Moleculaire Gastronomie Martin Schreiber Lisa Huijgen Margriet van Vianen 16-01-2015 NIBI- conferentie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het secundair onderwijs
Advertisements

Welkom The Future State of Lean
Praktische Opdracht voor biologie en/of aardrijkskunde in H4/V5
BètaPlus: getalenteerde bètaleerlingen op de overgang vwo/universiteit Ton van der Valk Conferentie Excellence, Research and Development, Maarssen, 23.
Keuzevoorlichting klas 2 OPDC VMBO/HAVO
Verandering Schooltijden
Competentiemanagement
Hogere denkvaardigheden
Annemieke Logtmeijer en Bettina van Hoven
Industriële Chemie VWO 6
Amsterdam 21 maart 2013 Maarten Pieters bètaprogramma’s vanaf 2013.
E-klas en PAL-student E-klas en PAL-student E-klas en PAL-student Conferentie 21 november 2013 Conferentie 21 november 2013.
Een “Beter Bèta School”?
Keuze scheikunde.
Bétapartnersconferentie
Leerlingen, die gekozen hebben voor een natuurprofiel NT of NG
“Projectmanagement in het hoger onderwijs”
In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit
Wiskunde in Technologie
Welkom! 20:00Introductie: uw kind op het JCU 20:30Naar JCU, daar koffie & thee 20:45Start keuzeworkshops Zaal 322: Het mentoraat op JCU en partnerscholen.
Future4U stap in de wereld van wetenschap
Taal in Context Taal in Context Kick Off 13.30u – 15.10u 1. TiC in zo’n 50 woorden 2. Waarom TiC ? 3. Verwachtingen 4. Eindopdracht 5. Afronding.
Mastercourse Klimaatverandering en Verwoestijning
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
KNAG Onderwijsdag 2010 Ervaar de kracht van digitaal onderwijs Workshop 48, 13: :45 uur.
Wiskunde in NLT wordt dat wat?
Ecosystemen simuleren in de klas Yuri Matteman De Praktijk Caspar Geraedts Vrije Universiteit NIBI-onderwijsconferentie 11 januari 2013.
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
De tafel van:.
VWO-bèta op de Amersfoortse Berg
Inhoud - Waarom afstemming en wanneer kansrijk - Ontstaan en opbouw van de Handreiking - Gebruik van de Handreiking, ook voor wiD - Discussie Samenhang.
Welkom namens collega’s en studenten. Hermien Miltenburg Wageningen University and Research Centre.
Een Module over Model Checking voor het VWO Frits Vaandrager1, David Jansen1 & Els Koopmans2 1Radboud Universiteit Nijmegen 2Olympus College Arnhem.
Natuurkunde Paragraaf
OPL presentatie Word-probleem.
Voor wie is NLT bedoeld? Leerlingen, die gekozen hebben voor een natuurprofiel NT of NG.
Het (nieuwe) betavak NLT
Inspiratiebijeenkomst Sociale Netwerken Versterken 27 juni 2013.
Krachtige stem van de zorgconsument Innovatie in de zorg, techniek biedt oplossingen!
Landelijk Ontwikkelpunt NLT Docent Greijdanus Zwolle (bi, anw)
Sociale MediaSociale Media: de “killer application” voor ICT Het huwelijk van Sociaal en Digitaal.
GLOBE Trainings- en Oriëntatiedag
Hoe blijf JIJ fris als docent? Het DOT als manier om didactisch en vakinhoudelijk fris te blijven Arjen Nawijn (STOAS/ betasteunpunt) Annemieke Gemmink.
SharePoint AIN sessie over SharePoint 9 juni 2011.
‘Onze ideale school!’ Presentatie Koll Datum: 26 oktober 2010
Project Proceshuis Road show
Ecosim – ecosysteem simulator voor voortgezet- en beroepsonderwijs
World Food Challenge Door Jeroen Sijbers. Agenda Presentatie World Food Challenge Zelf spelen Korte discussie Korte evaluatie.
Inpassing ANW inhoud in andere vakken
Onderwerpen presentatie
NU Burgerschap Harald Veldman en Ingrid Leegsma 10 maart 2015 NU Methoden Congres.
Training digitale didactiek Effectieve inzet laptop.
NLT HAVO.
LEERLING ACTIVITEITEN
Welkom bij de workshop: Geschiedenis van scheikunde in de klas? Rosalie Blom.
Bètasimulaties Jeroen Sijbers, Bètasteunpunt Wageningen.
NLT Natuur Leven Technologie. Voorstellen: Docent 4 havo: mevrouw Wouters Docent 5 havo:de heer Elands.
Conferentie vakvernieuwingen 5 juni 2009 Cor de Beurs Docentennetwerken als motor voor dynamische vakontwikkeling.
Het nieuwe bètavak: NATUUR, LEVEN en TECHNOLOGIE.
Het nieuwe bètavak NLT Natuur Leven en Technologie Clusterdag 1 november 2010.
Nieuwe Natuurkunde (NiNa) & Natuur, Leven & Technologie Henk Pol, ELAN, Universiteit Twente.
With the support of the Lifelong Learning Programme of the European Union
TechniekPact Regio FoodValley
Natuur Leven en Technologie
NLT als gereedschap voor interdisciplinair bèta-onderwijs
Pré-NLT-module 3D-printen
Decanaat klas 3 profielkeuze oktober 2017.
Producten van TU Delft, SEC
Producten van TU Delft, SEC
Transcript van de presentatie:

Moleculaire Gastronomie Martin Schreiber Lisa Huijgen Margriet van Vianen 16-01-2015 NIBI- conferentie

Programma Inleiding Bètasteunpunt en Moleculaire Gastronomie (10 minuten) Lezing over Gluten (15 minuten) Practicum over glutendeeg (35 minuten) Nabespreking met discussie (15 minuten)

Bètasteunpunten Professionalisering Aansluiting tussen vo en ho Vakontwikkeling www.betasteunpunten.nl Landelijk, een van de 10 steunpunten. elke regio een. Vaak samenwerkingen tussen uni’s en HBO’s Opdracht. Goed en meer Beta’s af te leveren: kwaliteit onderwijs omhoog, meer aandacht voor Bèta betere doorstroming.

Bètasteunpunt Wageningen Bètasteunpunt Wageningen heeft de ambitie de bètakennis uit het groene domein specifiek in te zetten om het voortgezet onderwijs te versterken en de instroom richting Bèta-opleidingen te vergroten. www.wageningenur.nl/docenten “Voor inspiratie en nieuwe kennis in uw klas!”

Lesproducten & diensten Nascholingen: Dynamische ecologie 18 en 30 juni, 14.30-20.00 Nieuwe visies op ecosystemen Forensisch DNA-onderzoek 8 juni, 14.30-20.00 DNA in de context van Forensisch onderzoek Lesproducten: Digitale simulaties: World Food Challenge / red de papegaai Module Algen voor het leven Lesbrieven immunologie (allergie en vaccinatie)

Lesmodules NLT Biologie

Spiegel ei Vanille ijs met mango

Spiegel ei Mango ravioli op een bedje van kokos Mango ravioli gemaakt met behulp van sferificatie Met alginaat en calcium Kokos gel is door het toevoegen van agar of carrageen Gel, buitenkant hard, binnenkant zacht. Suikers – poly-sacharides - sferificatie is: hierbij vorm je een sfeer (een bolle vorm) van een vloeistof, met aan de buitenkant een klein laagje gel.

Mosterd ijs met een gel van olijfolie en een schuim van azijn  Mayonaise Verwachting kan smaak perceptie beinvloeden Door wetenschap andere smaakstructuren, the element of surprise.

Twee werelden Wetenschap: Onderzoek naar chemische en fysische processen bij bereiden van voedsel Kok: trial-and-error Combinatie: nieuwe smaken & structuren Kok: die proeft probeert, probeert recepten te verfijnen. Te verbinden, koken veel bredere manier met ingrediënten: nieuwe kansen en de meeste kans. Wetenschapper: het onderzoeken van recepten, kookgebruiken en kookwijsheden. De kennis van de fysische en chemische processen van het koken gebruiken om nieuwe kookinstrumenten en ingrediënten te ontwikkelen. Restaurant el Bully, 2 jaar van te voren. De Librije, Zwolle

Opbouw module melk/ boter / mayonaise vloeistof / vloeistof Water / olie verhouding, emulgator: Brood: schuim gas/vast Kaas: vaste emulsie (gel) (water in vast (eiwit)

Opbouw module Theorie Mogelijkheden aan practica Smaak en sensoriek (biologie) Basiscomponenten (scheikunde) Inzoomen op twee structuren (natuurkunde/scheikunde) Emulsies Schuimen Mogelijkheden aan practica Sensorisch onderzoek (kinine) Spherification (gel-bolletjes) Diverse recepten

Wetenschap in de keuken Een perfect eitje koken Om je een idee te geven van wat je zoal zou kunnen onderzoeken is het volgende voorbeeld zeer geschikt. De Engelse fysicus Charles Williams hechtte zo’n grote waarde aan een goed gekookt zacht eitje dat hij besloot om uit te zoeken of hij de perfecte tijd misschien via een formule uit zou kunnen rekenen. Het resultaat van dit onderzoek is de volgende formule. Dit is hoe hobby koken en wetenschap bijelkaar komt.

Interessante boeken Harold McGee: On food and Cooking Herve This: Molecular Gastronomy, building a meal Eke Marien/Jan Groenewold: the Cook & the Chemist This en Kurti presentaties gegeven aan chef-koks en wetenschappers / Harold MgGee boek 1984 compleet overzicht van honderden producten en hun natuurkundige, scheikundige en biologische achtergrond. Nederlandse kok en wetenschapper duo the Cook & the Chemist. Dit duo bestaat uit Eke Mariën en Jan Groenewold

Veel plezier! betasteunpunt@wur.nl www.wageningenur.nl/docenten Twitter:@betasteunpuntWU Veel plezier!