‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vormen van diabetes. Type 1. komt veelal voor op jonge leeftijd. Werd ook wel jeuddiabetes genoemd. Deze vorm van diabetes komt niet veel voor. Bij diabetes.
Advertisements

Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Inhoud les 3 Diabetes Epilepsie Brandwonden EHBO les 3 - Sonja Gerber
Diëtaire behandeling van diabetes mellitus
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Anatomische Bewegingsanalyse en Pathologie I
Diabetici Don’t Be killed By Them.
Door; Johan Rozendaal, Kirsten Tjam, Moniek Zurk & Marije Rolf.
Een kennismaking met suikerziekte
Duikveiligheid Symposium Frank Tofield Duikerarts
Het hormoonstelsel 4 havo.
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Stoornissen in het bewustzijn In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Stoornissen.
De pancreas (alvleesklier) en diabetes
Thema 10: Bouw en functie van het hormonaal stelsel
Weight Watchers en het Diabetes Fonds.
Hoe ga ik als leerkracht om met……
Streefwaarden bij behandeling van diabetes mellitus type 2
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
The D-Ray game Reynier, Jens, Glenn, Robin.. Waarom de D-Ray game? Omdat het veel leuker is dan een ander normaal spel, omdat je ook zelf wat kan doen.
WELKE INVLOED HEEFT BEWEGEN OP DIABETES EN GEWICHT
ONDERWERP KANKER Maik Krijgsman & Danny Bassa
2012.
Pathologie/Verpleegkunde
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Rianne v. Heertum Diëtist
VOEDING EN DIABETES.
Diabetes en Voeding.
DM wat vertel je de patiënt? S. Tamis 5 november 2015.
1.  Je hart is een spier;  Door te sporten wordt de hartspier sterker gemaakt;  je hart gaat beter gaat pompen;  Er gaat meer zuurstof naar alle cellen.
Inleiding: 1)Wat is diabetes? 2)Behandeling 3)Hypo en Hyper 4) Het slot Eerst gaat Leonie even prikken dat doet ze in haar vinger dan zie je daarna hoe.
VOEDING EN DIABETES.
Preconceptiezorg bij Diabetes Mellitus
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
De eilandjes van Langerhans en de bijnieren
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
DIABETES Studtalk Mo Jaspers.
VEEL MENSEN HEBBEN WEL EENS WAT GEHORD OVER DIABETES,
Hormoontest.
Actief bloedverlies en Shock
Hoofdstuk Transport VMBO-tl 2
Meten van de bloeddruk.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
FoodSteps Dr. Thierry Crepel
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Welvaartziekten Diabetes
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Hoe zat het ook al weer? 5/10 minuten voor het voorbereiden van de volgende begrippen: Monosaccharide/disaccharide/polysaccharide Glycogeen Insuline/glucagon.
Bloeddruk Systolische bloeddruk – bovendruk Diastolische bloeddruk - onderdruk 120 mm Hg 80 mm Hg Het moment dat de druk het hoogst is Het moment dat de.
Aandoeningen van hart en vaten
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Diabetes.
zenuwstelsel prikkel Impuls impuls Hersenen CZ Zintuig zenuw zenuw
Diabetes Mellitus.
Diabetes.
Cholesterol en triclyceriden
Hormoonstelsel: DM en schildklier
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Groeihormoon-stoornis..
Incontinentie… Wat is dat eigenlijk?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Transcript van de presentatie:

‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede

Diabetes Mellitus De Bloedglucosespiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose (brandstof voor je lichaam) die opgelost is in het bloed en wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4 en de 6,4 mmol/l. Indien de 'nuchtere' waarden bij een onbehandeld persoon boven de 6,9 mmol/l en 'niet-nuchter' boven de 11,0 mmol/l liggen, spreekt men van diabetes mellitus (suikerziekte).

Oorzaak Diabetes Mellitus Diabetes is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte: Het lichaam haalt onvoldoende energie uit glucose (suikers). Suikers kunnen in de meeste cellen alleen opgenomen worden in aanwezigheid van voldoende insuline (hormoon), als er tevens werkende insuline-receptoren op die cellen aanwezig zijn.

Soorten Diabetus Mellitus Diabetus Mellitus type 1: onvoldoende of geen productie van insuline. Diabetus Mellitus type 2: een probleem met betrekking tot de insuline-receptoren; Er wordt voldoende insuline gemaakt , maar lichaamscellen reageren onvoldoende op insuline.

Behandeling Diabetus Mellitus Diabetus Mellitus type 1: Een combinatie van medicatie (insuline), dieet en bewegen. Diabetus Mellitus type 2: Een combinatie van medicatie (tabletten), dieet en bewegen.

Symptomen Diabetus Mellitus Veel mensen met lichte diabetes zijn geheel of nagenoeg symptoomloos. Veel plassen en veel drinken treedt op bij hoge tot zeer hoge bloedglucosewaarden (boven de 13mmol/l). Patiënten hebben bij slechte glucoseinstelling (te hoog) vaker dan gemiddeld last van blaasontsteking, witte vloed, en/of steenpuisten.

Symptomen Diabetus Mellitus Soms kan men aceton ruiken in de adem van patiënten met diabetes, (nl. als glucose door het insulinetekort zo slecht kan worden verwerkt dat het lichaam overgeschakeld is op vetverbranding, waarbij ketonen als nevenproducten ontstaan, waarvan aceton er één is). De bloedglucosespiegel in het bloed is dan meestal veel te hoog. Bij hoge bloedsuikers en ernstige uitdroging kan een levensgevaarlijk coma optreden.

Hyperglykemie Te hoge bloedsuikerspiegel (BSS) Wat kun je hieraan doen? Koolhydraten vermijden. Wat zijn de gevaren? De BSS veroorzaakt als hij hoog genoeg is glucosurie (suikerverlies via de urine) wat in ernstige gevallen een merkbare polyurie (veel urineren) zowel als polydipsie (veel drinken) ten gevolge heeft. In het meest erge geval kan dit leiden tot coma.

Hypoglykemie Te lage bloedglucosespiegel. Wat kun je hieraan doen voordat je gaat sporten? Koolhydraten eten, zodat je bloedsuikerspiegel goed is en je voldoende energie hebt om te sporten.

Insuline Insuline verlaagt het glucosegehalte van het bloed BSS ‘meter’ Insulinepomp

Gevolgen DM Aderverkalking (bloedvaten sluiten af) Hierdoor meer kans op; hartinfarct, beroerte, nierfalen en amputatie van bijvoorbeeld een voet, dan bij gezonde mensen. Ook het netvlies kan schade lijden waardoor op den duur blindheid kan ontstaan. Impotentie en incontinentie is eveneens een vaak voorkomend gevolg van diabetes door neuropathie ( = het niet goed functioneren van zenuwen)

Gezonde levensstijl met DM Niet roken, een normaal gewicht handhaven, aan lichaamsbeweging doen en een eventuele hoge bloeddruk en hoog cholesterol laten behandelen.