Hygiëne 2
Wat betekend hygiëne ook al weer?
Welke 3 soorten hygiëne hebben we vorige week over gesproken? 1. 2. 3.
Hoe noemen het ontvellen van een tomaat?
Noem 3 voorbeelden van persoonlijke hygiëne 1. 2. 3.
Wat betekend hygiëne ook al weer? Gezondheidsleer
Welke 3 soorten hygiëne hebben we vorige week over gesproken? 1. Persoonlijke hygiëne 2. Bedrijfshygiëne 3. Levensmiddelen hygiëne
Hoe noemen het ontvellen van een tomaat?
Noem 3 voorbeelden van persoonlijke hygiëne Schone handen Schone nagels Verzorgd gebit Haar, baard & snor verzorgd Schone bril Neutrale lichaamsgeur Smetteloze bedrijfskleding Gepoetste schoenen Ringen, armbanden, piercing & horloges af Schone pleister
Hygiëne 2 Bedrijfshygiëne
Waar denk je aan bij bedrijfshygiëne? Afwassen Opruimen bedrijfsruimten Schoonmaken bedrijfsruimten Omgaan met afval
Waarom belangrijk????? Veiligheid!!!!!!
Levensomstandigheden micro organismen Vocht Zuurstof temperatuur
Hoe snel vermenigvuldigen Micro organismen?? Verdubbelen ieder half uur!! Tijd Micro organismen 12.00 uur 2 12.30 4 16.00 512 18.00 8192 20.00 131072 22.00 2097152
Goede micro organismen
V.W.A.
Waar dachten we ook alweer aan bij bedrijfshygiëne? Afwassen Opruimen bedrijfsruimten Schoonmaken bedrijfsruimten Omgaan met afval
Schoonmaken Reinigen Desinfecteren Verwijderen van product resten Doden van micro organismen Veel in aanraking met producten en grondstoffen
Waarop letten bij afwassen? Voorspoelen ( afspoelen ) Schoon en heet sopje Schone borstel/ spons Schone droogdoek
In de afwasmachine Soort was Temperatuur Waarom? Voorspoelen 35 C Etensresten verwijderen Afwassen 60 C Lossen de vetten op Naspoelen 95 C Droogt het vanzelf
Opruimen en schoonmaken van de bedrijfsruimte Stofzuigen Dweilen Ramen lappen Tafels schoonmaken Vuilnisbak legen Toilet schoonmaken
Schoonmaakmiddelen Welke schoonmaak middelen ken je?
Waar moet je op letten bij het gebruik van schoonmaakmiddelen Hoeveelheid Waar is het voor Veiligheid Etiket
Hoe zorg je ervoor dat er altijd goed wordt schoongemaakt? Reinigingsplan/ schoonmaakrooster
Hulpmiddelen
Veiligheid
Etiketten
Start quizzzzz
Vraag.1 Schone kleding valt onder bedrijfshygiëne? A. Juist B. Onjuist
Vraag 2. Het in blokjes snijden van bv aardappel noemen we in vaktermen: A. Bloknoise B. Brunoise C. Brunjes
Vraag 3. Muizen en gisten vallen beide onder de micro organismen A. Juist B. Onjuist
Vraag 4. Welk macro organisme zorgt voor het witte randje op brie? A. Schimmel B. Gist C. Geen van beide
Vraag 5. Hoe noemt men het beetgaar koken van groenten?
Vraag.1 Schone kleding valt onder bedrijfshygiëne? A. Juist B. Onjuist
Vraag 2. Het in blokjes snijden van bv aardappel noemen we in vaktermen: A. Bloknoise B. Brunoise C. Brunjes
Vraag 3. Muizen en gisten vallen beide onder de micro organismen A. Juist B. Onjuist
Vraag 4. Welk macro organisme zorgt voor het witte randje op brie? A. Schimmel B. Gist C. Geen van beide
Vraag 5. Hoe noemt men het beetgaar koken van groenten? Blancheren!!!!