Angst als biologische eigenschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Politiek Bedrijven Arnhem, 5 april 2005.
Advertisements

Opgeblazen Ego’s en Opvoeding
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
“Een reis naar Licht”.
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
VUmc Basispresentatie
Inleiding Mentale Training Rico Schuijers
Positieve psychologie Wat is het Wat je aandacht geeft, groeit Positieve emoties hebben zin Wij zijn allen ok Hoe in te zetten bij depressie?
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Expertisegroep Haptotherapie en Topsport (Sjoerd van Daalen), voor NOC*NSF, 3 april 2013.
TitelWorkshop: Mijn patient heeft stressklachten! Wat nu
Paragraaf 2.3 Inspelen op de natuur.
Interculturele communicatie
Jongeren uit etnische minderheden en hun zelfwaardering
Breuklijn tussen laag- en hooggeschoolden
Regionale bijeenkomsten: Duurzame Ontwikkeling in het Hoger Onderwijs
Welkom op onze thema-avond
Dans van Vos Weg van Wolf
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
Transactionele analyse en sociale rollen
Hoe kunnen wij kunst benaderen in een ‘geglobaliseerde’ cultuureducatie? Lucy Cotter 2012.
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar.
PAD Mindfulness en Yoga
Mindfulness.
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Open de wereld themadag FODOK en JC
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 november 2014 God houdt zich aan zijn beloften. Hij zal ons niet teleurstellen. We kunnen bouwen op de Heer,
AMV Sociaal maatschappelijke dimensie
Nuborgh-onderwijs… …omdat elk kind verschillend leert!
Algemene Sociologie PA – B1
Volksuniversiteit Zwolle
Iedereen gebruikt social media.
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
Liefde en relaties.
Module Ecologie PP5 Ecosystemen..
Reclame Masters | Ik en reclame!
De domeinen & Niveau bij ABB.
Trends 3 Trends in Kinderopvang en Opvoeding jonge kinderen
Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
eigenwaarde ontstaat meestal door de volgende 3 factoren.
Psychologie van de straat Week 5.  Masculien  Wantrouwen naar buiten/antiauthoritairehouding naar buiten de groep  Loyaliteit aan eigen groep  Afzetten.
Stromingen in de psychologie
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Begeleiding Werkelijk contact Provocatieve begeleiding.
1 Leefstijl en gedrag Hoe verander ik? Drs. Marloes Hogenelst GZ psycholoog Medische Psychologie
STRESS OP HET WERK. Kort profiel Cruciaal  December 1999 opgericht  te Alphen aan den rijn  Lokatie: Tauro Trade Center.
Wat hebben we vanaf onze kinderjaren opgebouwd in het netwerk van ons denken? Liefde of afwijzing? Liefdesbanden of angstbanden?
DAVID PINTO
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Gezondheid en gezond gedrag
Verlies & Rouw September les 3 Mirjam Enderle.
Enkele interessante vragen!
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Agressie Les 2.
Gedragsproblemen en stoornissen
Leerfase 1 Periode 1 BOL Docent 1 Bouke Cuperus Les 1
Erikson  Identiteit vs identiteitsverwarring
Communicatie 7e les.
JEUGDzorg - voor wie?.
Liefde en relaties.
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Angst als biologische eigenschap Patrice van de Vorst

Er uit Er in Genen Cultuur Opvoeding Omgeving Voedsel Angst als biologische eigenschap Er uit Genen Cultuur Opvoeding Omgeving Voedsel Sociale en Communicatieve vaardigheden De 4 inheritance systems van Jablonka Uniek mens Karakter Eigenschappen Kenmerken Kennis en kunden Sociale en communicatieve vaardigheden Er in

Opleiding en onderwijs Angst als biologische eigenschap 1 Advocaat/politicus 2 Sociale media en reclame 3 Universitair onderzoeker 4 Natuurkundige Kunst en cultuur Opleiding en onderwijs Sociaal netwerk Sport en ontspanning Financiële middelen Ma en zichzelf 1 Ik en mijn biologische ideeën 2 Filmproducent 3 Yogi meester in Peking 4 Singer-songwriter in California

Genen zijn de steigers waarbinnen een organisme Angst als biologische eigenschap Genen zijn de steigers waarbinnen een organisme wordt gebouwd. Genen zijn producenten van biomoleculen. We hebben meer gemeen met andere sociale zoogdieren dan we denken. Onderzoeken naar hun hersenen en gedrag leert ons veel over onze soort. Betekenisverlening is ook in de biologie van essentieel belang; biosemiotiek. Verschil tussen natuur en cultuur is kleiner dan we altijd gedacht hebben. Van het laagste biologisch niveau (moleculen en cellen) tot het hoogste (bewustzijn en gedrag) zijn vergelijkbare mechanismen aan het werk. Emoties en gevoelens bepalen in hoge mate het denken en de manier waarop we denken. Bewustzijn is betekenisverlening achteraf. De fysiologie is altijd sneller. Er is sprake van continue wisselwerking tussen het organisme en de omgeving; dat houdt nooit op. Instinct en intuïtie en hersenwerking worden langzaam ontrafeld naar biomoleculaire processen. Mensen zijn communicatieve wezens en hun hersenen weerspiegelen dat; Monkey see is monkey do.

Angst als biologische eigenschap Vechten Vluchten

Fysiologie herstelt zich ook zelf. Angst als biologische eigenschap Fysiologie gaat ’aan’. Fysiologie herstelt zich ook zelf. Geen bewuste actie. Oud prooidier mechanisme. Kan van binnen of van buiten komen.

Biomoleculaire opvatting Fysiologische opvatting Angst als biologische eigenschap Biomoleculaire opvatting Fysiologische opvatting Psychologische opvatting Biochemische opvatting Medische opvatting Genetische opvatting Sociologische opvatting Psychoanalytische opvatting Biologische opvatting Filosofische opvatting

Biologie bestudeert het leven op alle niveaus. Angst als biologische eigenschap Omgeving Groep Organisme Organen Cellen Biologie bestudeert het leven op alle niveaus. Bekijkt en onderzoekt de relaties tussen deze niveaus. In de tijd en op basis van veranderingen. Idee van ‘alles hangt met alles samen’.

Biologisch en fysiologisch mensbeeld: Angst als biologische eigenschap Biologisch en fysiologisch mensbeeld: Prooidier met vechten en vluchten mechanisme Meer op samenwerking ingesteld dan op competitie Gekenmerkt door empathie en inlevingsvermogen Gekenmerkt door emotionele besmetting (collectieve schrik) Levend in troepen of groepen Hangend aan zogenaamde oorsprongmythes Mens is altijd roofdier geweest Mens is autonoom Mens is agressieve soort

Onze soort is een zoogdier met vergelijkbare kenmerken als onze evolutionaire neven en nichten; de primaten.

Vechten mag niet (meer) Vluchten kan niet (meer) Angst als biologische eigenschap Vechten mag niet (meer) Vluchten kan niet (meer) Woning, werk Financiële zelfredzaamheid (geldafhankelijkheid) Burgerschap, markt en forum Dwang naar uniciteit Jezelf moeten verkopen Regels en wetgeving Ergens bijhoren met alle cultuuruitingen Eigen mens – en maatschappijbeeld Piramide van Maslow Politieke en religieuze overtuiging en mores Er is meer dan genoeg om bang van te zijn.

In deze hectische wereld kun je in alle lagen tegelijk zitten. Angst als biologische eigenschap Piramide is geen trap! In deze hectische wereld kun je in alle lagen tegelijk zitten. Maar je kunt ook terugvallen naar een andere trede. Hoge eisen aan zelfontplooiing, eigenwaarde prestatie en status Hoge burgerschapseisen als consument en mening ’drager’ Veel stress, omdat niet iedereen uniek is of uitblinkt; gewoon is niet genoeg Maakbaarheid blijkt meer en meer een biologische illusie Tijden van overlevingstand met alle angstige gevolgen Geen zekerheid (meer) om in de top van de piramide te blijven

Angst als biologische eigenschap Conclusies Biologisch perspectief: fysiologisch systeem kan niet afgezet worden. Acceptatie daarvan. Wij zijn een prooidier. En afhankelijk van anderen. Angsten zijn veranderd. Vooral angsten voor elkaar en voor anderen. Abstracte angsten als voor de toekomst e.d. Weinig invloed daarop. Angst komt en gaat, en is afhankelijk van de omstandigheden. Inzetten op scheiden van irreële angsten van reële angsten. Er zijn meer reële angsten dan we denken. Chronische angsten. Mens is geen agressieve soort. Angsten bevestigen dat. Adrenaline hoort bij de emoties woede, verdriet en angst. Angst is niet alleen negatief. Zonder angst geen overleving. Angst niet als pathologie beschouwen.

Bezoek ook www.idkennis.nl Dank voor uw aandacht. Bezoek ook www.idkennis.nl Patrice van de Vorst