Vakleer 24-02-14 L. van der Meer Veiligheid Vakleer 24-02-14 L. van der Meer.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Advertisements

Ongewenste micro-organismen
GMP en HACCP in restaurants
Lancering Hygiënecode voor Slagersbedrijf
GMP and HACCP in restaurants
Thema HACCP
Keukenhygiëne.
Materialen en middelen Water en detergens.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
HACCP.
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Thema HACCP
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Bacteriën Heil en onheil.
Biologische agentia in de buitendienst
Voedselhygiene.
ARB(eids)O(mstandigheden
§ 1.2 Sta je samen sterker? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan.
KAM H2 Arbo-zorg Logistiek teamleider.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Levensmiddelen hygiëne
Presentatie Voedselveiligheid & Microbiologische Richtwaarden Keuringsdienst van Waren - Voorstellen - Afstuderen - W.
Onderwerpen presentatie
H.1 Veiligheid AOC Oost.
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
3.3 Sta jij in je recht? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan moet.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving
Goederenverwerking H19 Arbo-Zorg Manager Handel.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Endoparasieten Lintworm
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Thema groeiomstandigheden
Hoofdstuk 6 Service.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
Vca 1-21 BASISVEILIGHEID (VCA) LES ONGEVALLEN. vca 1-22 Van Theorie naar Praktijk Risico definitie: De mate van waarschijnlijkheid dat een bepaald ongewenst.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
HACCP.
BASISVEILIGHEID (VCA)
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 1 Veiligheid
Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 22 juni 2017
Reinigen en ontsmetten
Huisvesting en Hygiëne
Ongedierte bestrijding
praktijkgerichte opdracht (voorbereidingsles)
HACCP.
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Huisvesting en Hygiëne
HACCP.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Veilig en verantwoord werken
Conserveren = langer houdbaar maken
Wormen.
Arbocatalogus 13 januari 2019.
Supermarkt Voedselveiligheid.
Hoofdstuk 3 De winkel verzorgen
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
KAM – Integrale kwaliteitszorg
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Voedsel bereiden.
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Logistieke kwaliteitsprocessen
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
HACCP.
Hoofdstuk 3 Wat weten we al over conserveren?
Transcript van de presentatie:

Vakleer 24-02-14 L. van der Meer Veiligheid Vakleer 24-02-14 L. van der Meer

Wat gaan we bespreken? Warenwet en VWA HACCP ARBO Bederf en besmetting Conserveren

VWA (Nieuwe) Voedsel en Waren Autoriteit Bewaakt de hele keten van grondstof naar eindproduct Beschermt ons tegen onveilige producten

VWA Onafhankelijk Zorgt voor gezondheidsbescherming van mens en dier Houdt toezicht op en signaleert zaken betreffende: Consumentenbescherming Volksgezondheid Diergezondheid Dierenwelzijn

VWA 3 Hoofdtaken: 1 Toezichthouden: Het onaangekondigd bezoek brengen aan een bedrijf. Inspectie op inrichting en hygiëne maar ook de temperatuur van levensmiddelen 2 Risico beoordeling en onderzoek: Tijdens een bezoek kunnen er monsters mee worden genomen. 3 Risico communicatie: Er kunnen maatregelen getroffen worden als er iets niet in orde is. Denk aan mondelinge of schriftelijke waarschuwingen, proces verbaal, sluiten van bedrijf. Voedsel waren autoriteit sluit 23 zaken

Warenwet Bestaat al sinds 1919 en is al meerder malen aangepast De warenwet is een soort basiswet. De details van deze wet zijn uitgewerkt in zogenaamde besluiten en verordeningen. Heeft als doel: 1 beschermen van de volksgezondheid 2 bevorderen van de eerlijkheid in de handel 3 beschermen van de veiligheid van de consument

HACCP Waar staat het voor? Hoe is het ontstaan: - In de jaren 60 op verzoek van de NASA

HACCP De HACCP principes: Inventariseren van de gevaren Benoemen van de gevaren Nagaan welke maatregelen er mogelijk zijn om het gevaar te beheersen (Analysis) De kritische beheers punten (Critical Control Points) vaststellen.   Per CCP de kritische grenzen aangeven. Vaststellen hoe de CCP`s bewaakt worden. De correctieve acties vastleggen per CCP Documentatie en registratie bijhouden.

Hazard Analysis Microbiologische gevaren Chemische gevaren Fysische gevaren

Analysis Inschatten van de risico`s

Critical Control Points De gevaren zijn benoemd. Nagaan op welke wijze deze gevaren worden voorkomen.

HACCP

Hygiëne code

Arbo wet Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht te zorgen voor: Een veilige werkomgeving Een ontruimingsplan Veilige machines en apparaten Goede instructie voor het gebruik van gevaarlijke machines Goede instructie voor het gebruik van gevaarlijke stoffen Scholing van personeel om veilig te kunnen werken Werknemers zijn verplicht: Werk instructies op te volgen Gevaarlijke situaties te melden

Bederf en besmetting Bederf is de afbraak van voedingsmiddelen. Begint in het klein en is vaak niet te zien. Vooral micro organismen zijn hier schuldig aan.

Macro - organismen Ongedierte zoals: muizen, ratten, vliegen, wespen, torren, mieren, kakkerlakken enzovoort. Deze leven veel op plaatsen waar mensen ook zijn. Wij zorgen voor goede leefomstandigheden voor ze Eten kan worden aangevreten, bevuild of besmet raken. Zorg voor zo weinig mogelijk gaten en kieren in de werkruimte.

Parasieten Deze rekenen we ook tot de macro organismen Deze leven in of op andere organismen, waaraan ze voedsel onttrekken Te verdelen in 2 groepen: 1. Leven op het lichaam: schurftmijt, luizen en vlooien. Brengen geen ziekte over via het voedsel. 2. Leven in het lichaam: de volgende zijn belangrijk

De spoelworm Legt eitjes in de dunne darm Eitjes komen met de uitwerpselen naar buiten, nu ontwikkelen ze zich tot kleine larfjes. Mensen kunnen vooral besmet worden door het eten van rauwe groenten en fruit. Ziektebeeld: buikpijn, gebrek aan eetlust, moeheid, onregelmatige stoelgang. Ook kun je longontsteking oplopen.

De trichine Klein wormpje wat alleen zichtbaar is onder de microscoop Komt alleen voor in varken/wild zwijn. Zitten in darmkanaal van knaagdieren. Deze besmetten het voer van de varkens. Ze nestelen zich in het middenrif. Dit kan aanleiding geven tot ernstige ziekten en verlammingen. Door vlees goed te verhitten overleven trichinen het niet.

De lintworm In spierweefsel van slachtdieren nestelt zich de blaasworm In deze blaasworm ontwikkeld zich de kop van de lintworm. Door onvoldoende verhitting (minimaal 65) kan een lintworm zich in het menselijke lichaam ontwikkelen. Ziektebeeld: vermageren, bloedarmoede, constant hongerig.

Haringworm Komt vooral voor in haring maar ook andere vissoorten. Leven in darmkanaal van de vis. Ziektebeeld: ernstige ontsteking darmwand Kunnen worden gedood door: Bevriezen, verhitten, zouten.

Parasiet in de hersenen na het eten van rauwe slang

Conserveren Koelen – vermeerdering enzymen wordt geremd Vriezen Verhoogde temperatuur – ziekteverwekkers worden gedood Pasteuriseren – met stoom verhit tot 70 a 80 C Koken Steriliseren – kort verhitten boven 100 C Drogen

Conserveren Toevoegen van stoffen: Veranderen van zuurtegraad (azijn toevoegen) Roken Alcohol – vruchten (vaak in combinatie met suiker Suiker – bijvoorbeeld bij vruchten Zout – Pekel Zuurstof verwijderen – gasverpakkingen / vacumeren

Video

Huiswerk Opdracht 43 t/m 59 en 66 t/m 80 Meenemen goe 4/5