Zaalbriefing Commissie Spelregels KNHB, 2012.
Frits Voorhout Hans Eikema
I) Regeltechnisch: wat er staat en wat we doen Handvest voor de zaalscheids VERSCHILLEN VELD VS. ZAAL veld: 23-meterlijnen slaan – pushen 5 meter.
Zaalhockey: een vak apart! “een ander spelletje met andere regels”
In seizoen 2014 – 2015 geen nieuwe regels!. Het maken van een doelpunt: A - aanvaller B - bal binnen C - cirkel D - geheel over de doellijn.
Zaalhockeyregels Spelen van de bal Speelveld / duur van de wedstrijd
ZAAL. ZAAL Zaalhockey briefing seizoen Nieuwe experimentele regel Standaard Keeper mag MAXIMAAL 2 keer per wedstrijd wisselen. Daarna nog.
Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen…
Zaalbriefing MHC Weesp seizoen
Update Fluiten in de zaal
Scheidsrechterscafé Heet de aanwezigen welkom (op de club en) bij het arbitragecafé.
spelregels zaalhockey
Een wedstrijd wordt gespeeld door twee elftallen met elk 11 spelers!
8 december 2014 Rob Versteeg Robert-Jan Frans
Zaalbriefing Clubarbitrage Commissie Spelregels KNHB, 2014.
Zaalbriefing Waar gaan we het over hebben? Self-pass, Blok & Hoge balSelf-pass, Blok & Hoge bal StrafcornerStrafcorner KeeperKeeper Liggend spelenLiggend.
Briefing
ARBITRAGE U14-U16-U19.
Jongste jeugd Spelregels
Zaalbriefing
Spelregels Hockey Elftallen
ZAAL Nieuwe regels Senioren weer 6 tegen 6 Mondbescherming ook in de zaal verplicht Groene kaart ook tijdstraf. Keeper wissel maximaal 2 keer (volledige.
Zaalhockeyregels 2015/2016 Speelveld / duur van de wedstrijd
Zaalbriefing Clubarbitrage Commissie Spelregels KNHB, 2014 Walter de Groot Regio Coördinator ZH 2015.
ZAALHOCKEY
BRIEFING ZAAL SMHC d.d Spel Verschillen I) Tijd: 20 minuten vs. 35 minuten II) Aantal spelers: 11 spelers vs. 6 spelers III) Maximaal aantal.
Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+
4 november 2007Informatiebijeenkomst HCD Zaalhockey arbitrage & regels Nov 2014.
Presentatie Zaalhockey
Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+
Belangrijkste regels zaalhockey
Zaalhockey Jongste Jeugd (6E- en 8E-tallen)

Zaalhockey 2014-2015

Nieuwe regel 2013-2014!! Senioren teams spelen met max 5 spelers. Een keeper en vier veldspelers, of een vliegende keeper en vier veldspelers Jeugd dus gewoon met max 6 spelers Op formulier max 12 spelers in beide situaties

Nieuwe regel 2013-2014!! Straf voor coach/begeleider Bij geel 5 minuten op de tribune Niet coachen Een speler van betreffend team eruit, aan te wijzen door de aanvoerder Deze mag gedurende de straftijd WEL gewisseld worden Bij rood geldt dit voor de duur van de wedstrijd

Nieuwe regel 2014-2015 Bij keeperswissel wordt de tijd niet (meer) stilgezet Keeper wissel dient plaats te vinden daar waar anderen ook wisselen Max 3 meter vanuit de middenlijn Keeperwissel maximaal 2 keer Tenzij blessure na de 2e keer Aanpassing regel SC

Verschil zaal-veld Veld; bal slaan, scoop, push Zaal; alleen push, stick vlak bij de bal op de grond, geen schuifslag Max ca 50 centimeter achter de bal

Verschil zaal-veld Veld; bal “mag” hoog mits niet gevaarlijk en zonder opzet Zaal; bal moet langs de grond tenzij push op doel. Bij stoppen mag de bal niet opspringen (max 10 cm) Bal mag NIET in de lucht gespeeld worden!!

Wel hoog op doel in de cirkel

Verschil zaal-veld Veld; middenvakken en 23 meter gebied Zaal; gehele eigen helft is 23 meter gebied ter beoordeling van overtreding, zwaardere straf bij opzettelijke overtreding Strafbal stip op 7 meter

Verschil zaal-veld Teams Veld; min 8 om te beginnen Teams Zaal; min 4 om te beginnen, max 6 (7) wissels en max 4 begeleiders OP de bank Foutieve wissel is SC Einde straftijd (gele kaart) wordt door zaalwacht/tijdwaarnemer aangegeven

Verschil zaal-veld Veld; afstand bij vrije slag of beginslag 5 meter Zaal; afstand bij vrije slag of beginslag 3 meter dus ook 3 meter buiten de cirkel indien inslaan zou zijn in de cirkel

Verschil zaal-veld Veld; bal over achterlijn (onopzettelijk) door verdediger is lange corner Zaal; bal over de achterlijn (onopzettelijk) door verdediger is uitslaan Ook in de zaal is het bij opzettelijk een SC

Alle verdedigers aan dezelfde kant

Verschil zaal-veld Veld; bal over de zijlijn inslaan op de zijlijn Zaal; bal over de balk inpush max een meter binnen de balk

Verschil zaal-veld Veld; wedstrijd twee keer 35 minuten en 5 minuten pauze Zaal; wedstrijd duurt tussen de 15 en 30 minuten (meestal 30 minuten aaneengesloten) Bij geen pauze scheidsrechters wisselen bij ca 15 minuten van helft

Zaalleiding bepaalt de tijd!

Verschil zaal-veld Veld; bal mag niet in een keer in de cirkel indien spelhervatting in de 23 meter is Zaal; bal mag niet in een keer de cirkel in indien spelhervatting op helft verdediging is tenzij!! via de balk gespeeld

Wat mag niet Liggend spelen (keeper wel als en bal en keeper in de cirkel) Hand of knie aan de grond Duwen, afhouden, shoot, stickslaan Bal met stick tegen de balk klemmen Niet door een “dichtgezette” balk spelen Niet in het doel staan of achter doel langs lopen Met de bolle kant spelen!!!!

Klem of niet

Wat mag niet Bal “opzettelijk” van dichtbij in het blok van een verdediger spelen Een draai maken en de bal richting een verdediger spelen Een lage bal hoog terug van de keeper tenzij over de balk, over de achterlijn, of in een open ruimte zonder gevaar.

Wat mag niet Duwen Hand op rug tegenstander Afhouden met lichaam Afhouden met stick Gevaarlijk spelen Dreigen met stick Keeper bal over lange afstand passen

SC of SB

Vliegende keep Speler met rechten van een keeper Van beide teams afwijkend shirt aan Helm verplicht bij SC of SB Met helm alleen op eigen helft Geen klompen, handschoenen of andere beschermende kleding

Drie steunpunten

Wat moet Zaal bij SC; Max alle spelers ACHTER de achterlijn Keeper mag in het doel andere spelers niet Verdedigers verplicht aan andere zijde dan vanwaar wordt aangegeven Slag mag niet push wel mits niet gevaarlijk Bal eerst buiten cirkel voor men kan scoren SC regels vervallen indien bal 3 meter buiten de cirkel

Wat moet Bij het “inklemmen” van een speler een bully geven na 10-15 seconden om te voorkomen dat het spel stil komt te liggen

Na 10 seconden bully!!

Straffen Hard fluiten Vermaning 5 meter vooruit Groene kaart; officiële waarschuwing Gele kaart; 2 minuten tenzij fysiek Gele kaart; 5 minuten bij fysiek Rode kaart; 2 keer geel of zwaar fysiek of schelden Gele kaart coach; altijd 5

Op of achter de bank!!

Aanvullend Wees strenger op fysiek Geen veldhockey in de zaal Opzettelijke overtreding op eigen helft is direct een SC Max 4 begeleiders en 6 spelers op de bank Geel is 2 of 5 minuten Geel voor begeleider is 5 minuten Coaches horen op de bank