Tijd van steden en staten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Feodalisme en het hofstelsel
Tijd van steden en staten
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Late Middeleeuwen.
Met 30% korting! Dus nu voor 50 euro!
Seculiere en Reguliere Geestelijken
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
Joods-christelijk wereldbeeld
De samenleving in de Vroege Middeleeuwen
5 kenmerken van het tijdvak
De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Paragraaf 4.4 Vorige les: staatsvorming en centralisatie
Vastenbezinning 5 maart 2012 Welkom.
1.1 De koningen van Engeland en Frankrijk
De kerk in de Middeleeuwen
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Jodendom en christendom
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Europa wordt christelijk
H2 De tijd van pruiken & revoluties
Lekker vissen met mijn zelf gemaakte hengel! Wat een saaie dag, ik verveel me suf…….. Hé wat is die nou aan het doen? Dat moet ik even van dichtbij Bekijken.
De Romeinen en het christendom
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
Mijn verjaardag..
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Het begin van staatsvorming en centralisatie
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
DE LATE MIDDELEEUWEN Het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Welk woordje weg? Stadsrechten Steden Koning Vrije boeren Steden
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Tijd van steden en staten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Een Christelijke samenleving
Joods-christelijk wereldbeeld
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Wat moet je weten aan het einde van de les?
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
§4 Christendom in Europa
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Gemaakt door rosa hallo kommie hoe is ie.wow tijd niet gezien !!!!
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Staatsvorming en centralisatie
Tijd van steden en staten
H4.3 De Strijd tussen paus en keizer om de macht
Dit verhaal wil jou onrustig maken. Het Evangelie maakt onrustig.
De vroege middeleeuwen
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
Jezus ging naar de woestijn. Hij was daar 40 dagen en 40 nachten,
Van harte welkom in de kerk!
Hoofdstuk 4 Steden en Staten
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 32: Het Grote Schisma van 1054.
Joods-christelijk wereldbeeld
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 28 - Investituurstrijd.
Tijd van Steden en Staten
Transcript van de presentatie:

Tijd van steden en staten Welk woordje weg? Kooplieden Gilden Ambachtslieden Tweeslagstelsel Steden Drieslagstelsel Horige boeren Steden Vrije boeren Schepenen Stadsrechten Baljuw Engeland Centralisatie Duitsland Tijd van steden en staten H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat

Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de investituur is Wat de Investituurstrijd was Wat de rol van paus Gregorius VII in de Investituurstrijd was Wat de rol van keizer Hendrik IV in de Investituurstrijd was Waar de geestelijkheid zich op ging richten na het jaar 1000 Waar de koningen zich op ging richten na het jaar 1000 H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat

Makkelijk bij het centraliseren! Tweezwaardenleer Vanaf de 12de eeuw begon de paus zich daartegen te verzetten Investituur werd gegeven door koningen Geestelijke zaken wereldlijke zaken Het geven van deze tekenen is de investituur Tekenen van bisschoppelijke macht H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat

En dan heb jij dus niets meer over wereldlijke zaken te zeggen Omdat dit dit het begin van de scheiding van Kerk en Staat is en dat hebben ze dan. Dus ik heb de hoogste macht!! DUS! Ik ben de opvolger van Jezus op aarde Ik heb net lekker een nieuwe bisschop in Milaan benoemd Oké, sorry dan maar Dan doe ik jou lekker in de BAN en dan hoor je niet meer bij de kerk en dan ga je naar de HEL!! DUS!!!! Maar waarom moeten die arme kinderen dit over duizend jaar nou eigenlijk nog weten? Investituurstrijd Dus ik mag koningen en keizers benoemen DUS!! En leken moeten zich niet bemoeien met geestelijke zaken DUS!!! Hendrik IV Gregorius VII H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat

Richten zich op strengere naleving van het christendom Tweezwaardenleer Ketters Geestelijke zaken wereldlijke zaken Ambtenaren Inquisitie Richten zich op strengere naleving van het christendom Gaan door met centralisatie en staatsvorming Huurlegers Heksen H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat

Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de investituur is Wat de Investituurstrijd was Wat de rol van paus Gregorius VII in de Investituurstrijd was Wat de rol van keizer Hendrik IV in de Investituurstrijd was Waar de geestelijkheid zich op ging richten na het jaar 1000 Waar de koningen zich op ging richten na het jaar 1000 L. par 4.4 Lezen par 4.5 M. Par 4.4 H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat

hallo H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat