Workshop Je lijf goed met wasgoed!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
FLITSBIJEENKOMST PRO Taal en rekenen op (referentie)niveau
Advertisements

Conferentie ‘Kwaliteit van studieloopbaanbegeleiding en reflectie’
Maatschappelijke Baten van Basisregistraties Project van de Stuurgroep Werkend Stelsel Serious Ambtenaar 2014 Ambassadeur worden van hergebruik.
Werksessie Businessplan Biobased Economy november 2011 Fort Voordorp, Groenekan.
Van staf naar lijn 3 oktober 2013.
24 april 2013 Zichtbaar ondernemen door kleinere (thuis)zorgorganisaties.
Railverkeerslawaai: in de greep van Europa (?)  uur: Opening  uur: Europese Geluidpolitiek  (Mads Bergendorff, Internationale Unie van Spoorwegen.
INSPIRATIEMARKT HV Inleiding Ineke de Vries
B.B.A.T. – Limburg Organiseert Bondsdag B.B.A.T. 2 oktober 2010.
Dorpen in verandering naar nieuwe onderzoeksvragen en beleidsperspectieven.
GGZ instellingen & Milieu 31 januari Programma uur •Korte inleiding MPZ, Adriaan van Engelen •GGZ Enquete resultaten, Kornelis Jorna.
Je lijf goed met wasgoed
Gebiedsplan Hillesluis
NVPMT Werkveldgroep Revalidatie Bijeenkomst vrijdag 24 mei.
Ouderpanel OBS De Bongerd 1 november uur Opening uur Ronde uur Pauze uur Ronde uur Afsluiten.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Informatiemanagement 27 juni 2007 André Knulst Mens College 3/3.
Rhenen, 8 april 2011 Dagvoorzitter: Jan van Setten.
Vijf-gelijke-dagen model
De Groene Parade III ‘Verankeren en doorzetten’ Feestelijke afsluiting van het project Burgers’ Zoo 24 juni 2010.
G-gassamenstelling | 13 oktober 2011 G-gassamenstelling Specificatie van de G-gassamenstelling in de toekomst en eisen aan gastoestellen.
Excursie.
Hét aanspreekpunt voor uitwisseling van zorgcommunicatie Regionaal ZorgCommunicatie Centrum Het verhogen van de kwaliteit van patiëntenzorg door het initiëren,
Gebiedsplan Vreewijk
RI&E faculteit biomedische technologie
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Cop Ontwerpprojecten / Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Vergelijking met RBL, 8 april 2010.
Mitsubishi Electric Changes for the Better Masterclass Mitsubishi Electric Servotechniek.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Welkom op de Grote Griffiedag!
Startbijeenkomst NVvA Contactgroep Biologische Agentia Donderdag 4 maart 2004 Utrecht.
Opening Prof. dr. Nanne de Vries, voorzitter Stichting NCVGZ.
Welkom Voorlichtingsbijeenkomst ESF-EQUAL Tweede tranche Pieter Stroink.
Naar meer rendement van het weidevogelbeheer Kerngebieden Weidevogellandschap, Tweede bijeenkomst met provincies 17 november 2011, Ede.
Verantwoorde palliatieve zorg in Verpleeg- en Verzorgingshuizen
Welkom namens collega’s en studenten. Hermien Miltenburg Wageningen University and Research Centre.
Ouderavond klas 2 24 september 2013
Ouderavond klas 1… Hartelijk welkom 1 Ouderavond klas 1 24 september 2013.
Plaats voor een heading WELKOM Startbijeenkomst GPR 22 januari 2009.
Coördinatiecel Vlaams e-government Slide 1 Workshop e-idee Hartelijk welkom!
Bijeenkomst Contactpersonen NAH 3 februari 2011 Het kan Anders! Hoe kan minder meer worden voor de NAH cliënt?
Netwerkdag Duurzaam Bouwen 29 maart 2007 Fred Zoller, Academie voor Engineering/TH Rijswijk DUBO op de Haagse Hogeschool (HHS)
1. 2 Themadag Engineering 20 april 2012 Windesheim WELKOM.
HOOFDSPONSORS: SPONSORS:. Programmagroep ProjectenPortfolioManagement De brug tussen strategie en projectenportfolio in de praktijk 4e bijeenkomst 23.
Inspiratiebijeenkomst Sociale Netwerken Versterken 27 juni 2013.
WELP, ict implementatieproject Wiskunde En LesPraktijk studie(mid)dag woensdag 26 november 2003.
Conferentie Opbrengstgericht werken
13.15 uur Introductie uur Start 1 e Workshop ronde uur Pauze uur Start 2 e Workshop ronde uur Start 3 e Workshop ronde uur.
+ COCD Workshop 16 november 2012 Fontys Academy for Creative Industries.
VSV
WELKOM VOKVAO seminar 28 Sociale Innovatie
Netwerk Nieuw Bouwen “Duurzaam Bouwen, een tijdelijke bevlieging of dé nieuwe manier van bouwen?” Mid Term Seminar RAAK-MKB-project vrijdag 17 juni 2011.
Studiedag 3D Topografie Gebruikerswensen & Huidige mogelijkheden Edward Verbree 28 april 2006 De Meern.
Gerard Ekdom in poppodium 013, Tilburg
Krachtige stem van de zorgconsument Innovatie in de zorg, techniek biedt oplossingen!
Kennis- en innovatiecluster Zorgeconomie Welkom op de KICZ-bijeenkomst Ondernemerschap in de zorg 11 november 2010.
WELKOM WELKOM Nationaal Congres Nationaal Congres Show & Mars november 2005 Mercure hotel Nieuwegein.
Je lijf goed met wasgoed! Je lijf goed met stoomgoed!
1 Workshop Werkdrukverkenner Marie-José van RijnMinisterie SZW Eric VerhoogABF Research.
Workshop stakeholdermanagement & Netwerkborrel 19 september 2013 Bereik de 18 e hole en vier het succes op de 19 e !
RSW 2007 Infoavond 14/12/2006. Agenda Datum RSW, thema, terrein Voorlopig programma Werkgroepjes Werkavonden Diversen / Indeling werkgroepjes.
Werkveldconferentie 23 april 2014
Het ideale fairtrade team
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Welkom op Scholengemeenschap Spieringshoek.
WELKOM bij het LUSTRUMSYMPOSIUM
Werken in een (ver)ander(d)e wereld. 2 Nr.TijdOnderwerpPersoon 109:30 – 09:45OpeningJurgen Pijpker Theo Edelman 209:45 – 10:30Werken in een (ver)ander(d)e.
Nieuwjaarsreceptie Programma uur : Welkom uur : Opening uur : Deel 1 – jubilarissen uur : Pauze uur : Deel 2 – jubilarissen.
Lucas Rurup één jaar onderweg…en nu verder.
Samen naar het examen informatie voor ouders over periode 4
Transcript van de presentatie:

Workshop Je lijf goed met wasgoed! Op stoom met taakroulatie, gezondheidsschoenen en arbowetgeving Appie Harmsen Voorzitter BBC Arboconvenant Textielverzorging

Programma 14.00 uur – 14.15 uur Inleiding 14.15 uur – 14.45 uur Arbo: nieuwe wetgeving en tips 14.45 uur – 15.30 uur Successtories 1. Workshop Taak rouleren: sores en succes 2. Workshop Je lijf goed met gezondheidsschoenen 15.30 uur – 16.00 uur pauze Arbo: nieuwe wetgeving en tips Door Ton van Oostrum van SZW wordt ingegaan op de nieuwe arbowetgeving die 1 juli van kracht wordt met specifieke aandachtspunten voor de branche. Robert Verkroost van Berendsen Textielservice BV zal de praktijkervaring van Berendsen met de arbowetgeving toelichten. Successtorie Taak rouleren VHP geeft aan wat het voordeel is van taak rouleren voor je lijf. Wasserij van der Kleij waarom en hoe zij taak rouleren hebben ingevoerd. Vervolgens kunt in kleine groepjes vragen bedenken over taakroulatie, deze worden vervolgens tijdens een interview-sessie door vhp of door Wasserij van der Kleij beantwoord. Gespreksleider BBC: Anja van Vlerken

16.00 uur – 16.30 uur Arbo: horen en voelen in de Textielverzorging 16.30 uur – 17.15 uur Successtories: 1. Workshop Taak rouleren: sores en succes 2. Workshop Je lijf goed met gezondheidschoenen 17.15 uur – 17.30 uur Afsluiting met prijsuitreiking 17.30 uur – 18.00 uur Borrel Successtorie gezondheidsschoenen VHP geeft aan wat het voordeel is van goede schoenen voor je lijf. Wasserij Slijkhuis vertelt hoe het invoeren van gezondheidsschoenen in zijn werk is gegaan. Vervolgens zal VHP met de zaal een lijst van criteria gaan opstellen waaraan een goede schoen moet voldoen en zijn er schoenen aanwezig die kunnen worden beoordeeld adhv de lijst met criteria. Arbo: horen en voelen in de Textielverzorging In de uitgereikte enveloppe zit het informatieboekje: Arbeidsomstandigheden in wasserijen en textielreinigingsbedrijven U krijgt een toelichting op de brochure en het vernieuwde Ideeënboek. In de vorm van een quiz wordt de zaal geïnformeerd over een aantal items uit het informatieboekje en het Ideeënboek. Tenslotte wordt bij de afsluiting de winnares van de prijsvraag in het zonnetje gezet.

Aantal activiteiten om doelstelling te halen Doelstelling Arboconvenant: op 1 juli 2006 reductie van het ziekteverzuim met tenminste 15% en reductie van de WAO-instroom met tenminste 15% ten opzichte van 2003 Aantal activiteiten om doelstelling te halen Tijdens de workshop in november hebben we de resultaten van de nulmeting verspreid. In 2006 vindt er opnieuw een meting plaats, daaruit moet blijken over het ziekteverzuim en de WAO-instroom daadwerkelijk zijn verminderd met 15%. Het laatste halfjaar hebben we gebruikt voor een aantal activiteiten. Zie volgende sheets.

Fysieke belasting, klimaat, geluid: Informatieboekje over Arbeidsomstandigheden in wasserijen en textielreinigingsbedrijven; Uitbreiding bestaande Ideeënboek met nieuwe ideeën uit de praktijk; Postercampagne: Betere werkhouding! Toelichting: Vorig jaar hebben werkgevers de huidige maatregelen die zijn hebben getroffen op het gebied van klimaat, geluid en belasting in een Bedrijfsplan van aanpak moeten invullen. Bedrijven konden daarbij hulp krijgen van een arbocoördinator. De ingezonden plannen en de ervaringen van de arbocoördinatoren hebben de BBC doen besluiten om aan alle bedrijven extra informatie, middels het informatieboekje, te verstrekken over de verplichtingen die gelden en de maatregelen die door bedrijven kunnen worden getroffen. Het informatieboekje zit in de uitgereikte enveloppe. Ook zijn praktische oplossingen die in de bezochte bedrijven zijn tegengekomen opgenomen in het ideeënboek. Na de pauze zal Vhp hierover meer vertellen. In november 2004 is de instructie DVD naar alle bedrijven verzonden. De instructie DVD bevat twee films, één voor wasserijen en één voor stomerijen. In de films komen verschillende werkhoudingen in de wasserij en de stomerij aan de orde. Daarbij wordt steeds aangegeven welke houding het minst belastend is voor je lijf. Met de DVD is een instructieblad meegezonden waarin aan leidinggevenden tips werden gegeven over hoe zij de instructiefilm het best kunnen gebruiken. Om te voorkomen dat de DVD maar één keer wordt gebruikt, heeft de BBC besloten om een heel jaar lang met regelmaat posters te verspreiden, waarin weer de aandacht wordt gevestigd op een goede werkhouding die in de DVD voorkomt. In de uitgereikte enveloppe zit de poster die onlangs aan de bedrijven is verzonden en de nieuwe poster die binnenkort wordt verzonden. In de zaal hangen als preview alle posters op.

Stimuleringsregeling Arbo-infrastructuur Arbopakket Opleiding Arbomodule stomerij; Stimuleringsregeling In januari 2005 is aan alle bedrijven informatie toegezonden over het Arbopakket. Het Arbopakket bestaat uit een aantal documenten waarin informatie wordt verstrekt over arbo en reïntegratie: Twee brochures waarin apart voor werkgevers en voor OR/PVT informatie is opgenomen over verzuim, verzuimafspraken en reïntegratie; Stroomschema ziekteverzuim: daarop zijn de momenten in de ziekteperiode aangegeven waarop actie noodzakelijk is in het kader van de wet verbetering Poortwachter Modelprotocol ziekteverzuimbegeleiding, een model waarin gedetailleerd is vastgelegd welke acties bij ziekteverzuim van een werknemer door de verschillende partijen worden ondernomen. De documenten zijn te vinden op de website van het arboconvenant: www.arboconvenanttextielverzorging.nl (oud: www.raltex.nl/arbo) Naast de bestaande Arbomodule is er een Arbomodule voor de stomerijen gemaakt. De arbomodule maakt onderdeel uit van diverse cursussen voor de stomerijen. Ook de instructie DVD wordtl voor die module gebruikt. Het doel van de cursus is om werknemers te informeren over risicofactoren, rechten en plichten in het kader van de Arbowet en het arboconvenant. Ziekteverzuim kost veel geld. Een goede aanpak kan ziekteverzuim verminderen. De sleutel ligt vaak bij de direct-leidinggevende. Met goede training kan de leidinggevende kan hij of zij de zieke werknemer beter begeleiden en wellicht het ziekteverzuim verminderen. Binnen het Arboconvenant is daarom een stimuleringsregeling ontwikkeld voor werkgevers die direct-leidinggevenden de mogelijkheid geven een cursus verzuimbegeleiding en -coaching te volgen. De BBC beoordeelt of een cursus past binnen de stimuleringsregeling op basis van vastgestelde criteria. Bijvoorbeeld: komt de Wet Poortwachter aan de orde, wordt er geoefend met verzuimgesprekken, is de cursus minimaal 2 dagdelen. De regeling vergoed 60 euro per dagdeel tot een maximum van 6 dagdelen. Heel 2005 zal de regeling van toepassing zijn.

Biologische agentia en cytostatica Werkdruk Toelichting: Beide onderwerpen maken deel uit van het Arboconvenant. Mbt cytostatica worden momenteel de uikomsten van twee onderzoeken geanalyseerd. Het gaat daarbij om een inzamelingsonderzoek en een onderzoek waarin proeven met het wasproces voor besmet wasgoed worden uitgevoerd. Deze onderzoeken lopen via de FTN. Het Arboconvenant zal in een later stadium een actieve rol spelen bij het verstrekken van specifieke informatie aan werkgevers en werknemers over dit onderwerp. In 2004 is door bedrijven de werkdrukverkenner ingevuld. De resultaten daarvan waren over het algemeen positief. De BBC is bezig een vervolgactie op de werkdrukverkenner op te zetten. Over de uitwerking hiervan zal in de tweede helft van 2005 meer bekend zijn.

Communicatie via www.arboconvenanttextielverzorging.nl Nieuwsbrieven en mailings Workshop/voorlichtingsbijeenkomsten