Existentialisme – stap voor stap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De trouw van ‘n vriend op 4 poten Loyalty of a 4-legg-friend.
Advertisements

Filosofie Op HAVO en VWO.
Klassiek compatibilisme
Massamedia en cultuur Normen Specifieke regels in groep / samenleving
Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
Gabriëlschool Hoofdlocatie/Het Kristal
Denk aan de sociale competentie
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
De verlichting Paragraaf 2.
Michel Foucault ( ) De moed tot [de] waarheid “er bestaat geen vaststelling van de waarheid zonder een wezenlijke (op)stelling (position) ten opzichte.
Peter Strawson.
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Even voorstellen.... Presentatie PABO-2 september 2009
WIJZE SPREUKEN !.
Zijn mensen vrij of is dat een illusie?
Wat zeggen verschillende pedagogen hierover?
De Toekomst van Trotse Mensen
Existentialisme (Sartre) Hume Logisch positivisme Cultuurrelativisme
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Honden..
10.1: De pluriforme samenleving Intro statistiek HC Test Onderzoekje.
Communicatiebehoefte of ongebreidelde nieuwsgierigheid digitale snelwegen mondiaal zappen : homo zapiens wijzigende sociale patronen digitale kennissenkring.
Goed Bezig Het ABSOLUTE ? Georg W.F. Hegel ( ) De wereld heeft een doel Er zijn eeuwige waarden & ideeën Deze ontwikkelen zich lineair Doel is.
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
2e invalshoek: vrije wil als zelfverwerkelijking
Begrip B Een handeling uit vrije wil is een handeling waarin tot uitdrukking komt wat de handelende persoon zelf belangrijk vindt. Om een vrije wil te.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Breuklijn tussen laag- en hooggeschoolden
Denk aan de sociale competentie
Is vrijheid. een illusie. Bart Engelen. Nacht van de Filosofie
Foucault: How do people become subjects?
Kennis is Macht Bacon versus Foucault. Kennis is Macht Meditationes Sacrae l’Archéologie du Savoir Francis Bacon ( )Michel Foucault ( )
Jean-Paul Sartre.
Parijs Existentialisme Ed van der Elsken
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
Racisme Dylan Duck 1BaSW C. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Tegen racisme voor meer democratie 2.1 Tegen superioriteitsdenken, voor meer gelijkwaardigheid.
Nachts am Wolgastrand - Die Flippers
ANW Module 2 bakkengellam.wordpress.com. Groep Dimfy Lambriex, Emma Bakker, Isa Engelen Thema Leven Hoofdvraag Is het terecht mensen te straffen voor.
Ethiek.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Leren omgaan.
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Ethiek en cultuur Verdieping in theorie.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Bekijk de dia’s later op :
Docentencongres #leerling2020/32. Ieder mens een belofte RRR……..??? Doen.
Het wonder van de mens Wie is de mens. Wie is de mens? De mens onderscheidt zich van dieren door: Cultuurscheppend te zijn  creativiteit en structuur.
Workshop Identiteit?.
SPH voltijd Ethiek 3: Normatieve Professionalisering Werkcollege 5 kwartaal 3: Corstin Dieterich L
Keuzevrijheid: lust of last?
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 4
De post-kritische geloofsschaal Een nieuwe manier van omgaan met geloof…?
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Gelukzoekers vya 14 februari Valentijnsdag.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Diverse spreuken en gezegde`s
World Understanding and Peace day
Maatschappij Wetenschappen
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
1. Kan je alleen aan wetenschap doen of heb je anderen nodig?
Sociologische paradigma’s
Pilot Maatschappijwetenschap-pen
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Vriendschap voor het leven
Transcript van de presentatie:

Existentialisme – stap voor stap

Existentialisme – Kierkegaard Uitgangspunt het bestaan van de mens(existentie) Dus niet het wezen van de mens(essentie) De mens bestaat in de wereld

Existentialisme – de boom Het echte werkelijke bestaan hier en nu, is de grondervaring waarop alle ervaringen gebaseerd zijn. De boom bestaat omdat ik besta.

Existentialisme – Sartre 1 Jean-Paul Sartre(1905-1980) Er is een groot verschil tussen mensen en dingen Wij hebben een bewustzijn/wij kunnen denken Wij kunnen kiezen Wij zijn vrij

Existentialisme – Sartre 2 Vrijheid impliceert verantwoordelijkheid De mens is altijd verantwoordelijk voor zijn daden Gedraag je niet als een ding!(kwade trouw) Je hebt altijd een keuze! Ieder individu is aansprakelijk voor zijn daden

Structuralisme De mens(het subject) is niét het centrum van de wereld De mens is niet vrij om te kiezen De structuur van de maatschappij is bepalend Structuralisten bestuderen patronen in de maatschappij

Structuralisme – Lévy-Strauss Claude Lévy Strauss(1908-2009) Cultureel antropoloog Mens is niet het hoogtepunt van de beschaving(zoals Hegel dacht) Ook ‘primitieve’ culturen zijn gestructureerd Ruilsysteem en incestverbod

Structuralisme – Foucault Michel Foucault(1926-1984) Ideeën van het structuralisme toegepast op de westerse samenleving Historische benadering De mens is geen basisstructuur Wie je bent, wordt bepaald door de rol die je moet spelen, binnen de sociale structuur