Smartboard: Move to reveal (gordijn en vergrootglas)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitleg Toverdoos, D. van Hunnik,
Advertisements

Het maken van presentaties voor op de computer.
Lesje in het bewerken van Wmf plaatjes
Beginnen met PowerPoint Ga nu naar dia 2.
Een digitaal verhaal maken
Les 4 cursus WordPress. Wat gaan we doen (1) 1. Importeren via Word problemen 2. Alle pagina’s en berichten verwijderen, incl prullenbak leegmaken 3.
Paginanaam aanpassen Activeren of deactiveren vd pagina Verwijderen vd pagina NOOIT OP KLIKKEN Geen functie.
Photoshop instructie 1 Lagen, kleur, selecties (1), move en transform.
De Schoolkrant illustreren
Selectie (2). • Je kan een cirkel (vierkant) selecteren vanuit ‘het midden’ met alt en shift ingedrukt.
Uitleg installatie SAM Broadcaster v3 en v4 met de MySQL database
Waar dienen al die toetsen eigenlijk voor?
presentatie voor versie 3.0
Techniek en gezichtsbedrog
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
Wat kun je er allemaal mee? Hoe werkt het?
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Als u Power Point opent, krijgt u twee of drie dialoogvensters te zien
Tekenen.
Voorbereiding post 3 Even schrikken Groep 7-8.
Techniek en gezichtsbedrog bovenbouw Montessorischool Stad
WMF Plaatjes bewerken In 2007.
Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan
Microsoft Word Liesbeth Van Raemdonck. Word openen Klik op de ‘start’-knop, links onderaan Klik op Programs Kies voor MS Word.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 8 – Quiz.
Tutorial: met kleuren werken
Welkom bij de cursus SketchUp 2014
Sketchup 2014 Les 9.
Sketchup 2014 Les 10.
Welkom bij de cursus SketchUp 2014
Samenvatting Havo 5.
Aan klikken. TAB blad favorieten aan klikken Nieuwe verzamel map maken.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #3 KUBUSCRAFT.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #2 CRAFT YOUR BACKGROUND.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #1 ZWAMBIE ZWAMBIE ZWAMBIO!
Unfold your potential Excellente Excel-tips Februari 2015.
Let’s go! ›Beginnerspresentatie ›Starten met prospero ›Verschil CMS en web navigator ›Nieuwe content > nieuwe folder aanmaken ›Bestanden uploaden ›Linkobject.
Titel Ondertitel datum Probusclub Jan Adriaenszn Leeghwater.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Efficiënt werken met Adlib voor eindgebruikers
Een enquête maken met Google Docs Je gaat leren hoe je een enquête kunt maken in Google Docs met een Formulier. De link kun je vespreiden zodat de vragenlijst.
Herhalingsoefeningen Variabelen - voorwaarden. Flying banner  Toon een tekst op positie x: -2.0 en y: 0 (dat is links buiten het beeldscherm)  Laat.
Trimester 2. Hfdst 1: e-Presentatie, master! e-Presentatie Met de hulp van Powerpoint gaan we leren hoe we een elektronische presentatie kan maken.
Office 2010 Word 2010 Algemeen. Het lint: tabbladen, groepen en opdrachten 1. Tabbladen. Langs de bovenkant bevinden zich acht basistabbladen. Elk tabblad.
Rituelen Geheugensteuntjes op vaste tijdstippen op de dag waarmee u nieuwe gewoontes kunt realiseren Volgende = → toets.
1 De werkomgeving van autocad instellen nadat we het programma geopend hebben. Klik rechtsonder op workplace switching.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Gebruiksaanwijzing Hoi stelletje gozerts, dit is allemaal onzin over een computer. Veel plezier ermee.
How to use a Imac.
CURSUS VECTORISEREN Januari 2017 Peter Hagenaars.
naam juf naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam
naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam
naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam naam
Invoegen foto: Kies op tab Invoegen, Afbeelding
NSCCT Instructie groep 4
Wat maakt een PPT goed?.
Songtekst in beeld   Muziek kan dienen om een boodschap te vertellen… vaak gaat dat door middel van songteksten. Met foto’s kun je een beeldend verhaal.
Huiswerkopdracht Politiek
KLIK VOOR ELK VOLGEND SCHERM !!!!!!!!!
NSCCT Instructie groep 5
NSCCT Instructie groep 7
NSCCT Instructie groep 6
Uitleg Toverdoos 2007 via deze presentatie, D. van Hunnik
Hoe maak je een eyecatcher
NSCCT Instructie groep 4
NSCCT Instructie groep 5
NSCCT Instructie groep 6
NSCCT Instructie groep 7
Het mysterie van de zichzelf verschalende elementen
Transcript van de presentatie:

Smartboard: Move to reveal (gordijn en vergrootglas) http://bernardblogt.wordpress.com

Move to reveal (gordijn en vergrootglas) Smartboard: Move to reveal (gordijn en vergrootglas) http://bernardblogt.wordpress.com Als bijlage bij het bericht, met dezelfde titel, op bovengenoemde weblog hierbij een iets uitgebreidere werkbeschrijving van de getoonde voorbeelden. De beschrijving is gemaakt op een Mac (en de teksten zijn doordoor in het Engels) maar onder Windows in het Nederlands werkt het op dezelfde manier.

Puzzel Stap 1: maak een puzzel Ik heb gebruik gemaakt van http://puzzlemaker.discoveryeducation.com om een Criss Cross Puzzle te maken. De woorden met de omschrijving maak ik meestal eerst in Word of een kladblok omdat je het dan later snel kan aanpassen als je dat nog wilt. Stap 1: Maak een puzzel

Kopieer de afbeelding (met rechtermuis klikken) en plaats die in een lege Notebook bladzijde.

Stap 2: Maak de opdracht in je Notebook bladzijde. De puzzel is nu een Notebook object (met groen bolletje, wit bolletje en het vierkantje met het driehoekje). Stap 2: Maak de opdracht

Klik op het blad (er is dan niets geselecteerd) en klik op je rechtermuis knop. Je komt dan in het volgende menu. Kies Set Background Color en kies in de vierde tab een geschikte kleur (hier is pastel groen gekozen).

Het scherm ziet er nu als volgt uit Het scherm ziet er nu als volgt uit. Het valt op dat het object met de puzzel helemaal wit is en nu een beetje raar staat op een groen scherm.

Selecteer het object (het plaatje) van de puzzel en klik op het vierkantje met het driehoekje (of gebruik je rechtermuisknop). Kies Picture Transparancy.

Er opent zich een nieuw venster met het plaatje in verkleinde vorm.

Klik naast de vakjes (het gebied wordt roze) en kies Set Transparancy.

De puzzel staat nu netjes op een groene achtergrond.

Maak de opdracht af. Ik heb er een titel bijgezet en de omschrijvingen van de nummers van het scherm bij de puzzel gekopieerd (overtypen, of knippen en plakken vanuit Word of kladblok kan ook).

De opdracht is af.

Omdat de opdracht nu één geheel is geworden groepeer ik de losse objecten. Ik kan ze dan beter verslepen en ik moet alles ook nog goed naar de achtergrond verplaatsen. Deze stap is niet echt noodzakelijk (maar maakt het wel iets makkelijker).

Stap 3: Maak een gordijn Zelf maak ik het gordijn meestal als laatste. Maar voor deze beschrijving lijkt het handiger om hem nu al te maken omdat het gordijn dan op de goede laag staat (boven de opdracht, maar onder de oplossing die we dan later maken). Stap 3: Maak het gordijn

Kies Shapes en selecteer het vierkantje/rechthoekje. Teken “ergens” een rechthoekje. Dit rechthoekje wordt het gordijn, maar eerst geef ik het rechthoekje de juiste kleur.

Kies Porperties. Het rechthoekje zelf heeft een kleur (Fill) en de rand (Line) heeft ook een kleur. Beide maak ik groen.

Selecteer het, nu groene, vakje zodat we het gordijn “op maat” kunnen maken.

Maak het vakje groter (met het witte bolletje) ...

... schuif het naar de linker zijkant ....

... en maak het nog groter. Het vakje moet links en rechts ruim buiten beeld vallen om te voorkomen dat je straks, bij het omlaag schuiven van het gordijn, te veel moet opletten of het gordijn nog wel op de juiste plaats staat.

Ook boven en beneden moet het gordijn groot zijn.

Schuif het gordijn helemaal naar boven, zodat er nog net een randje te zien is. Aan dit randje kan het gordijn naar benden getrokken worden.

Stap 4: De oplossing De oplossing (in dit geval de woorden die de antwoorden vormen van de vragen) kunnen nu gemaakt worden. Dit kan letter voor letter (Draw, text) maar in dit geval ging het ook goed door hele woorden te nemen en een beetje met het formaat van het tekstobject te spelen. Dubbele letters passen zelden netjes over elkaar, neem dan een letter van het ene woord en geef het andere woord daar een spatie.

Ik groepeer de hele oplossing (dit maakt het makkelijker om de instellingen te doen en het geheel blijft netjes bij elkaar).

Ga naar Properties. De kleur van de teksten is zwart.

Zet de tekstkleur op wit. De puzzel is wit en de letters zullen niet langer te zien zijn.

Als het goed is werkt het gordijn nu min of meer. De oplossing is goed te zien (maar de puzzel is weg).

Selecteer het gordijn, en stel de Transparancy in bij de eigenschappen Selecteer het gordijn, en stel de Transparancy in bij de eigenschappen. De puzzel is nu “door het gordijn heen” te zien.

De puzzel is helemaal klaar en werkt (als het goed is). Maar wat als: De oplossing niet te zien is? Meestal staan de lagen dan niet goed. Selecteer alle objecten van de puzzel (als het een groep is dan is het maar 1 object), kies het rechtermuismenu en selecteer Order, Send to back. De puzzel moet achter staan. Doe hetzelfde met de oplossing (Order, Send to front). De oplossing moet voor staan. Het gordijn staat dan “vanzelf” in het midden.

Maar wat als: Alles meeschuift en daardoor niet meer goed staat? Objecten kan je verschuiven. Behalve als je zegt dat dat niet meer mag. In dit voorbeeld mag alleen het gordijn schuiven en de rest kan vastgezet worden. Selecteer alle objecten (behalve het gordijn), klik op het rechtermuismenu en kies: Locking, Lock in place. De puzzel en de oplossing kunnen nu niet meer verschuiven. Het gordijn nog wel.

Vergrootglas

Hoewel het vergrootglas er anders uitziet, is het eigenlijk gewoon “een gordijn”. Het vergrootglas werkt in ieder geval op dezelfde manier. Maak een opgave (en zet die vast op de achtergrond). Maak een oplossing (en maak die onzichtbaar en zet die vast op de voorgrond). Het vergrootglas moet hier nu tussendoor bewegen om de oplossing zichtbaar te maken.

Zoek naar “vergrootglas” in de Gallerij (tweede tab).

Dubbelklik op het vergrootglas en het komt als object in de notebookbladzijde te staan.

Selecteer Shapes en kies de cirkel. Let op: om de cirkel rond te laten blijven moet je de SHIFT toets ingedrukt houden bij het tekenen. Teken een cirkel.

En maak de cirkel even groot als de loep van het vergrootglas (met het witte bolletje).

Leg de cirkel over het glas van het vergrootglas Leg de cirkel over het glas van het vergrootglas. Stel de kleur in en maak de cirkel deels doorzichtig.

Selecteer vergrootglas en cirkel en maak er een groep van.

Zet het vergrootglas vast (maar wel zo dat het mag bewegen).

Controleer of alles op de juiste laag staat. En dan is het vergrootglas klaar.

http://bernardblogt.wordpress.com