Beeldspraak en stijlfiguren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW... EN AAN ALLE MANNEN... DIE ER TEGEN KUNNEN !!! Na 5000 jaar moppen over vrouwen... uiteindelijk moppen over mannen.
Jongeren blijken vaak wel te weten wat gezond is, maar het ook uitvoeren is een volgende stap. We maken namelijk de hele dag door keuzes en worden continue.
Gesprekjes….
Hier en hiernamaals.
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW. EN AAN MANNEN. DIE ER TEGEN KUNNEN
Na een lange nacht van vrijen, rolde de jongen op z'n zij
Woorden en tijd.....
Taaloefeningen. Mijn oom wil een heel mooi schilderij kopen. zin 1 Zinnen ontleden.
De Slippertjes.
Powerpoint gemaakt door
De beloning van de dwerg
Stomme hond. Zelf Klikken Een slager is druk aan het werk in zijn winkel. Hij merkt dat er een hond in de winkel zit en jaagt die weg. Enkele minuten.
Thema HACCP
Hij laat de ingreep doen en verlaat overgelukkig het ziekenhuis.
dierengeluiden gezegden waar wonen de dieren
TEKSTSTIJLEN EN BEELDSPRAAK.
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
TEKSTSTIJLEN EN BEELDSPRAAK.
STIJLFIGUREN TEKSTSTIJLEN BEELDSPRAAK
Taalkunde Grammatica A
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
Presentatie over tijgers
Ken je me niet meer?.
Kunst.
Joringel ging weg en kwam uiteindelijk in een vreemd dorp.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Grammatica Nederlands
een sinterklaasliedje
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Verlangen naar licht.
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
PABO gedichtenbundel eerste twee gedichten.
Met foto’s en gedichten.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Ik doe mijn presentatie over…
Les 4 – Kan ik meer met media?. Inhoud van de les Invullen werkblad Wedstrijd: de ‘Media challenge’ Presentatie plannen Beoordeling Invullen van de mediacompetenties.
De appel valt niet ver van de boom.
Theorie poëzie Havo 5.
Goedendag computerbezitter!
Voor U? Nee voor ONS! " Ons vlugge leven ".
Is er iets gemaakt door de mens dat de schoonheid van de natuur kan benaderen? Misschien de muziek! FAUNA FAUNA.
2. Grammatica en spelling
Formuleren Herhaling van de stof van klas 4
Meervoudig samengestelde zinnen
Aantrekkelijk formuleren
WAT BETEKEND ARM ZIJN Klik om verder te gaan – muziek gaat aan.
Tijd van wereldoorlogen, Agenda Huiswerk vragen 6 t/m 8 pagina 272 New Deal Vragen 9 t/m 11 pagina 273 Opdracht omschrijving personen/begrippen.
PowerPointsite-bep Dit is een baby zoals iedereen ze zou willen hebben maar helaas zijn ze zo niet verkrijgbaar.
Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.
Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.
Veel werkwoorden hebben een vast voorzetsel
Stijlvormen beeldspraak, hyperbool, understatement, (anti)climax, retorische vraag, eufemisme, spot, woordspeling, tegenstelling, paradox.
Kom in de veilige schuilplaats bij God. Dan ben je veilig en behouden
Zorg ook voor dieren. Woordenschat Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
De discipelen hadden de hele nacht gevist en niets gevangen …
Naam: 1 Bijvoeglijk naamwoord: Type je naam in het vak en druk op de play knop Beantwoord de vragen en kijk hoeveel je er goed had succes.
Lidwoord Bijvoeglijk naamwoord Zelfstandig naamwoord
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Eindtoets taal Oefenreeks 6 Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
WOORDEN 3.7 STIJLFIGUREN De betekenis van de woorden uit deze paragraaf 2.Wat stijlfiguren zijn: hyperbool, eufemisme, understatement, litotes.
Sinterklaasraadseltjes
Poëzie “Hoe breek ik een gedicht open?”.
Retorische analyse.
spreekwoorden en uitdrukkingen
Transcript van de presentatie:

Beeldspraak en stijlfiguren Aantrekkelijk formuleren 5 VWO

Vul in: zo .... als een aal zo .... als een ezel zo .... als een hond zo .... als een kreeft zo .... als een lammetje zo .... als een pauw zo .... als een slak zo .... als een vis

Vul een werkwoord in: .... als een stekker .... als een schoorsteen .... als een bus als een zeepbel .... als een blok ..... .... als een fakkel .... als het graf

Vul een voorwerp in: zo gek als een ... zo kaal als een ... zo klaar als een ... zo krom als een ... zo lek als een ... zo licht als een ... zo mager als een ... zo plat als een ... zo slap als een ... zo stijf als een ...

Vul een bijvoeglijk naamwoord in: zo ... als het achtereind van een varken zo ... als een doek zo ... als goud zo ... als een huis zo ... als de nacht zo ... als koffiedik zo ... als kristal zo ... als roet zo ... als water zo ... als de weg naar Rome

Vul in: zo glad als een aal zo koppig als een ezel zo trouw als een hond zo rood als een kreeft zo mak als een lammetje zo trots als een pauw zo traag als een slak zo gezond als een vis

Vul een werkwoord in: balen als een stekker roken als een schoorsteen kloppen als een bus als een zeepbel uiteenspatten als een blok in slaap vallen branden als een fakkel zwijgen als het graf

Vul een voorwerp in: zo gek als een deur zo kaal als een biljartbal zo klaar als een klontje zo krom als een hoepel zo lek als een vergiet/mandje zo licht als een veertje zo mager als een speenvarken zo plat als een dubbeltje zo slap als een vaatdoek zo stijf als een plank

Vul een bijvoeglijk naamwoord in: zo dom als het achtereind van een varken zo wit als een doek zo eerlijk als goud zo vast als een huis zo donker als de nacht zo helder als koffiedik ( = volkomen onbegrijpelijk) zo helder als kristal zo zwart als roet zo vlug als water zo oud als de weg naar Rome

Aan de slag! (10-15 minuten) Opdracht 26, 28, 30, 35 Blz 201 - 203

Vorige keer Beeldspraak: Vergelijking Asyndetische vergelijking Metafoor Personificatie Allegorie Synesthesie Metonymia

Ach, verlos mij van die pijnlijk mooie meiden! Die jongen, de ezel, weet niet wie Barack Obama is. reclame Esso Hij is een boom van een kerel. Ach, verlos mij van die pijnlijk mooie meiden!

Stijlfiguren: om je lichter uit te drukken om je zwaarder uit te drukken om iets extra nadruk te geven om de lezer aan het denken te zetten om een grappig effect te bereiken om op de lezer indruk te maken

Om je lichter uit te drukken Eufemisme Een verzachtende uitdrukking om termen te vermijden die ‘hard’ klinken. Doodgaan  inslapen, heengaan, de ogen sluiten, overlijden Werkloos  werkzoekend, inactief, baanloos Volgende week wordt onze poes geholpen. Vanwege de vogelgriep wordt dit kippenbedrijf geruimd.

Om je lichter uit te drukken Understatement Een verzwakte mededeling om ernstige (of grote) zaken als minder ernstig (of minder groot) voor te stellen. Met zijn voetbalcarrière heeft Wesley Sneijder wel een paar centen verdiend.

Om je lichter uit te drukken Litotes Je beweert iets door het tegendeel ervan te ontkennen. De Italiaanse oud-president Berlusconi is overduidelijk niet vies van vrouwelijk schoon. Dat was niet erg slim van je!

Om je lichter uit te drukken Ironie een milde vorm van spot niet kwetsend De spreker bedoelt vaak het tegenovergestelde van wat hij zegt. Je hebt je presentatie weer uitstekend voorbereid, zei de docent tegen Jannick, toen bleek dat die zijn powerpoint niet op zijn USB-stick had gezet.

Om je zwaarder uit te drukken Hyperbool een overdrijving Ik sta al een eeuw te wachten. Ik heb me kapot gelachen toen Janneke voorover in het water kukelde.

Hyperbool en eufemisme https://www.youtube.com/watch?v=DhSvG9a2GSA

Huiswerk Paragraaf 4: opdracht 26, 28, 30, 35 (als dit nog niet af is) Paragraaf 4: opdracht 36 Paragraaf 5: opdracht 38 & 40