Tijd van Grieken en Romeinen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenleving en cultuur
Advertisements

Hofstelsel en leenstelsel
SlagTeuterburgerwoud
De opkomst van het christendom
Het West Romeinse rijk valt uiteen
De opkomst van het christendom
Romeinen, Germanen en Kelten
Romeinen in Noord-West Europa
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
2.5 Goden en heiligen Kenmerk:
Uit: Trouw 16 september 2009.
1.5 De christelijke kerk in West-Europa valt uiteen
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De ontwikkeling van Het Christendom..
De ontwikkeling van het Christendom
Late Oudheid.
Paragraaf 2.4 Vorige les: Romeinen en Germanen Deze les:
Romeinen en Germanen.
Jodendom en christendom
Europa wordt christelijk
Het Christendom.
Het Christendom Paragraaf 8.
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
De Romeinen en het christendom
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Opkomst van het christendom
DE KLASSIEKE OUDHEID De ontwikkeling van het jodendom en christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten.
Romeinen, Germanen en Kelten
Goed voorbereid naar de Pabo!
Een nieuw geloof: het christendom
Een Christelijke samenleving
VERWIJZING NAAR HANDBOEK: HOOFDSTUK 12 P36-37 De Latijnse christenheid en de anderen p33-36.
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Goed voorbereid naar de Pabo
Van polis tot keizerrijk
Ka11. het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
H2.3 Joden en Christenen Grieken en Romeinen.
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.
De cultuur van het rijk 4.3 De tijd van de Grieken en de Romeinen.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk.
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Goed voorbereid naar de Pabo
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
De vroege middeleeuwen
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Thema 2 – les 3 Een nieuw geloof.
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Woord weg Omdat (argumenten) 1 Autarkie Agrarisch-urbane samenleving
THEMA 3 – LES 2 KERK EN KLOOSTER.
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Transcript van de presentatie:

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235-284 meer dan 50 ‘soldatenkeizers’) 3. Waardevermindering van het geld (inflatie). Gevolgen Christenen werden als zondebok aangewezen en opnieuw laaide de christenvervolging op. Hervormingen onder Diocletianus (284-305): Romeinse Rijk in 4 stukken verdeeld (tetrarchie) om het makkelijker te besturen. reorganisatie van het leger (snel in te zetten mobiele eenheden). aanpassing belastingstelsel boeren worden verplicht bij hun grond te blijven (begin ontstaan horigheid) Hervormingen in het bestuur (strak geregelde bureaucratie) © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa 1. Invallen door Germaanse stammen © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa 2. Conflicten om de macht (235-284 meer dan 50 ‘soldatenkeizers’) Romeinse Rijk (271 n. Chr.) werd zelfs in 3e gedeeld als gevolg van de strijd tussen de soldatenkeizers. © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen Elke nieuwe keizer probeerde zich geliefd te maken bij de soldaten door hun soldij te verhogen. Met elke keizer werden de bedragen hoger. Ook de afkoopsommen aan Germaanse stammen, om zich rustig te houden werden steeds hoger. Hoe betalen? ---------------> Minder zilver in de munten. Tijd van Grieken en Romeinen 3. Waardevermindering van het geld (inflatie). De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Gevolgen crisis; 1. Hervormingen onder Diocletianus (284-305): o.a. tetrarchie; 4 hoofdige leiding Romeinse Rijk 2. Opnieuw oplaaiende christenvervolgingen.

Tijd van Grieken en Romeinen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Keizer Constantijn de Grote Na de dood van Diocletianus breekt opnieuw een burgeroorlog uit. Uiteindelijk valt de beslissing in de Slag bij de Milvische brug. Overwinnaar = Constantijn de Grote. ‘s nachts in een droom was hij door Christus bezocht en deze had hem de overwinning voorspeld als hij het kruis, het symbool van het christendom, zou gebruiken.

Tijd van Grieken en Romeinen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten De triomfboog van Constantijn in Rome, opgericht na zijn overwinning op Maxentius (slag bij de Milvische brug).

Tijd van Grieken en Romeinen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Keizer Constantijn de Grote Kwam na (weer) een burgeroorlog dus als overwinnaar (312) naar voren en neemt de volgende maatregel: Edict van Milaan (313) ; Romeinse burgers worden vrij hun religie te kiezen en belijden. Dit betekent het einde van de christenvervolgingen in het Romeinse Rijk. Wat betekende dit nog meer voor het christendom? Het christendom werd voor de keizer een middel om meer eenheid in het rijk te krijgen. Hij bevorderde ook de bouw van kerken. Onder een van zijn opvolgers (Theodosius, 391) werd het christendom uiteindelijk de staatsgodsdienst. Tempels werden gesloten en de Olympische spelen werden verboden. Na zijn dood scheiding Oost- West-Romeinse Rijk definitief.

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over!

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Artemis tempel Ephese 1e eeuw n. Chr. Livia, vrouw van Augustus, 1e eeuw n. Chr. Orante, catacomben Rome, 3e eeuw n. Chr.

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Poseidon, 3e eeuw n. Chr. Apollo, 2e eeuw n. Chr. Syrische zonnegod (Soll), 3e eeuw n. Chr.

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Rechts: Christus Basilica Sant Apollinare. 6e eeuw n. Chr. Links: Icoon Christus Catharina klooster

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Triomfantelijke intocht van keizer Marcus Aurelius, 176 n. Chr. Triomfantelijke intocht van Jezus in Jeruzalem, sarcofaag christen Junius Bassus (360 n. Chr.)

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Nike of Samothrace, ca. 190 v. Chr. Nike / Victoria, Ephesus ca. 29 n. Chr.

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Sarcofaag van een Romeins veldheer 2e eeuw n. Chr..

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Christelijke sarcofaag 4e eeuw n. Chr.. Engelen Symbool christendom

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Het Christusmonogram, ook wel Christogram genoemd, behoort – naast het kruis en het ichtussymbool (de vis) – tot de belangrijkste symbolen om  Jezus Christus mee aan te duiden (vooral in de late oudheid). Het is een afkorting van de Griekse naam ΧΡΙΣΤΟΣ (Christus), waarbij de eerste twee letters, Χ(Chi) en Ρ(Rho), tot een monogram (soort logo) gevormd zijn. Volgens een andere traditie gaat het om de Griekse equivalenten van de beginletters van het Latijnse Christus Rex (Christus (is) Koning) Romeinse tekening die de christelijke vrede symboliseerde.

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Basilica van Constantijn, Trier, Germany, 305-312 A.D Basiliek gebouwd in de vorm van een Romeinse basilica met een klassiek rechthoekige vorm en drie beuken, Santa Sabina, 5e eeuw n. Chr..

Tijd van Grieken en Romeinen De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Christendom neemt de Romeinse vormentaal over! Christelijke kunstenaars lieten zich natuurlijk inspireren door Klassieke Romeinse kunst. Het is dan ook logisch dat we bij de illustraties van vroegchristelijke kunst vaker parallellen zien met de heidense kunst. Detail sarcofaag van Bassus (359 n. Chr.) Christus, met aan zijn zijde Petrus en Paulus steunt met zijn voeten op een heidense god en wordt geflankeerd door Korintische zuilen met afbeeldingen van druiven en eroten.

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Na de dood van Theodosius wordt de scheiding van het Oost- en West-Romeinse Rijk definitief.

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Rond 375 trekken de Hunnen plunderend vanuit Azië naar Europa. Hierdoor raken steeds meer stammen op drift (de tijd van de Volksverhuizingen) Het arme West-Romeinse Rijk had vaak geen geld om de aanvallen af te kopen. Ook was men voor de grensverdediging steeds meer afhankelijk geworden van Germaanse bondgenoten. In 476 n. Chr. zette een Germaanse generaal de laatste West-Romeinse keizer af en hield het West-Romeinse Rijk op te bestaan. Historici laten vaak vanaf dit moment de Middeleeuwen beginnen.

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Volksverhuizingen 3e- 6e eeuw n. Chr. © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa © Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch, Theo Manders

Tijd van Grieken en Romeinen De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Plundering Rome in de ogen van een middeleeuws kunstenaar 1475. Men plaatste alle voorstellingen in de eigen tijd.