De wereldvoedselsituatie Dieren, 11 februari ‘12.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oorzaken v/h wereld- voedseltekort 3. ongelijke voedselverdeling
Advertisements

Duurzaam productie-en materialenbeheer waarom? 8 Dec 2008 Kristof Debrabandere.
3.3 Nigeria in de wereldeconomie
Nationale rekening DEEL 1 Productie meten.
20 jaar eerlijke handel Duurzame economie begint met Solidaridad.
Hoofdstuk 1 Genoeg voor iedereen?
Inhoud Cargill : Wie zijn wij? Cargill & Duurzaam Ondernemen
Welkom bij de World Vision Quiz.
Risdilbeek.be Dilbeek FairTradeGemeente. risdilbeek.be Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Er is een dubbele verklaring voor deze armoede:
Oerproducent (bijv. de veehouder)
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
“We feed the world” achtergronden en kritiek Lia van Wesenbeeck Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening van de Vrije Universiteit 12 November.
Honger de wereld uit: Het kan!! Het moet!! HANS EENHOORN U.N. MILLENNIUM TASKFORCE ON HUNGER Associate Professor Wageningen Universiteit voor Voedselzekerheid.
Collecte Doelen 2013.
De kracht van het kleine
Het wereldvoedselvraagstuk brengt je zeer snel op het vlak van wereldhandel en duurzame ontwikkeling. Met het softwarepakket ‘Dashboard’ op de cd-rom kun.
Als wij de globale armoede tegen 2015 willen halveren, moet ook België zijn deel van de inspanning leveren. Enkel zo bereiken wij de Millenniumdoelstellingen.
2.6 Ontwikkelingssamenwerking
Vredeseilanden, bekend van het ‘manneke’. Afspraak: ieder jaar campagneweekend in januari.
Inkomen Begrippen 1 t/m 5 Werkboek blz 5
Voedselzekerheid en Voedselproductie
1 Door Marc Dillen Directeur-generaal Sterk in bouw, energie en milieu 13 december 2011 Ronde tafel gebouwen: ambities Vlaams energie- & klimaatbeleis.
Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Productie en distributie van VitaMeal ™ Lumbadzi (Malawi) Tekst en foto's: Marcus Westberg.
Overheidsinterventie 3
De wereld anno % van de wereldbevolking gebruikt 80% van de hulpbronnen.
Barbara KinneyBill & Mleinda Gates Foundation. 925 miljoen Ondervoede mensen in de wereld in 2010, volgens de Food and Agricultural Organization (FAO).
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
De dankdag-collecte is bestemd voor Red een Kind
Conjunctuur.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Planet2050 Duurzaamheidadvies 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
Potverdorie, eet normaal!
De kracht van het kleine
Gemaakt door: Maya Opdeweegh
Nieuwjaarsevenement MVO ‘Van ambitie naar impact’ 20 januari 2015
Verschillende agrarische regio’s
Veranderingstheorie over Voedselzekerheid
Hoofdstuk 3 Arm en rijk in de VS en Nigeria.
Les 3 Je bent wat je eet Waar staat er bij jou op het menu?
Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
Hongersnood Nils,Sander en Daniel. Inleiding Oorzaken Hongersnood hedendaags Oplossingen.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Congo: rijk land maar arme bevolking Congo: rijk land, arme bevolking.
Fairtrade Eerlijke handel. Wat is Fairtrade? Geschiedenis Hoe werkt Fairtrade? Criteria Belangrijke thema’s Fairtrade vandaag in de wereld Verkoopkanalen.
Ook de buik vol van honger? Collecte voor Rwanda.
Planet2050 Healthy Planet, Happy people 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
Programma Wat gaan we vandaag doen? –Waarom verspillen we voedsel? –Waar komen onze ingrediënten vandaan? –Koken –Quiz! Wat gaan we vandaag doen? -Oneerlijke.
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Hongersnood in Afrika.
Groen op je bord.
Samen ‘neen’ zeggen tegen armoede
Thema Biosfeer Paragraaf 1 Invloed van de mens.
Aftraples.

Welkom Havo 5..
6 september 2017.
STEAM Camp International School of Aruba
Een ander voedselsysteem? Waarom?
QUIZ Zero afval Met de steun van.
Nederland en de rest van de wereld
Niet alleen op de wereld
1.10 Globalisering van de landbouw en de EU
Programma uur Introductie
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Transcript van de presentatie:

De wereldvoedselsituatie Dieren, 11 februari ‘12

Wat weet u van de wereldvoedselsituatie? Voedsel quiz…….. 11 vragen …………………………….. De antwoorden komen straks ………………………………Sterkte!

Waar gaat het over bij voedselzekerheid?  over recht op voedsel  over beschikbaarheid van voedsel  over toegang tot voedsel  over inname van voedsel  over kwantiteit en kwaliteit van voedsel Een fimpje…..

De wereldvoedselsituatie: Honger en recente fluctuatie van voedselprijzen chronisch en symptomatisch door: hoe we produceren hoe we distribueren hoe we consumeren hoe we financieren

De wereldvoedselsituatie: Een aantal feiten:  1 miljard van de bijna 7 miljard mensen heeft chronisch honger;  De wereld produceert genoeg voedsel voor 12 miljard mensen;  2 Miljard mensen moeten oppassen of hebben last van obesitas;  Mensen in rijke landen consumeren gemiddeld 60% meer dan ze nodig hebben;  Wereldwijd wordt 40% van ons voedsel verspild, weggegooid of vernietigd;  700 kinderen gaan ieder uur dood van de honger;  Ongeveer 1/3 van de wereldwijde gewasproductie wordt gebruikt om dieren te voederen.

De wereldvoedselsituatie: Andere tendensen:  Voedselproducerend land gebruikt voor productie biobrandstoffen.  Familie landbouw verliest terrein (armoede, stadsmigratie neemt toe)  Grote bedrijven investeren in voedselsystemen  Voedsel, land en water zijn producten met een marktwaarde en object van speculatie (politiek, financieel)  Overheden of bedrijven kopen grote stukken land in buitenland op voor toekomstige voedselproductie

De wereldvoedselsituatie: Maar ook:  Meer aandacht grondstofarme – of recyclebare productiesystemen  Nieuwe combinatiesystemen van plantages en kleine boer(inn)en  Bedrijven geven inzicht in oorsprong van producten  Landbouw meer een ‘verkopers’markt  Aandacht voor voedselveiligheid is topprioriteit  Certificering van producten meer verlangd  Overheden meer aanspreekbaar op ‘recht op voedsel’  Meer voorlichting

Wat is er te doen: -minder vlees -meer duurzaam -meer lokale seizoensproducten -meer regulering van financiële markten -minder afval -minder grondstoffen -minder CO 2 uitstoot -wees creatief: ….. nog een filmpje…..

Wat wist u van de wereldvoedselsituatie? De antwoorden: 1. b) Onwaar 2. d) Alle bovenstaande 3. c) 600 Miljoen 4. e) Alle bovenstaande 5. b) 40% 6. a) Onwaar 7. b) 1 op 7 mensen 8. a) Onwaar 9. c) 4 kg graan en 9084 water 10. b) 50% 11. b) Onwaar

Vragen, opmerkingen, suggesties? Dank voor uw aandacht……….