Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Wetenschap Van Het Hedendaagse Milieu Leslie Roste, RN
Advertisements

Ongewenste micro-organismen
Huid en handschoenen.
GMP and HACCP in restaurants
GMP and HACCP School Development Project
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Keukenhygiëne.
Materialen en middelen Water en detergens.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
HACCP.
BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID
BACTERIËN.
Medewerker steriele medische hulpmiddelen
Les week 6 Ultrasoon reiniger. jh2009.
Training Hygiëne /HACCP Horeca
Hygiëne 2.
Levensmiddelen hygiëne
Ontvangst H4 Ontvangst afronden Logistiek medewerker.
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Verwerken goederenstroom 1
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
Microscopische helpers en sluipmoordenaars
Sterilisatie en desinfectie Presentatie titel
Operatieassistentie.
Voedings-typen Dieren en sommige schimmels
Periode 3 Verzorgen van de winkel en/of opslagruimte
De Wetenschap Van Het Hedendaagse Milieu Leslie Roste, RN
Scheikunde presentatie water en reinigen.
Verwerken van goederenstroom 1 Hoofdstuk 4 Schoonmaak en derving.
REINIGING De winst van Kleentec hygiene.
Spuit middelen plaats. What the food? Klas 1E4A Groenhorst College Emmeloord.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
WATER 1 aspecten van water 2 wateronderzoek binnen
HACCP.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
MTH H2 Veilig werken.
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Thema 1. Inleiding in de biologie.
Huisvesting en Hygiëne
Reinigen en ontsmetten
Huisvesting en Hygiëne
MTH H2 Veilig werken.
Huisvesting en Hygiëne
Hoefziekte losse hoornwand
Babbelmoment over gezond wonen
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
HACCP.
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.
Huisvesting en Hygiëne
Hygiëne en gezondheidzorg
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
MTH H2 Veilig werken.
Voeding op school Davgos - Ingrid Molein.
HACCP.
Operatieassistentie.
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
Veilige microbiologische technieken
Medisch - technisch handelen
Hoofdstuk 3 De winkel verzorgen
Verwerken goederenstroom 1
Reinigen & ontsmetten.
Water en watergeefsystemen
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
HACCP.
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren? Albert Boonstra 15 februari 2008 Johnny van der Bij

Biologische besmetting bacteriën gisten schimmels parasieten Chemische besmetting Residuen van schoonmaakmiddelen

Waarom al dat werk ?

1.Reinigen 2. Desinfecteren 3. Steriliseren Start met reinigen Vervolgens desinfecteren Aan het einde, indien nodig steriliseren

Wat is reinigen? Onder reinigen wordt verstaan het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en worden verspreid. Reinigen = schoonmaken

Wat te reinigen Alles wat je voor het brouwen gebruikt

Hoe te reinigen Verwijder los vuil Verwijder vast vuil ….. borstelen kloppen spoelen (afspuiten) Verwijder vast vuil …..

Wat is desinfecteren? Afdoden van micro-organismen door middel van hitte of chemisch middelen desinfecteren = ontsmetten = veilig maken

Hoe te desinfecteren Spoelen met Naspoelen met water! warm/heet water met een inweekmiddel (Biotex) 4% soda water oplossing Reinigingsmiddel of water met NaOH Vaatwas tabletten warme sulfiet oplossing (ongeveer 5 g/l) Naspoelen met water!

Hoe te desinfecteren Niet gebruiken: Middelen met chloor Dettol Lyorthol Jodium Chloorhexedine Schoonmaak alcohol

Wat is steriliseren? Afdoden van alle micro-organismen door middel van energie of chemicaliën Steriliseren = meest veilig Don’t try this at home!

Werk schoon !

Schoon is niet gereinigd Gedesinfecteerd is niet steriel Steriel is niet schoon