Dooreten, daar word je oud van Paragraaf 4.1 Dooreten, daar word je oud van
Eten en ouder worden Verouderingskenmerken: Rimpels Grijze haren Stijfheid Eiwitten nodig voor opbouw cellen. Vitamines nodig voor enzymen en celprocessen. Vitamine C gaat veroudering tegen. Energierijk voedsel bevordert slijtage lichaam.
Eten en langer leven Experimenten wijzen op: Voldoende eiwitten, mineralen en vitamines. Niet te veel energierijke stoffen. In Japan is het aantal 100-jarigen groot. Energiearm dieet Veel vis
Cellen Je cellen worden continu vervangen. Cellen delen niet eindeloos. De ene cel kan vaker delen dan de ander. Afhankelijk van slijtage. Telomeer groeit aan bij vaak delende cellen.
Telomeer Laatste deel DNA-keten. Telomeer wordt korter bij elke celdeling. Door middel van een enzym. Wanneer telomeer te kort: cel in rustfase. DNA zou beschadigen bij meer delingen. Enzym telomerase laat telomeer groeien. Darmcellen Huidcellen
Slijtage aan cellen Cellen die niet delen werken nog wel. Chemische processen in de cel gaan door. Wanneer eiwitten of vetten beschadigen werkt cel minder goed. Cel zorgt voor eigen dood bij grote beschadigingen. Ouderdomsverschijnselen wanneer veel beschadigde en afgestoven cellen.
Eten en jong blijven Weinig eten: cellen weinig actief. Minder slijtage Toch niet gezond. Processen trager Processen tot stilstand Samenstelling eten speelt grote rol. Vitamine A, C en E neutraliseren schadelijke stoffen.
Zuurstofradicalen Radicaal is deeltje met ongepaard electron Zeer reactief!! In cellen veel zuurstof radicalen. DNA-beschadiging Celveroudering Antioxidanten Reageren met radicalen Vitamine A, C en E
Aan het werk Nakijken H3 Lezen §4.1 (blz 91 en 92) Maken opdrachten §4.1 Opdracht 1 t/m 9