2. Bezetting: Kolonisatie van Palestina gaat nog elke dag door: gronden worden inbeslaggenomen geen vergoeding = diefstal!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie Achtergrond Het belang van olijfbomen in Palestina
Advertisements

Palestina in de media Mythe en realiteit.
Situatie in Jeruzalem Schendingen van het internationaal recht.
Groepje: Alissa Beijdorff Mark Aarden Maurice America Brad Bijtjes
Sumud in Bethlehem Dag 4: woensdag 27 april
Praktisch verkeersexamen
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs Augustus 2007 BEZET PALESTIJNS GEBIED Fragmentatie van de Westbank.
Fietsproef Berlaar (2012) Start van de proef..
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en Israël
Tijd voor Vrede Gezichten uit Israël en de Palestijnse gebieden.
Silwan, Radwin en België. Silwan Wat is Silwan?  Gemeente gelegen in Oost Jeruzalem  Sinds de 6 daagse oorlog in 1967 tot nu slachtoffer van bezettingspolitiek.
Je bent jong & je wilt wonen En als het even kan in Vianen.
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Het gelijk van Neturei Karta.... Na duizenden jaren ‘van de kaart’ verdwenen te zijn, is in de 20-ste eeuw een groot deel van de Oud- Testamentische wereld.
de genezing te Bethesda
Geluk heb je zelf in de hand!
Internationale organisaties
Een elementaire voorstelling van: De staat Israël De Mohammedaanse wereld.
Een korte introductie over de staat Israël en de Arabische wereld.
Curaçao.
Wat je hier zal vinden CODIP geeft u niet de Palestijnse of Israëlische versie, wèl historische feiten, die u naast de Israëlische mythen kan leggen: aan.
In de buitenwereld en ook bij de joodse bevolking van Israël zelf werd welbewust een vertekend beeld van de situatie geschapen en met alle middelen in.
Israël en het Midden-Oosten Israël en het Midden-Oosten.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
P 2.2 Water en land in Israël
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
1 ste oorlog is de Israëlische Onafhankelijk- heidsoorlog. 2 de oorlog is de Suezcrisis In 1956 nationaliseert Nasser het Suez- kanaal → gesloten voor.
Aanvankelijk winnen de Arabieren -groter in aantal -beter bewapend (maar slechter getraind) Uiteindelijk wint Israël -vechten fanatieker -Arabieren geen.
Palestina tot 1948.
Praktische Opdracht CKV
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
1Het zionisme komt op. (einde 19 de eeuw) 2Zionistische joden beginnen zich te organiseren om het Palestijnse gebied als thuisbasis te nemen. (begin 20.
Israël VS Palestina Duurzaam handelen.
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN? TAAK 2 HOE ZIEN STAD EN DORP ERUIT?
Bouwfysica kouddak-constructie Warmte- en vochtberekening van een
ALLES EN NOG VEEL MEER OVER HET VERKEER !
Een verstedelijkte regio in Europa: Berlijn
Klik op ‘start’ om te beginnen.
Les 3: Verkeer TOETS.
Wat is de Muur? Welke impact heeft deze op het leven van de Palestijnse bevolking? In samenwerking met: Applied Research Institute- Jerusalem (ARIJ ):
Paragraaf 5.5 Historisch overzicht
Feest! Ester 9:22. Zonder woorden Een verhaal Vieren = vasthouden en bijblijven Twee redenen – “Rust gekregen” oud thema: Abraham, Mozes, Salomo –
Israël en Palestina Waterproblematiek
Verbanden JTC’07.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7
2 vmbo-T/havo 4 steden, §2 en 3
Omgaan met bronnen over het Midden-Oosten
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
FC STELENBAAN Ronde We zoeken de naam van een in 1940 geboren Nederlandse journalist, schrijver en essayist. Hij behaalde talloze prijzen, wij.
Ontstaan van staat Israel
over Palestijnse christenen in het Israëlisch- Palestijns conflict
Israël Palestina.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Israël - Palestina.
De muur Jordan valley solidarity.
Raadsels oplopend in moeilijkheidsgraad
Waar komen ze vandaan en wat is er aan te doen?
Israël en het Midden-Oosten
Het conflict tussen Israël en de Arabische wereld
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
de toekomst van Jeruzalem
Hoofdstuk 10 Conflicten.
Ontstaan van het conflict
Blok 3 Vrede in zicht? Deelvraag:
Thema 11 Conflict in Israël.
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Aantekening: Grenzen Het land De mensen Werken over de grens
Transcript van de presentatie:

2. Bezetting: Kolonisatie van Palestina gaat nog elke dag door: gronden worden inbeslaggenomen geen vergoeding = diefstal!

Gronden worden afgenomen van de Palestijnen om kolonies te bouwen

Bezetting is dagelijks grond stelen van de Palestijnen: we volgen de groei van een kolonie gedurende enkele jaren Dit dorp op de Westbank is totaal omsingeld door “kolonies”: Links zie je ‘topjes’ van de nieuwe stad gebouwd na 1948, want 9/10 werd ‘ingenomen’ in In de volgende dia staan we op de linker flank van de vallei, kijkend naar de rechterflank

We volgen de groei van “een kolonie”: kolonie is een Israëlisch dorp gebouwd op gestolen Palestijnse grond in de door Israël bezette gebieden, meestal op de toppen van de bergen (strategisch belangrijk), woningen tot 35% goedkoper dan in Israël Links bovenaan zie je “iets” van een beginnende kolonie, zo ook meer naar rechts - foto van 1989

Groei van dezelfde kolonie: 1993 Ganse flank werd reeds volgebouwd. Er wordt steeds meer grond gestolen om de kolonie uit te breiden

Groei van dezelfde kolonie: 1997 Top van de kolonie geraakt niet meer op één foto en de beide flanken zijn volgebouwd. Het aantal inwoners verdubbelde tussen ‘95-’98

Groei van dezelfde kolonie:1999 Volgende bergrug in beslaggenomen, “om de kolonie uit te breiden” De weg boven de Palestijnse huizen, is de grens voor de uitbreiding van het Palestijnse dorp, kwestie van veiligheid voor kolonisten!

Uitbreiding kolonie 2001 Op de tweede bergrug zijn er reeds woningen 1995: kolonisten : kolonisten : jaarlijkse groei ‘96-’98: 22.35% Statistical Abstracts of Israel

2001: de volgende berg “gestolen”, in het verlengde van de kolonie en de voorbereidende werken zijn al begonnen Stelen wordt internationaal niet aanvaard. Maar Israël mag de Palestijnen bestelen, meer dan 60jaar lang, met de steun van het Westen.

2008 Totaal aantal kolonisten 2008: op de WB: en in Oost-Jeruzalem (Passia) De holding Dexia financiert de kolonies die illegaal zijn volgens internationaal recht. België als grootste aandeelhouder is dus medeplichtig aan dit grootschalig onrecht.

2014: Israël steelt opnieuw 400 ha om de kolonies uit te breiden. Zie de overkant van de Groene Lijn: nog allemaal leeg, maar toch wordt de grond afgenomen in de Westbank. Israël wil enkel land zonder Palestijnen en is niet uit op vrede.

Wat leren wij onze jeugd erover in de schoolboeken? 1Het stelen wordt hier geformuleerd als “het belang van de georganiseerde inbezitname”, goedgepraat dus. Terwijl vele VN- Veiligheidsraad-resoluties Israël veroordelen hiervoor. Maar Israël weigert elke VN- resolutie uit te voeren en dit sinds Dit wordt getolereerd! 2In dit leerboek is het nog flagranter: pure zionistische propaganda 1“In een land waarop Joden en Palestijnen aanspraak maken, is grondbezit steeds een politieke factor geweest. Vandaar het belang van de georganiseerde inbezitname van stroken al dan niet vruchtbare grond.” (D.Coolsaet, A.Swijsen, L.Vancorenland, J.Van Den Branden, Terra 2, De Sikkel, p.49) 2“Sinds de oorlog van 1967 liggen een aantal vluchtelingenkampen uit Arabische landen in nu door Israël bezet gebied. Hier tracht Israël tot een de-facto-oplossing te komen door de bouw van woningen en het aanbieden van landbouwgrond of werkggelegenheid.” 'n Kijk op de actualiteit, Geivers, David, Standaard Educatieve uitgeverij, p.59

Nu begrijp je waarom Palestina steeds kleiner wordt.

Kolonisatie, ook in de steden

Hebron Kolonies rond Hebron, maar ook in het centrum – zie rode rechthoek

122 afsluitingen: 18 checkpoints, 13 gedeeltelijke checkpoints en de rest andere vormen van wegen-afsluitingen

Hebron centrum oude stad

Tel Rumeida De kolonie in het centrum van Hebron Kolonisten nemen de huizen in beslag Het leger beschermt de kolonisten Kolonisten rijden met hun auto’s in de stad De Palestijnen die er nog wonen, mogen enkel tevoet aan een klein stukje van de straat

Checkpoint aan Tel Rumeida: De Palestijnen die nog in deze kolonie wonen, moeten dagelijks door het checkpoint

Kolonisten zagen druivelaars van Palestijnen door

Een volk opgevoed met haat en hoogmoed tegenover de Palestijnen! De extremisten willen Palestina zonder Palestijnen (ze verbergen hun haat niet)