Kommunikative Grammatik

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rot sind die Rosen.
Advertisements

Ik ben dankbaar ....
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Sporten.
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Wie is rijk ? & wie is arm ?.
De beloning van de dwerg
Fair Play Eerlijk spelen
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Kapitel 12: S Gemaakt door Bart.
Antwoord op vraag SOPO1-4
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Hoera, Sinterklaas is weer in het land ! Zaterdag kwam hij aan in Almere Het was een feest !
Godsdienst 1.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Wat bent u waard? Verandering van binnenuit Raamsdonksveer
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Spelregeltest Oliveo Handbal
Interpreteren van data
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
De doodstraf... Jannie. Deze inleiding gaat over de doodstraf. We willen dit doen in verband met de lijdensweken. De Heere Jezus heeft ook de doodstraf.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
De Rijn Warum ist es am Rhein so schön? Warum ist es am Rhein so schön, Am Rhein so schön? Weil die Mädel so lustig Und die Burschen so durstig, Darum.
Een werkstuk maken.
In mit durch von zu zwischen aus bei an seit neben für unter.
5 Minuten lesen.
ZIJ GELOOFT IN MIJ Aangeboden door ANDRE HAZES ZIJ GELOOFT IN MIJ.
ABENTEUER LITERATUR SEITE 24,25 Door Floor en Nathalie.
Jugend ohne Got CARLIJN CLAASSEN JOHN GESON MERLIJN ZUIDERWIJK.
Fehler und Heimtücken Kapitel 2 Aufgabe 44
In mit durch von zu zwischen aus bei an seit neben für unter.
Ervaringen van kinderen in woorden vangen
Familie: cool! Montag 1. Dezember.
Familie: cool! 12. Februar 2014.
Help!!!Er zit een monster onder mijn bed!!!
H. Lukens.  Les 2 van Projekt: ich bin…  Vragende voornaamwoorden (Interrogativpronomen)  “Spiel”  Üben.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Wat Pha Luang Ta Bua De tijgertempel In 1999 vonden de inwoners van een klein dorpje van de provincie Kanchanaburi in Thailand in het bos twee gewonde.
Je gaat de dialoog voorstellen oefenen. Per dia zie je steeds twee zinnen. De ene zin is voor Peter, de andere voor Heiner. Door op het luidsprekertje.
‘Mixed up piles’.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
De betrekkelijk voornaamwoorden
Te leren voor Schreibfähigkeits Toets 14 Dec H3c.
Vaste voorzetsels en keuzevoorzetsels
Voorzetsels, met altijd de 4e naamval 131TB
Stof voor Proefwerk Trabitour C – Kapitel 9 Je moet kennen en kunnen: Woordjes AB Zinnen TB Bezittelijke voornaamwoorden - TB 48 Werkwoorden.
REFR.Twee ogen zo blauw Zo innig en trouw Al mijn geluk zijn die kijkers van jou Twee ogen zo blauw Als de lente de bomen en struiken Weer met geuren en.
Wat te leren voor de Grammatica toets Kap2 Duits:.
Ein informeller Brief Gute Tipps. Formuleringen Hoe gaat het met je? = Wie geht es (geht’s) dir? Ik heb het druk = Ich habe viel zu tun. in de vakantie.
Als er een miskende tekenaar op deze aardkloot loopt is het wel Julian Beever. Zijn tekeningen zijn onnavolgbaar mooi, prachtig, onbegrijpelijk, spookachtig,
Meewerkend voorwerp 3VWO
Grammatik C + I Redemittel D + J
PERIODE 3: KAPITEL 3 Grammatik C + J Redemittel D + J.
PERIODE 4: KAPITEL 4 + 5C + 6C Grammatik 4: C +I Grammatik 5: C Grammatik 6: C Redemittel D + J.
Die deutsche Satzbau Welche Reihenfolge, in Beziehung auf die Verben, muss man beachten, wenn man einen deutschen Satz schreibt?
Te leren voor Schreibfähigkeits Toets
Schulprüfung Schreibfertigkeit
Te leren voor Schreibfähigkeits Toets
Rot sind die Rosen.
De betrekkelijk voornaamwoorden
Het persoonlijk voornaamwoord
J. van Os Maurick College Tweede klas
Transcript van de presentatie:

Kommunikative Grammatik Wie viel Grammatik braucht der Mensch?

Grammatikerwerb der Fremdsprache mit Hilfe der Muttersprache

Unschärfe 1 „Großer Bewunderer von Angela Merkel! Ich bin sehr stolz und werde Patriot, als sie Friedensnobelpreis gewonnen hat.“ Boris Becker Twitter, 2012

Unschärfe 2 „Op de 500 m ging zij veel harder dan mij.“ Ireen Wüst Interview Studio Sport 2013

Grammatik missverständlich „Beide Kandidaten erklärten sich für unfähig, das Land zu regieren.“

Grammatik missverständlich Herr Alltäglich: Guten Tag, entschuldigen Sie, sitzt dort jemand am Fenster? Herr Logomann: Wollen Sie mich auf den Arm nehmen? Sie sehen doch, dass ich allein im Abteil bin. Köller Funktionaler Grammatikunterricht, 1997

Grammatik folgt der Sprache heeft dit jaar 20% meer verkocht. heeft dit jaar 20% meer verkoopt.

Vokabeln- und Regellernen "Und wenn es euch gelänge, ihm die beste Grammatik und das umfassendste Wörterbuch in den Kopf zu schaffen, so hätte er noch immer keine Sprache gelernt." Wilhelm Viëtor Der Sprachunterricht muss umkehren, 1892

Sinnentleertes Lernen

Sinnvolles Lernen Neuronale Aktivitäten

Herkömmlicher Grammatikunterricht Opdracht Verander de volgende 2 zinnen in een hoofd- en in een relatiefzin. Jan loopt door de straat. Hij is ziek. Jan die ziek is, loopt door de straat.

Kommunikativer Grammatikunterricht Opdracht A Je stelt minstens 5 vragen aan je partner om een persoon te raden. Gebruik een relatiefzin. Opdracht B Je bedenkt een persoon die je partner kent. Je beantwoordt de vragen die je partner stelt.

Kommunikativer Grammatikunterricht Ik heb een sms gekregen. Raad maar van wie! Is het je vriend die in OL woont? Nee. Is het iemand die ik ken? Ja, je kent hem goed. Is het een meisje dat je leuk vindt? Ja. Is het iemand die ik ook aardig vind? Dat denk ik wel. Is het een meisje dat je vaak ziet? Ja, heel vaak. Is het je zus die nog thuis woont? Ja, precies

De Regenboogpiet Zwarte Piet schminkt zich. Haar wangen zijn rood. Haar neus is geel. Haar voorhoofd is groen. Haar mond is blauw. Haar kin is paars.

De regenworm en zijn moeder

Kommunikative Grammatik Kies een dier en een plaats. Maak een verhaaltje met 8 regels. In de eerste twee regels gebeurt iets. In de volgende twee schrijf je een reactie daarop. In de volgende twee dan weer de reactie van het dier. En in de laatste twee schrijf je hoe het afloopt.

De wasbeer Er was eens een dier in Assen. Dat moest zich telkens wassen. De andere vonden hem een raar beest. „Moet jij al weer naar een feest?“ „Nee“,zei hij elke keer, „ik ben nu eenmaal een wasbeer.“ Op een dag werd hij bij ‘t wassen overreden en het schoonste dier van Assen was overleden. Robin Niks, WPK NL10, 2008

Worauf es ankommt. Einladung Ermutigung Inspiration

Ik heb al mijn boeken uit het raam gegooid. Want waar staan de fouten in om van te leren? Loesje

Worauf es nicht ankommt 1 » …ich habe daraus nie ein Hehl gemacht. Ein Hehl, denn es ist das Hehl«, sagte er zu Meno, »nicht einen Hehl, wie ich neulich in einer der Publikationen aus Ihrem Haus lesen mußte. Die Verderbnis der Zeit nimmt zu …« Uwe Tellkamp Der Turm, 2008 S. 524

Worauf es nicht ankommt 2 In kringen van taalfetisjisten woedde een klein stormpje. Er waren ineens wat mensen die vonden dat 'groter als' gewoon goedgekeurd moet worden. Dat we dus met onze puristische instelling niet voortdurend moeten sissen 'groter dan'... Paulien Cornelisse Taal is zeg maar mijn ding, 2008 p.169

Alles fließt (πάντα ῥεῖ) Die Konjugation Er hemdt, wenn ich bluse… Er hütet, wenn ich hose… Wir arbeiten an der Änderungsgrammatik Yoko Tawada Abenteuer der dts. Grammatik, 2011

Sprachphänomen Frank Eerhart, plintgedicht, 2008