Atelier: ‘Vrij en bekwaam om te kiezen’ Nadia Hadad – Tim Claerhout – deelnemers aan het atelier – Geert Van Hove.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Persoonlijke Toekomstplanning
Basisboek Interviewen 3e druk 2012
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Vertel mij wat! Het levensverhaal in palliatieve zorg
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Omzien naar elkaar Omzien naar elkaar in Bergambacht: Hoe komen we bij elkaar in het vizier?
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Een continue vakantiegevoel dankzij Audit & Control
Quality of Life Een andere kijk op het vertrouwde We worden ouder, We kunnen meer, We willen een “goed” leven.
Postanoxische encephalopathie
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Succes- en faalfactoren
Interpreteren van data
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Gelijkheid en non-discriminatie Jogchum Vrielink (KU Leuven)
Ethiek.
Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?
Deze prenten van de communicatieset IK+JIJ=WIJ van het VVKBaO zijn polyvalent inzetbaar: -Als aanzet tot een gesprek -Als de student/leerkracht zijn/haar.
Geneve 3 oktober  Het VN-comité vindt dat er een alomvattende inspanning moet komen om wetgeving en regelgeving te harmoniseren met het VN- verdrag,
Crisis en het domino-effect
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
Personeelsessie LOKO.
Wie ben ik?.
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Moderne zorg. Successen tot nu toe… Meer kennis pathophysiologie Meer mogelijkheden therapie Dat betekent dat meer kinderen: Langer leven Opgroeien.
Regie over eigen leven..
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Innovatielab MH Carrot and Stick (Balans) 8 juli 2015.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Levensbeschouwelijk kringgesprek Thema: Inclusie in het onderwijs.
Kansen voor transformatie
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Met talenten werken in je team Een werkwinkel voor Zin?Ja! Guy Geerens
Pleegzorg voor volwassenen in Vlaams- Brabant en Brussel Info en aanmeldingen: tel/ 016/
Kwartaal 1 Week 3 Jennifer de Vries med.hro.nl/vrije.
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Motivatie en Demotivatie Melany Mol. Wat bespreken we? De leerkracht De klas De school.
Opgroeien adolescent Les 2 schpa. Programma les Bespreken opdracht 1 Theorie behandelen Subgroepen sociologen.
Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Wat is inclusief speelpleinwerk? Een toegankelijk speelplein stap voor stap Wat kan VDS voor je doen? Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Spelen met kinderen.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Persoonsvolgende Financiering
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Jouw bedrijf in 10 seconden 1 Aleid Overbeek | Businesscoach 45+ | jouwbedrijfin10sec6okt2015.
Het effect van de kernset op de triagist Wat te doen om de triagist verder te helpen? Hoe wordt het triagegesprek weer van de triagist? Rita Nieuwenhuis.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Beleids plan Beleidsplan wat in het Grommertje staat is richting gevend. Bestuur wil graag uw mening weten. De uitgangspunten / keuzes van.
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
Wmo beleid in de Drechtsteden
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
Op welke laag werk je?.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Transcript van de presentatie:

Atelier: ‘Vrij en bekwaam om te kiezen’ Nadia Hadad – Tim Claerhout – deelnemers aan het atelier – Geert Van Hove

VOORAF ·Wie is er aanwezig in dit atelier? ·Zijn er mensen die ondersteuning nodig hebben? ·Slides zijn ook op stick beschikbaar

Drie hoofdstukken uit het verslag van de CGKR-consultatie ·Vrijheid en veiligheid · Zelfstandig leven · Juridische bekwaamheid

Vrijheid en Veiligheid · structurele belemmeringen (toegankelijkheid, mobiliteit, financies, medische en juridische diensten) · Familiale, relationele en culturele belemmeringen · Specifieke belemmeringen aangaande verblijf in een instelling

Vrijheid en Structurele belemmeringen · “…als je de zwaarste psychotische mens…als gij een gunstige context kunt voorzien heeft die die medicatie niet nodig. Omdat onze samenleving kan niet voorzien in die context, zullen ze die medicatie geven…dat is allemaal om het gemakkelijk en beheersbaar te houden…”

Vrijheid en Familiale, relationele en culturele belemmeringen · “…maar je hebt ook…Het probleem denk ik dat heel veel mensen wel willen helpen, maar zich dan ook voornamelijk fixeren in eerste instantie op de handicap. Waardoor een dieper gesprek soms moeilijker wordt…”

Vrijheid en Specifieke belemmeringen aangaande verblijf in een instelling · …opmerkelijk is dat niettegenstaande de vrijheidsbeperkende impact van instellingen zoals beperkingen inzake intieme relaties, gebrek aan personeel, gebrek aan goed gevormd personeel,…er ook ouders zijn die bijdragen aan vrijheidsbeperking … dan wordt de ondersteuning en keuzevrijheid in instellingen in kaart gebracht…

Veiligheid · ça a l’air de rien, mais des petites insécurités accumulées créént du stress continu…  een algemeen gevoel van onveiligheid

Zelfstandig Leven · onafhankelijkheid EN autonomie ·“…ik kan me niet alleen aankleden, maar ik kan wel mijn outfit bepalen…” ·Het project van de persoon met een beperking??

Zelfstandig Leven ·Partners om een levenstraject uit te bouwen: sleutel voor succes + valkuil voor afhankelijkheid ·Noodzakelijke ondersteuning -Natuurlijk netwerk (druk – keuze – 2 richtingen?) -Professioneel (assistentie – woonvoorzieningen – reguliere diensten – hulpmiddelen – informatie) * Recht op wonen (aangepaste woningen – tijdelijke woningen – financiële valkuilen -)

Juridische en handelingsbekwaamheid · toekenning statuten = ethisch complex · Voeren van het (voorlopig) bewind (beslissen en bespreken – woonvoorzieningen – familie) ·…zij had nogal last van haar maandstonden en zij neemt daarvoor dus de pil, zij maakt zelf de link niet tussen die pil en anticonceptie…ik ga het haar niet uitleggen…eigenlijk beslis ik voor haar dat ze geen kinderen kan krijgen…

Juridische en handelingsbekwaamheid · “…ze horen het woord handicap en ze zijn vertrokken, ze hebben daar een beeld van…” ·“…en wat komt niet in het nieuws of de media, gezinnen waarbij het wel lukt…”

Supported Decision Making ·Inclusion Europe 

Het burgerschapsparadigma van Van Gennep · KEUZE en CONTROLE · Gewone Ondersteuning door natuurlijk netwerk · Professionele Ondersteuning door professioneel vangnet · Quality of Life