Management Informatie Onderdeel Bedrijfsprocessen Docent: Fokkelien von Meyenfeldt fvm@bizwiser.nl
Programma week 3.1 Inleiding: voorstellen praktische zaken literatuur lesprogramma toetsing Waarom bedrijfsprocessen? / De kanorace Minicase V-Food International B.V. (p. 53) Basisbegrippen Minicase De frauderende hoofdkassier (p. 54) 2
Inleiding (1) Fokkelien von Meyenfeldt: zie www.bizwiser.nl, mensen achter BizWiser Bereikbaar via: fvm@bizwiser.nl Veel studiemateriaal op www.sterre-producties.nl, zie o.a. tabblad AO & ICT Literatuur: AO & ICT. Dit boek wordt gedurende beide perioden gebruikt 3
Inleiding (2) Lesprogramma eerste periode 3.1 01 feb Inleiding & basisbegrippen h1&2 3.2 08 feb Inkoopproces h6&15.1 3.3 15 feb Productieproces h9&15.2 3.4 01 mrt Procesmodellen 110 h6,7,8 3.5 08 mrt Procesmodellen 120 h10 3.6 15 mrt Procesmodellen 200 h11 3.7 22 mrt Informatievoorziening h2.2&dl 2 3.8 29 mrt Ontwerpprincipes samenv. 3.9 05 apr PASEN 3.10 12 apr TOETS 4
Bedrijfsprocessen??? De kanorace 5
Waarom vastleggen processen? Geval Kooyman Delegeren Informeren, procedures & instructies (Financiële) planning Besturen, registreren Beveiliging van waarden Minicase: V-food International (boek p. 53) 6
Enkele basisprincipes (1) Functiescheiding 1 Beschikken 2 Bewaren 3 Registreren 4 Controleren 5 Uitvoeren 1, 2 & 3 niet combineren zonder aanvullende maatregelen 7
Enkele basisprincipes (2) Expert Infobeveiliging Paul Overbeek: “Vertrouwen is goed, controleren is beter” Mogelijkheden beperken om samen te spannen Nooit 1 maatregel, maar een mix Vergeet “De Cowboy” en “De kanorace” niet!!! Minicase “De frauderende hoofdkassier” (p. 54) 8
Enkele basisprincipes (3) Hoofdkassier: Maatregelen zijn OK, maar hebben geen zin wanneer er geen norm is het doel niet duidelijk is niet aan functiescheiding e.d. wordt gedacht 9
Voor volgende week Lezen Presentaties en aanvullend materiaal: H 1: 1.1 en 1.2 H 2: 2.1.1, 2.1.2 en 2.1.3 Presentaties en aanvullend materiaal: zie www.sterre-producties.nl, tabblad AO&ICT, blinde link. 10