kleding (effectiviteit niveau 3), repellents op de huid en op de kleding (in combinatie effectiviteit niveau 4). De teek moet altijd binnen binnen 24 verwijderd worden (niveau 4) en met een speciaal instrument zoals een tekenpincet. Er zijn aanwijzingen dat het profylactisch geven van antibiotica na een tekenbeet in endemische gebieden Lymeziekte kan voorkomen en kosteneffectief kan zijn. Er zijn echter ook nadelen: resistentie van onze normale menselijke microbiologische bewoners kan optreden en men kan de diagnose vertragen door het maskeren van de infectie. Bij de huidige prevalentie wordt dit in Nederland niet aanbevolen. Vroege detectie van erythema migrans en effectieve behandeling daarvan is daarom van groot belang.  

Bedrijfsarts & Lyme-borreliose * preventie * vroege herkenning * samenwerking curatieve sector Hiermee hebben wij een overzicht gegeven van de CBO richtlijn Lyme ziekte, voor zover relevant voor bedrijfsartsen. Bevorderen van preventie, vroege herkenning van symptomen en samenwerken met de curatieve sector zijn belangrijke taken voor de bedrijfsarts.