CHOCOLADE Door Mare van de Bilt.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Gouden Eeuw De 17e eeuw
Advertisements

Campagnemedewerker Solidaridad
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Marketing Marketingmix
Pluimpje gaat naar de zee
Hoofdstuk 1A: Europeanen
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Zaden.
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Cacao en chocolade : 4000 jaar geschiedenis
Met 30% korting! Dus nu voor 50 euro!
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
In de wereld van : chocola.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Van Cacaoboon tot Bonbon
B2 De bouw/functie van bloemen
Spreekbeurt van Nico en Jeroen
B5 Fotosynthese en Verbranding
Thema 2 Planten Basisstof 4 K4
Ontkiemen van bonen.
Productiemiddelen H8 B129 – B131 Stan & Boudewijn.
van grondstof naar product
5. Brood nodig Recept / gisting
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Bereiding van chocolade
Mozes terug in Egypte De 10 plagen.
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Van Laura Oosterling Groep 6m
Paragraaf 2.2 Een nieuwe manier van leven
*Ella en Nienke* *6a abbs podium*
Wat moet je leren: Heel hoofdstuk 3 Uitgedeelde stencil Rekentrainer!
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
H4 Aan het werk Groep 6.
Koffie. Waarom koffie? Hoe ontstaan de koffiebonen?  Granberry  De bes bestaat uit twee bonen (de zaden van de bes..)
Inleiding Geschiedenis van de tomaat Hoe groeit de tomaat?
Gemaakt door Michelle & Lisette
Zaalhockeyregels Spelen van de bal Speelveld / duur van de wedstrijd
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Bloem is een wit poeder dat we gebruiken om brood te bakken.
Kleine leningen voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia
Chocolade Annemarie van de Wiel.
Koffie.
Wijn Het proces.
Een firma met liefde voor chocolade al meer dan 25 jaar
Van cacao tot chocolade
mijn spreekbeurt gaat over
Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)
Thee Zumra Simsek Groep 7.
Spreekbeurt Sandy van Brummelen
Bloemen en planten.
Wafels Nodig voor 8 personen: 5 eieren 1/4 kg + 50g boter 1/2 l melk
Spreekbeurt van Pascalle
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Welkom Bij de spreekbeurt van.
Mijn spreekbeurt Mijn spreekbeurt gaat over lego Ik heb dit gekozen omdat ik lego heel leuk en goed bedacht vindt.
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
M&M’S.
Chocolade & Hardlopen Resy Olivier Yolanda Turksema.

Thema 3 mijn school Week 3.
Smul gezond.
Chocoladequiz 2 2de graad SO
Spreekbeurt over.
Maken bloemen mensen blij
Transcript van de presentatie:

CHOCOLADE Door Mare van de Bilt

OPZET Recept uit Spanje. Zaden van de cacaovrucht. De oogst. Van cacao- boon tot cacao- poeder. Smaak van chocolade. Namaak of echt? Weetjes Afsluiting. Vragen?

RECEPT UIT SPANJE 1600-1700 chocoladehuizen. Alleen voor rijke mensen, want cacao was duur. De Azteken leerden de Spanjaarden de voorloper van onze chocolademelk (xocoalt). Recept chocolademelk is bedacht voor Spanjaarden.

ZADEN VAN DE CACAOVRUCHT Cacao groeit aan cacaoboom in tropische landen. Uit bloemen komen cacao- vruchten. Cacaoplantages.

DE OOGST Cacao- vruchten worden met de hand geplukt. Gisten in bananenbladeren voor de smaak. Drogen Verschepen in balen.

VAN CACAO-BOON TOT CACAO-POEDER In de oven gaat de schil van de boon af, kern blijft over. De kernen worden gedroogd, geroosterd en gemalen tot cacao- massa. Vet wordt uit cacaomassa gehaald, blijft cacao-boter over. Van de cacao-massa zonder vet worden cacaobrokken geperst. De cacaobrokken worden vermalen tot poeder. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050115_chocola01

SMAAK VAN CHOCOLADE Cacao-massa met suiker en cacao-boter is pure chocolade. Cacao-massa met suiker, cacao-boter en melkpoeder is melkchocolade. Cacao-boter met melkpoeder en suiker (zonder cacao) is witte chocolade. Chocolade komt voor in vele vormen en smaken. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060411_chocolade01

NAMAAK OF ECHT? Op het etiket mag alleen chocolade staan als dit er ook echt in zit! Anders cacao-fantasie. Bekijk de verpakkingen zelf maar eens.

WEETJES Wist je dat……… Er cacaoboter in lippenbalsem zit dat je lippen tegen de zon beschermt. In chocolade een stofje zit waar je vrolijk van wordt. Chocolade je geheugen verbetert. Een cacao-boom meer dan 50 jaar oud kan worden. Uit onderzoek blijkt dat melkchocolade de populairste chocolade is. Mensen die aan chocolade verslaaft zijn, pure chocolade meestal het lekkerst vinden. Chocolade en cacaopoeder is pas honderd jaar in de winkel te koop. Om 20 chocoladerepen te maken is de hele oogst van een hele cacaoboom nodig. In de vrije natuur kunnen de cacaobomen wel 15 meter worden en in de plantage maar 4 meter. In de 17e eeuw chocolademelk als recept werd voorgeschreven door dokters bij ziekte.

AFSLUITING Na deze smakelijke spreekbeurt loopt het water vast in jullie mond, dus behalve luisteren naar feiten over chocolade, wil ik jullie nu ook laten proeven…..

ZIJN ER NOG VRAGEN?