SOCIALE ACTIVERING: FEDERALE BEVOEGDHEID & WHAT ELSE ? Vanessa De Greef, assistante au Centre de droit public de l’ULB 1 Colloquium over het thema van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Studie werklast in de OCMW's Laatste vergadering Stuurgroep: 12 maart nog geen eindverslag: termijn werd licht overschreden met behandeling van de gegevens.
Advertisements

gewest, 19 gemeenten 2 gemeenschappen 3 gemeenschappelijke commissies 1 federale regering 0 instantie voor metropole samenwerking.
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
De Federale Commissie Rechten van de Patiënt stelt zich voor La Commission Fédérale Droits du Patient se présente Colloquium patiëntenrechten 26 oktober.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Sociale activering in OCMW Gent
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T I F I Is er na 2012 nog provinciaal.
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
Kritische blik op GAS en GAS-bemiddeling in de strijd tegen overlast Stefaan Pleysier Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven Colloquium GAS-bemiddeling,
1 Front Office Tewerkstelling 2 Pakket aan tewerkstellingsbevorderende maatregelen afkomstig van tal van verschillende overheden Te.
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Ouderavond Vwo 6 3 oktober 2013 Welkom op de Trompet A. Smulders, afdelingsleider N. Turkenburg, decaan.
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
Oproep Werkervaring 2009 artikel 60 Verwelkoming & inhoudelijke duiding oproep.
ACTIVEREND VOORTRAJECT "IMPULSION" Meerjarenproject OCMW van Bertrix Programmatorische Federale Overheidsdienst MaatschappelijkeIntegratie, met de steun.
Werkgroep Activering 21 maart Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
FAQ Activering – Nieuws. Vraag Kan men aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen wanneer de tewerkstelling in het kader van een programma voor wedertewerkstelling.
De stages die voorafgaan aan een artikel 60§7. Context Werkgroep 22 september 2010 Besluiten : Bevoegdheden POD MI Geen nieuwe reglementering Geen wijziging.
Inleiding Algemene beleidsverklaring van 1 december 2011 Overdracht van bevoegdheden van de federale overheid naar de deelstaten Doelstelling: zorgen voor.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Nieuwe kwartaalpublicatie van de POD MI Persconferentie van 9 juli 2012.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
1 © GfK 2013 | Supermarktkengetallen | December 2013 GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Wat is de omzet van de supermarkten op weekniveau?’ ‘Hoe ontwikkelt het.
Dia 1 Productencatalogus: Infosessie provinciale en lokale besturen 24/11/11.
Welkom Jozef De Witte, Directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
1 Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen Cabinet du Secrétaire d’Etat aux Réformes institutionnelles et à.
Iedereen zet zich in Tegenprestatie of Maatschappelijke bijdrage.
Werkgroepen nieuwe basistoepassingen Gebruikersgroep, 18 september 2007.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
GO!2020 Workshop Hervorming SO. Eerste graad Eerste niveau  Tweede niveau  Derde niveau  Vierde niveau –Viveau.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
22 oktober 2014 Wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister”
GELIJKBERECHTIGING BIJ GRONDAANKOOP
Meetinstrument Professionele & Sociale Activering Werkgroep sociale activering 28/11/2014.
Werkgroep sociale activering 28 november AGENDA Feedback vergadering 17 oktober Beste praktijken : GPMI sociale activering (OCMW Antwerpen) en werking.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Werkgroep sociale activering
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Werkgroep sociale activering
Werkgroep activering 2 april 2015.
OCMW Ath Sociale activering.
1. Housing First Belgium: Oorsprong
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Analyse du Semestre européen Analyse van het Europees Semester 2018
Adviserend geneesheer:
Andries Reinhart 3 maart 2019
Infosessie AMIF 42 Séance d’information FAMI 42
Transcript van de presentatie:

SOCIALE ACTIVERING: FEDERALE BEVOEGDHEID & WHAT ELSE ? Vanessa De Greef, assistante au Centre de droit public de l’ULB 1 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

1. Een federale bevoegdheid: de enige zekerheid? 2. Sociale activering, een te verduidelijken doelstelling 3. Sociale activering, wat doen voor een doelgroep die het slecht doet? 4. Sociale activering, een doel op zich? 2 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

1. Een federale bevoegdheid: de enige zekerheid? Terug naar de recente evoluties: De zesde Staatshervorming (1) Belgisch Staatsblad, 31 januari Artikel 22 van de bijzondere wet van 6 januari 2014 betreffende de zesde Staatshervorming wijzigt artikel 6, § 1, IX,, 2/1° van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en voorziet in de regionalisering van de "tewerkstelling van personen die het recht op maatschappelijke integratie of het recht op financiële maatschappelijke hulp genieten" (1). 3 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

Naast deze wijziging bevat de "inhoud" van het recht op maatschappelijke integratie en van het recht op maatschappelijke dienstverlening in de strikte zin nog steeds bevoegdheden van de federale overheid. Voorbeelden - zelfs impliciete - in verband met de sociale activering (  artikel 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie, verschillende koninklijke besluiten). Zijdelings effecten van de zesde Staatshervorming: wat met de dichtheid van de grens tussen sociale activering en "tewerkstelling"? 4 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

2. Sociale activering, een doelstelling die moet verduidelijkt worden - De definitie van sociale activering In haar algemene beleidsnota van 21 december 2012 heeft M. De Block (Open VLD), Staatssecretaris bevoegd voor maatschappelijke integatie en armoedebestrijding in de regering Di Rupo, vermeld dat de sociale activering verschillende doelstellingen kan nastreven: 5 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

"Een traject sociale activering kan een stap zijn naar tewerkstelling, maar het is geen doelstelling op zich. Zo moet de sociale activering als strategisch doel hebben het verhogen van de maatschappelijke participatie en het doorbreken van sociaal isolement door maatschappelijk zinvolle activiteiten te ondernemen, ofwel als een doel op zich, ofwel als een eerste stap in een traject voor socioprofessionele inschakeling, ofwel als een eerste stap in een (latere) betaalde tewerkstelling".  Zie FRANSSEN A., VAN DOOREN G. en STRUYVEN L. (et al.), Sociale activering, tussen tewerkstelling en actief burgerschap, Studie uitgevoerd door de KU Leuven en de "Université Saint Louis – Bruxelles" voor rekening van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid, Brussel, HIVA - KU Leuven, Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

Welke juridische norm om een dergelijk begrip te omkaderen? Welke plaats voor werk in "sociale activering" en welk soort werk? De subsidies. Het dwingende of vrijwillige karakter van de sociale activering (en het effect ervan op de bereidheid om te werken). Het verschil tussen de werkloosheidsverzekering en de maatschappelijke dienstverlening. Vijf punten die grondiger onderzocht moeten worden: 7 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

3. Sociale activering voor een doelgroep die het slecht doet? Wie is de doelgroep? Wie heeft "gezondheids- en billijkheidsredenen"? In de teksten In de praktijk Welke begeleiding voor deze doelgroep? In de teksten In de praktijk 8 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

Gevoelige dossiers: de overeenkomst sociale activering (bijv. therapeutische opvolging), de arbeidszorg, de "verplichte vrijwilligheid". Vlaams decreet van 25 april 2014 houdende de werk- en zorgtrajecten HET LAATSTE NIEUWS: 9 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

4. Sociale activering, een doel op zich? Sociale activering als doel op zich? De oplossing voor de problemen van de begunstigden? De participatie van de gerechtigden aan hun traject en/of aan de maatschappij? 10 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

"I fully embrace integration when we have reason to believe that it is an effective tool to attaining meaningful, substantive equality. I simply do not presume that integration is the same as equality ; I insist on proof in concrete situations that integration serves the goal of equality" (Ruth Colker, When is Separate Unequal ? A Disability Perspective, New York, Cambridge University Press, 2009). 11 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014

DE GREEF V., « Les chômeurs ‘MMPP’ : la trouvaille d’un arbre pour cacher la forêt. Quelles limites à l’insertion professionnelle des sans- emploi ? », Chroniques de droit social, 2013, n°1, pp DE GREEF V., « Droit au travail et troubles mentaux. Une analyse des exclusions et des inclusions par le droit » (voorlopige titel), lopende doctoraatsthesis aan de "Université Libre de Bruxelles". Contact : Voor meer informatie: 12 Colloquium over het thema van de sociale activering - POD Maatschappelijke Integratie - Brussel, 10 oktober 2014