Www.marikenhuis.nl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie over lotgenotencontact aan mensen met kanker; een standaard in de zorg Symposium ‘Ingrediënten voor nazorg in de oncologie’ Karen Schram 24.
Advertisements

“In balans” met sociale netwerken
Wij geloven in de kracht van de kerk •Wij stimuleren de kerk in haar functie van steungever. •Wij ondersteunen pastoraat, diaconaat en gemeenteleden. •Wij.
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ouders en Kinderen Centraal
Kinderobesitas – van preventie verzekerd
Terminale palliatieve zorg
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2012
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Seksualiteit en intimiteit
Gebruikerscommissie Gaëlle Vanbutsele
Visie op zorg Yvonne van Kemenade.
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2013
Welkom Eerste openbare casuïstiekbespreking 2012 Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland.
Welkom Vierde openbare casuïstiekbespreking 2012 Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland.
Contactdag palliatieve zorg regio noordoost Overijssel
Ook moeilijke mensen sterven
Palliatieve zorg en hartfalen
Palske Zandstra CPV Maxima Medisch Centrum Eindhoven
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Stichting Contactgroep Prostaatkanker IKZ 31 oktober 2007 Margreeth van der Oord SCP coördinator partners ++31 (0) SCP Partner.
Informatie- en Contactdag Hartritmestoornissen en Boezemfibrilleren Thema “In het juiste ritme aan de Slag “ Zaterdag 21 mei 2011.
Rollen schuldhulpmaatje
Themabijeenkomst 1oktober 2009
En begrijpen we elkaar dan? Hoe benaderen we elkaar ? Ellen Witteveen 6 november 2010 ‘Roeien met de riemen die je hebt’
Landelijke voorlichting LGF in mbo Amersfoort, 24 april 2007 Cor van Waveren, ROC Friese Poort In deze presentatie wordt stil gestaan bij.
Doel contactpersoon Palliatieve zorg
Antonius Ziekenhuis. Ons ziekenhuis 1900 tot 1975.
Palliatieve zorg thuis
Improving AYA's lives, together! AYA Expertise Platform, Radboudumc, Nijmegen ● Users: Facts & Figures Graag voorstellen! jaar.
Casuïstiekbespreking Dementie en palliatieve zorg
Ervaringsdeskundige Ambassadeurs
Amyloïdose: meer dan een diagnose!
Presentatie voor basisvrijwilligers
Psychosociale begeleiding bij kanker
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Omgaan met de gevolgen van trombose
De rol van de huisarts in de laatste levensfase
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Medisch Maatschappelijk Werk Onderdeel van de dialyse afdeling van het Máxima Medisch Centrum- locatie Veldhoven. Pre-dialyse cursus april 2003.
Relatie en donatie Een onderzoek naar de behoeften van echtparen bij een relatiedonatie Ans Berkhout Presentatie werkstuk Opleiding Kempler Instituut,
Maatje voor predialysepatiënt De methodiek Anita Groot Obbink Mariët Velding St. Vrijwillige Thuiszorg Overijssel 23 september 2013.
Niertransplantatie in het LUMC Procedures voor ontvangers en donoren.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Inleiding Wij zijn Zuidwester Aankondiging decentralisatie, wat nu? Proces van pionieren en verbinding zoeken Stappenplan transitiebureau Positionering.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
Psychologische begeleiding van patiënten met kanker.
Stichting Veteranen Actief Veteranen met een missie 2.0 augustus 2011 GEWAAGD DOEL Waarheen gaan wij? HOGER DOEL Waarom bestaan wij? KERNKWALITEITEN.
2005: onderzoek NiDi en VU: eenzaamheidsinterventies helpen niet.
THE TYLER GROUP
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Kanker en werk Inzetten op werkbehoud Tips & tricks.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten februari 2016 ROC Midden-Nederland studenten verpleegkunde 1.
“NPZZG werkt aan een continuüm van vertrouwen" Carel Veldhoven
Complementaire zorg Les 5 Healthy Ageing.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Project Interculturele Palliatieve Zorg
Samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers
P I T S T O P Tijdelijke woonvoorziening voor mensen die vastlopen
Palliatieve zorg van het Emma Thuis Team
Opnieuw licht op de zaak
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Multiple sclerose en toch niet alleen!!!
Een co-arts in uw kring?! Tine Van Haegenborgh 26/11/2016
KOH staat voor Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg Hét expertisecentrum voor geaccrediteerde nascholing en taakherschikking in de eerste lijn.
Transcript van de presentatie:

www.marikenhuis.nl

Veilig, vertrouwd, praktisch en dichtbij! Kanker… vaak veraf, soms zo dichtbij! Dan is er het Marikenhuis, een inloophuis in Nijmegen als gastvrije ontmoetingsplaats voor mensen (of hun naasten) die getroffen zijn door deze ziekte. Veilig, vertrouwd, praktisch en dichtbij! www.marikenhuis.nl

Wat is het Marikenhuis? Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten Biedt psychosociale ondersteuning Ontmoetingscentrum Wegwijzer en informatiecentrum Zonder verwijzing of afspraak Ongedwongen en laagdrempelig

Visie De patiënt is de beste ervaringsdeskundige en belanghebbende om de behandeling een succes te laten worden. Wanneer de patiënt zijn/haar ervaringsdeskundigheid met anderen kan delen, heeft dat een gunstige invloed op eigen en andermans herstelproces en kwaliteit van leven. Het Marikenhuis is de plaats waar de patiënt in the lead is en aan kan geven waar hij/zij tegenaan loopt en waarin hij/zij steun verwacht.

Psychosociale begeleiding Hervinden van eigen kracht en zelfregie Hervinden van (zelf)vertrouwen Verwerking van de ziekte Vormgeven van een leven met beperkingen Verbetering van kwaliteit van leven Helpen voorkomen van (dreigend) isolement Ontlasten naasten

Wat biedt het Marikenhuis (1)? ‘De professional komt naar u toe!’ Voorlichting, lezingen, themabesprekingen... … door deskundigen op het gebied van oncologie psycho-oncologie huisartsgeneeskunde pijnbestrijding en palliatieve zorg voeding bewegen / fysiotherapie 1.       Dia 6 (aanbod van Marikenhuis) is wat de meeste mensen moeten onthouden van je praatje. Deze dia zou ik in 2 dia’s splitsen. Eerst zou ik duidelijk maken dat er een inloophuis is waar de professional naar de patiënt toe komt (veel van onze vrijwilligers zijn ook actieve professionals) en zou ik de voorbeelden van voorlichting, lezingen, thema’s door deskundigen op terrein van oncologie, psycho-oncologie, huisartsgeneeskunde, pijnbestrijding en palliative zorg, voeding, bewegen /fysiotherapie). Op de tweede dia zou ik doorgaan met de andere vormen van begeleiding, ondersteuning, activering, bibliotheek, etc. Doordat je accent op het aanbod en de filosofie daarachter zet kom je als een krachtige, serieuze organisatie over 6

Wat biedt het Marikenhuis (2) ‘Door professionele vrijwilligers’ Luisterend oor Herkenning en erkenning Hulpverlening door opgeleide vrijwilligers Samen zijn: mogelijkheid om ervaringen te delen met lotgenoten Cursussen Creatieve activiteiten Praktische informatie (‘helpdesk’) Bibliotheek Altijd actuele website 1.       Dia 6 (aanbod van Marikenhuis) is wat de meeste mensen moeten onthouden van je praatje. Deze dia zou ik in 2 dia’s splitsen. Eerst zou ik duidelijk maken dat er een inloophuis is waar de professional naar de patiënt toe komt (veel van onze vrijwilligers zijn ook actieve professionals) en zou ik de voorbeelden van voorlichting, lezingen, thema’s door deskundigen op terrein van oncologie, psycho-oncologie, huisartsgeneeskunde, pijnbestrijding en palliative zorg, voeding, bewegen /fysiotherapie). Op de tweede dia zou ik doorgaan met de andere vormen van begeleiding, ondersteuning, activering, bibliotheek, etc. Doordat je accent op het aanbod en de filosofie daarachter zet kom je als een krachtige, serieuze organisatie over 7

Samen in een netwerk Medische zorg Psychosociale zorg Huisarts Ziekenhuis Thuiszorg Palliatieve zorg Psychosociale zorg Helen Dowling Instituut / Taborhuis Psychologen Maatschappelijke zorg NIM Welzijnsorganisaties Patiëntenverenigingen 8 8

www.marikenhuis.nl