Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren? Albert Boonstra 15 februari 2008 Johnny van der Bij
Biologische besmetting bacteriën gisten schimmels parasieten Chemische besmetting Residuen van schoonmaakmiddelen
Waarom al dat werk ?
1.Reinigen 2. Desinfecteren 3. Steriliseren Start met reinigen Vervolgens desinfecteren Aan het einde, indien nodig steriliseren
Wat is reinigen? Onder reinigen wordt verstaan het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en worden verspreid. Reinigen = schoonmaken
Wat te reinigen Alles wat je voor het brouwen gebruikt
Hoe te reinigen Verwijder los vuil Verwijder vast vuil ….. borstelen kloppen spoelen (afspuiten) Verwijder vast vuil …..
Wat is desinfecteren? Afdoden van micro-organismen door middel van hitte of chemisch middelen desinfecteren = ontsmetten = veilig maken
Hoe te desinfecteren Spoelen met Naspoelen met water! warm/heet water met een inweekmiddel (Biotex) 4% soda water oplossing Reinigingsmiddel of water met NaOH Vaatwas tabletten warme sulfiet oplossing (ongeveer 5 g/l) Naspoelen met water!
Hoe te desinfecteren Niet gebruiken: Middelen met chloor Dettol Lyorthol Jodium Chloorhexedine Schoonmaak alcohol
Wat is steriliseren? Afdoden van alle micro-organismen door middel van energie of chemicaliën Steriliseren = meest veilig Don’t try this at home!
Werk schoon !
Schoon is niet gereinigd Gedesinfecteerd is niet steriel Steriel is niet schoon